U prisustvu sedam legendi svetske atletike i sporta uopšte Roze Mote, Galine Čistjakove, Boba Bimona, Lasea Virena, Majka Pauela, Kevina Janga i Havijera Sotomajora –  promotera Beogradskog maratona koji su se ove godine okupili u našem glavnom gradu u okviru projekta „Legende ponovo u Beogradu” – četvoro maratonaca učesnika jubilarnog 30. Beogradskog maratona govorilo je o svojim očekivanjima pred sutrašnju trku.

Na susretu s medijima u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda prva je govorila Olivera Jevtić, vicešampionka Evrope u maratonu iz 2006. i petostruka olimpijka.

– Spremna sam za ovaj veliki sportski događaj, imala sam tri provere na polumaratonima u Splitu, Staroj Zagori i Jagodini i na osnovu njih vidim da sam spremna za rezultat od oko 2:34 časa, međutim niko ne može da predvidi kako će mu se organizam ponašati posle 35. kilometra. Pored toga, prvi put ćemo trčati na novoj stazi, a ja sigurno ne tugujem za starom. I danas odlično pamtim 2007. kada sam debitovala na toj stazi, pošto sam dotad samo trčala u polumaratonu, kada sam se posle starta već na Slaviji povredila, ali iako povređena stigla sam do cilja i pobedila. Jedva čekam start, za mene je Beograd najlepši u aprilu – rekla je Olivera Jevtić  (lični rekord: 2:25,23 iz Roterdama 2003), koja će sigurno imati dosta navijača na Beogradskom na manifestaciji na kojoj je učestvovala 12 puta i pobedila na osam polumaratona i na oba maratona koja je trčala.

 

Naš olimpijac iz Londona Darko Živanović (lični rekord 2:17,11 iz Roterdama 2012) ima tri pobede u polumaratonu, a na 42.195 m je debitant na Beogradskom maratonu.

– Ovo takmičenje je fenomenalno, upoznao sam ga kao polumaratonac, a sad ću debitovati u maratonu. Trudio sam se da se maksimalno pripremim, zadovoljan sam formom i pokušaću da popravim svoj lični rekord. Volim da trčim na Beogradskom maratonu, organizacija je izuzetna, a uz to trčim pred svojim ljudima. To će mi pomoći da dam maksimum, najavljeni su i dobri vremenski uslovi za trčanje i biće to pravo uživanje iza nas profesionalce i za trkače amatere – rekao je Darko Živanović.

Povezana vest:  Real i Atletiko igrali nerešeno, šansa za Barselonu

 

Gabrijela Selin Šelin, dolazi iz Kenije i ne krije svoje ambicije:

– Nadam se da ću pobediti i to mi je prva želja. Druga želja mi je da bude povoljno vreme za trčanje. Znam da će na stazi biti mnogo učesnika, da su se mnogi dugo pripremali, ali se nadam da u ženskoj konkurenciji neće biti boljih od mene.

 

Njen zemljak Stiven Kipngetič Katam je prošle godine u Tel Avivu osvojio treće mesto i s 2:14,08 postavio lični rekord, a sada je spreman za bolji rezultat:

– Dolazim iz Kenije, iz Eldoreta i ako vreme bude kao što se očekuje biće to fantastičan dan. Moći ćemo da damo sve od sebe i ja se nadam da ću biti brži nego ikad do sada i da ću postići rezultat od oko 2:10  – 2:09 časa. Ali u maratonu to zavisi od raznih okolnosti…

 

Pored Roze Mote, Havijera Sotomajora, Kevina Janga i Galine Čistjakove, koji su se u dva protekla dana već predstavili Beograđanima, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda juče su sedeli i Bob Bimon koji je držao svetski rekord u skoku udalj od 1968. do 1991. i koji će iduće godine proslaviti 50. godinu svog olimpijskog rekorda (8,90 m), Majk Pauel koji skokom udalj vlada od 1991. kada je nadmašio Bimona skokom od 8,95 metara i Lase Viren, prvi olimpijski pobednik na 5.000 i 10.000 metara (1972) koji je odbranite titule (1976) i jedini koji je svetski rekord na 10.000 m postigao na olimpijskim igrama i to u finalnoj trci u kojoj je pao jer je sapleten…

