U skladu sa sloganom 30. Beogradskog maratona „Maraton spaja”, na Beogradskom aerodromu „Nikola Tesla” sreli su se Kevin Jang, svetski rekorder na 400 m s 46,78 od 1992. godine, koji je doleteo iz Atlante i Galina Čistjakova, svetska rekorderka u skoku udalj sa 7,52 od 1988. godine koja je poletela iz Bratislave. Sa aerodroma stigli su zajedno u Svečanu salu Skupštine grada Beograda na susret s novinarima, kao prvi od legendi svetske atletike i svetskog sporta čiji se dolazak očekuje ovih dana.

– Projekat „Legende ponovo u Beogradu” je zaživeo, prvo dvoje promotera Beogradskog maratona koji su ostavili značajan trag prilikom svojih prethodnih boravaka u Beogradu, Kevin Jang 2014. a Galina Čistjakova 2015. su sa nama. I oni i ostale legende koje očekujemo ne samo što stu bili ili jesu i dalje svetski rekorderi, već su tokom svojih karijera značajno pomerali granice ljudskih mogućnosti – rekao je Dejan Nikolić, predstavljajući goste Beograda.

Budući da od njihovog prethodnog boravka na Beogradskom maratonu nije proteklo mnogo vremena njihovi utisci su još sveži.

– Na žalost najveći utisak na mene prilikom prošlog boravka u Beogradu ostavilo je loše vreme. Kiša je padala ceo dan, bilo je hladno, samo oko 10 stepeni, ali zadivila me je organizacija maratona, kao i učesnici, jer im se u očima videlo da uprkos lošem vremenu uživaju u maratonu. Zbog toga želim organizatorima još mnogo jubileja – rekla je Galina Čistjakova, koja se takmičila u dresovima SSSR, Rusije i, na kraju karijere, Slovačke.

Povezana vest:  Poslednja priča o Vulverinu

Svetskoj rekorderki se dopada i projekat „Legende ponovo u Beogradu”, ali i napredak naše rekorderke u skoku udalj Ivane Španović.

– Neočekivano je prijatno ponovo se sresti s atletičarima s kojima sam pre više od 20 godina putovala i učestvovala na velikim takmičenjima. Bilo je to u prošlom veku. S Kevinom Jangom sam se srela poslednji put u jednom restoranu kada je došao na takmičenje u Bratislavi. Sa Ivanom Španović sam se upoznala pre deset godina u Beogradu. Tada je imala 17 godina i bila je svetska juniorska šampionka. Od tada je prošlo dosta vremena i Ivana je svoj talenat potvrdila visokim rezultatima koje je postigla. Sada je jako spremna sportistkinja i vidno je da će postizati sve bolje i bolje rezultate i ulepšati svako takmičenje – rekla je Galina Čistjakova.

Kevin Jang pamti boravak u Beogradu po gostoljubivosti.

– Dobrodošlica s kojom sam dočekan prisutna je sve vreme mog boravka u Beogradu. Dopalo mi se to što su svi opušteni, osećao sam se prihvaćenim iako sam među maratonce „zalutao” sa 400 m prepone. Oduševljen sam spremnošću ljudi da trče maraton da premoste razlike između naših disciplina i mogu da kažem da me je prvi boravak u Beogradu držao živim dugo vremena, a ja sam sada došao da se potrudim da isto to učinim za Beograd – rekao je Kevin Jang i dodao da je prilikom prvog boravka u Beogradu upoznao majku i sestru našeg rekordera na 400 m prepone i osvajača svetske bronze 2013. Emira Bekrića, kao i da voli da gleda ulične trke, maratone takođe.

Povezana vest:  Lajpcig izgubio, Bajern sve bliži odbrani titule

– Bio sam i na prvom maratonu u Los Anđelesu, ali sve je tamo bilo manje ozbiljno –zaključio je Kevin Jang, koji je svoj svetski rekord postigao na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992 i koji je jedini 400 m prepone pretrčao za manje od 47 sekundi.

Uz Maraton, polumaraton i Trku zadovoljstva na 5 km 22. aprila održaće se još jedan maraton – čitački.

– Deset pisaca, učesnika Drugog književnog maratona, odnosno projekta „Beogradski čitač” učestvovaće u Trci zadovoljstva na čelu s Vanjom Bulićem. Svi učesnici Trke zadovoljstva kojima rezultat nije važan, mogu da skrenu stotinak metara u Čuburski park u ulici Cara Nikolaja Drugog i da pored skulpture „Beogradski čitač” dobiju bedž s istim nazivom ili knjigu povodom Svetskog dana knjige, pa da se vrate na rutu Trke zadovoljstva – rekla je Tanja Šikić dodajući da će Drugi književni maraton trajati 24 časa, od subote u 18 č, do nedelje u 18 č…

U humanitarne programe u sklopu 30. Beogradskog maratona uključio se Vladimir Matić iz Rotari distrikta, organizacije koja pružila pomoć Goranu Nikoliću, slabovidom maratoncu da postavi „Ginisov” rekord pretrčavši 55 maratona za 55 dana.

– Sam slogan „Maraton spaja” je na neki način geslo rotarijanaca koji se trude da pruže pomoć onima kojima je potrebna. Svi naši članovi na 30. Beogradskom maratonu, a biće ih i iz Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije za svaki pretrčani kilometar ulagaće po evro za pomoć osobama sa invaliditetom – rekao je Vladimir Matić.

Povezana vest:  Uspešno završen kamp atletskih nada Kraljevo 2022

Prijavni centar 30. Beogradskog maratona radiće do petka 21. aprila do 20 časova u Domu omladine Beograda u kojem je danas počela Stručna tribina o maratonskom trčanju, ishrani, zdravlju i svim drugim temama koje se dotiču oblasti maratonskog trčanja.

U četvrtak od 11 do 18 časova održaće se sledeća predavanja : Specifičnosti nove trase Beogradskog maratona, predavač prof. Branko Bošković; Doziranje opterećenja u treningu trkača dugoprugaša, predavač prof. dr Franja Fratrić; Trening snage za maratonce – predavanje i praktičan prikaz, predvač prof. dr Ivan Ćuk; Rekreativno i takmičarsko trčanje kao deo turističke ponude, predavač prof. dr Aleksandar Ivanovski; Nutritivni ergogeni – šta stvarno pomaže sportistima, predavač dr Sead Malićević, spec. med. sporta; Psihološka priprema sportiste i rekreativca, predavač dipl. psiholog Vladimir Kitanović; Vremenske okolnosti kao determinišući faktor maratonske trke, predavač dipl. meteorolog Nedeljko Todorović; (R)evolucija u rekreativnom trčanju – fenomen Škole trčanja u 20 gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predavač Veroljub Zmijanac, osnivač „trcanje.rs” i Beogradskog trkačkog kluba.

U petak od 16 do 20 časova na programu stručne tribine su: Tehnika trčanja i taktika polumaratonske i maratonske trke, predavač prof. Branko Bošković; Biološko-regenerativni proizvodi i procedure u funkciji unapređenja trčanja, predavač Mirjana Sladoje; Nove metode dijagnostike i uticaj treninga (usmerene adaptacije) na skeletne mišiće“ predavač Srđan Đorđević, fiziologi atletski trener; Najčešće povrede kod trkača dugoprugaša i mogućnosti lečenja, predavač dr Jovan Đurović, spec. med. sporta; Iskustva vrhunskog atletičara dugoprugaša u treningu i na trkama, predvač Stefano Baldini, olimpijski šampion u maratonu 2004.