novakPRVA „DRUGARIJADA“ SA PREKO 50 MALIŠANA IZ SRBIJE OD 3-6.10 NA KOPAONIKU

Prvi kamp drugarstva „Drugarijada“ u organizaciji FONDACIJE „Novak Đoković“ u kojoj će učestvovati više od 50 osnovaca iz Srbije biće održana od 3 – 6. oktobra na Kopaoniku.
Dečaci i devojčice iz Knića, Ljiga i Raške moći će da se upoznaju, druže, uživaju u brojnim zanimljivim programima i radionicama tokom četiri dana Drugarijade, koja bi trebalo da preraste u tradiciju Fondacije „Novak Đoković“. Deca uzrasta od sedam do deset godina dolaze iz isturenih odeljenja osnovnih škola iz ove tri opštine koje spadaju među najugroženije u Srbiji, a u kojima Fondacija „Novak Đoković“ realizuje projekat „Školice života – zajedno za detinjstvo“ u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju ( CIP) iz Beograda.
Moto „Drugarijade“ biće „Drugarstvo bez granica“, sa porukama koje su deca već osmislila: „Mi se ne takmičimo, već zajednički rešavamo zadatke; Mi ne osvajamo, već delimo da bi svi bili srećni; Nama nije važno ko je ko i odakle dolazi, mi se radujemo kada smo zajedno; Mi se srećemo da bismo imali drugare svuda po Srbiji“.
Deca će, između ostalog, biti u prilici da nauče zanimljive stvari o svetu prirode i o istoriji Kopaonika, imaće svoj likovni i kreativni kutak, mini-bioskop, a biće im organizovane brojne igre i grupne aktivnosti. Jedna od njih je i „Ne ljuti se čoveče“, interaktivna igra gde će klinci timski prelaziti polja tako što će ispunjavati male zadatke. Za to su već spremljeni baloni, čunjevi, loptice, hulahop obruči, kofe sa vodom, boje za telo, vijače i drugi predmeti, uz čiju pomoć će se deca kroz zabavu i smeh upoznati sa timskim vrednostima i vrlinama. Biće priređene i igre „Putujuća marama“ (brzina i snalaženje takmičara), „šibice“ (razvijanje timskog duha i koncentracije), „čvorovi“ (izviđači pokazuju pet osnovnih izviđačkih čvorova, njihovo značenje i primenu), „putni znaci“ i još mnogo toga…Mališani će praviti i „Drvo drugarstva“, muzičke instrumente, cvetiće od kartona, maske, nameštaće jedni drugima frizure, učiće o reciklaži…
Drugarijadi će sve vreme prisustvovati direktorka Fondacije Jelena Ristić. Sva deca i nastavnici, ili roditelji koji ih budu pratili, biće smešteni u udobnim sobama u hotelu „Konaci“, a velika pomoć u organizaciji stigla je od partnera i prijatelja Fondacije – CIP (Centar za interaktivnu pedagogiju), Mladih istraživača Srbije i UNICEF, kao i i drugih.
Za dobru atmosferu pobrinuće se i volonteri Fondacije koji će se sve vreme trajanja Drugarijade posvetiti druženju sa decom.

Povezana vest:  Jesen nam donosi 52. PERWOLL FASHION WEEK