Povezana vest:  57. PRVENSTVO BALKANA U KROSU, Sonja Stolić brani boje Proletera u Zrenjaninu

Svi oni prvo su pogledali film „Legende ponovo u Beogradu” a zatim se pridružili gradonačelniku Siniši Malom i direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću, koji su o realizaciji ovog projekta počeli da razmišljaju još pre 16 meseci, a najavili ga krajem prošle godine.

– Zahvalan sam legendama koje su obeležile sport i atletiku što su ponovo došli u Beograd zbog promocije sporta, zdravog načina života, maratonskog trčanja, jer time promovišemo i naš grad, koji postaje centar sportskog sveta. Oni su nam omogućili da Beograd dobije još jedan spektakl, imaćemo rekordan broj od više od 7.000 maratonaca i polumaratonaca, a nadamo se da ćemo u trci zadovoljstva imati više od 20.000 nasmejanih lica. Zahvalan sam i Beogradskom maratonu i svima koji učestvuju u organizaciji, a moto „Maraton spaja”, najbolje se video juče na Javnom času atletike kada su legende svetskog sporta i atletike držale prvi čas mališanima. Tako će biti i sutra u sve tri trke u kojima će učestvovati trkači svih generacija, tako će biti i na novoj stazi za polumaraton i maraton koja novim mostom na Adi spaja stari i novi deo Beograda još čvršćom vezom. Ovaj grad će nastaviti da raste, a maraton će rasti uz njega – rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

 

Beograđanima i atletskim legendama video porukom obratio se Sergej Bubka, svetski rekorder po broju svetskih rekorda (35), petostruki svetski prvak i olimpijski šampion koji zbog brojnih obaveza nije mogao da dođe u Beograd, a on je trenutno potpredsednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF), član MOK i predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine.

Povezana vest:  Bolt odgledao "Betmena" i najavio odbranu zlata u Londonu

Njegove reči pohvale Beogradskom maratonu i podršku IAAF ovoj manifestaciji, kao i obraćanje svojim prijateljima sa sportskih borilišta nagrađeno je aplauzom, a zatim su reč dobili Bob Bimon, Majk Pauel i Lase Viren.

 

– Pre 27 godina, 1990. zahvaljujući Dejanu Nikoliću, koji je imao viziju da na maraton dovede jednog svetskog rekordera, bio sam prvi put u Beogradu i uživao u manifestaciji. Tako je bilo i 2007. kada sam bio s Majkom Pauelom, ali kada sam dobio poziv da ponovo dođem u Beograd, zajedno s ovim velikim sportistima, koji su učinili važne stvari za naš sport – osetio sam se posebno počastvovanim. Grad se ovih 27 godina mnogo premenio ali ljudi su ostali isti – divni i sjajni, a maraton je za mene majka svih disciplina – rekao je Bob Bimon.

 

Majk Pauel je bio u Beogradu pre deset godina.

– Drago mi je što sam ponovo dobio šansu da dođem u Beograd, da sretnem stare prijatelje i da obavljam ovu ulogu. Nisam se dvoumio ni čas. Uspomene koje su mi ostale bile su divne i s nestrepljenjem sam čekao na ovaj povratak. Velika mi je čast što sam ovde s ovim asovima, evo sedim pored Lase Virena, velikog asa iz vremena kada se ja još nisam takmičio, i za to sam veoma zahvalan što sam u Beogradu – rekao je Majk Pauel.

 

Legendarni finski trkač Lase Viren je treći put u Beogradu.

– Imam lepe uspomene iz 1996. kada sam prvi put bio u Beogradu, i drugi put 2009. kada sam takođe uživao jer je Beograd lep grad i jer sam se sreo sa starim prijateljima koji sede ovde…