MTF 2ODRŽAN PRVI „MIKSER TANGO FESTIVAL“ U MIKSER HOUSEU
 
U Mikser House-u je tokom vikenda održan prvi Mikser tango festival. Za vreme trajanja festivala publika je imala priliku da uživa u tango kulturi kroz raznovrstan program, od plesnih i koncertnih večeri, do seminara za učitelje tangoa, prezentacija tango škola i pratećeg programa festivala u vidu izložbe fotografija, video projekcija sa svetskih prvenstava i sajma obuće i odeće za tango.
Posetioci su prvog dana festivala zavirili u budućnost na maskenbalu sa temom „Dan zaljubljenih 3014. godine“ gde su tango plesači prikazali kako bi mogao da izgleda jedan zaljubljeni par koji ovaj praznik slavi hiljadu godina od danas.
Nakon putovanja u budućnost prvog dana festivala, drugi dan je bio rezervisan za vraćanje u prošlost uz zvuke Beogradskog tanga tridesetih. Ovo je ujedno bilo i prvo javno preslušavanje digitalizovanih snimaka sa originalnih ploča pronađenih u arhivu Narodne biblioteke Beograda i privatnim kolekcijama. Savamalom su se prvi put nakon više od sedamdeset godina čuli glasovi zaboravljenih pevača Boška Nikolića, Jovana Jovanovića, Ede Ljubića, Mijata Mijatovića i drugih.
Svečano otvaranje festivala u subotu, kojem je prisustvovao argentinski ambasador Rikardo F. Fernandes, obeleželi su nastupi svetski priznatih izvođača klasične muzike – orkestra Gudači sv. Đorđa, Bobana Bijelića i Sonje Kalajić. Bogat koncertni program nastavljen je i u nedelju, kada su posetioci uživali u taktovima tango muzike zahvaljujući nastupima kvarteta Miloša Krstića, koji su prvi put javno nastupili upravo na Mikser tango festivalu, benda „Profesori“, ansambla „Libercuatro“ i kvinteta „Tanguango“.
Miša Plavšić, prvi tango plesač u Srbiji, je tokom dva dana festivala držao seminar za učitelje tangoa, gde su svi zainteresovani mogli da se upoznaju sa tehnikama i finesama ovog plesa od strane igrača koji za sobom ima 42 godine iskustva. Ujedno, beogradskoj publici predstavile su se i beogradske tango škole, koje pored toga što podučavaju tango ples rade i na širenju bogate tango kulture.
Večernji program festivala obeležio je gurmanski užitak uz tradicionalno argentinsko jelo – empanade koje se služilo uz crveno vino. Ukuse i mirise Argentine pratili su zavodljivi zvuci milonge, a posetioci su zaplesali ovaj uzbudljivi ples rame uz rame sa najboljim beogradskim tango plesačima.
Prvi Mikser tango festival nastao je kao rezultat evolucije milonga večeri, koje se ponedeljkom održavaju u prostoru Mikser House-a, a zahvaljujući rastućoj zainteresovanosti Beograđana da se bliže upoznaju sa uzbudljivom tango kulturom. Mikser tango festival nastoji da postane tradicionalan i da iz godine u godinu bude mesto okupljanja ljubitelja ovog plesa.
Povezana vest:  Poziv mladima za besplatnu radionicu "Model virtuelnog socijalnog preduzeća po metodologiji TriP"