RST 3 autor fotografije MilosRapresent – oslikavanje podzemnog prolaza kod tržnog centra „Ušće“

Tokom vikenda 26 i 27. oktobra grupa „IDE“ je u saradnji sa grafiti crtačem Lortekom organizovala oslikavanje podzemnog prolaza kod tržnog centra „Ušće“ u okviru projekta „Rapresent“. Ovo je bilo četvrto izdanje projekta „Rapresent“ u okviru kojeg su pored podzemnog prolaza „Ušće“ oslikani i podzemni prolaz kod „Studentskog grada“ (2010, 2011. godine) i podzemni prolaz kod tržnog centra „Piramida“ (2012. godine).
Oslikavanje prolaza organizovano je u okviru grafiiti radionica namenjenih mladim crtačima grafita koji su kroz zajednički rad sa vođom radionice, starijim i afirmisanim crtačem Lortekom zajednički pripremili skice i radili na realizaciji grafiti murala. Kao i do sada učesnici su odlučili da se deo murala posveti i inicijatoru projekta, tragično preminulom grafiti umetniku i beskućniku Bojanu Radanovu Rapresentu, kao i svoj deci i mladima koji žive na ulici. U skladu s tim, ove godine u proces oslikavanja uključila su se i deca iz Dnevnog centra za decu uključenu u život i/ili rad na ulici sa Novog Beograda za koje su organizovane posebne kreativne radionice pod vođstvom umetnika Nebojše Petrovića. Ove radionice organizovane su u saradnji sa programom „Edukativni centar“ koji grupa „IDE“ realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih.
Projekat „Rapresent“ je pokrenut u želji da se obezbedi mesto za kreativno izražavanje mladih tako što bi im se omogućilo da učestvuju u ulepšavanju zapuštenih javnih prostora u stambenim delovima grada (van centralne gradske zone). Ideja je bila da se kroz aktivno uključivanje mladih grafiti crtača u projekte ulepšavanja javnih prostora pokuša promeniti dosadašnja opšte raširena negativna percepcija grafita koji za većinu građana i nadležne komunalne službe predstavljaju samo običan vandalizaim.
Projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u saradnji sa projektom „Edukativni centar“ koji grupa „IDE“ realizuje u partnerstvu sa Centrom za integraciju mladih, Beograd.

Povezana vest:  Dečija pozorišta Boško Buha, Duško Radović i Petar Pan u kampanji za pravilno pranje ruku