U Beogradskom zoološkom vrtu 27.04.2017. najavljen je 24. Smoki Smokić Dečiji maraton, ali ne i vreme njegovog održavanja.

– Smoki Smokić dečiji maraton zamišljen je kao uvertira Beogradskog maratona i održava se sedam dana pre njega, a ove godine smo ga odložili zbog Uskrsa i nepovoljnih vremenskih uslova. Nažalost, prognoza Hidrometeorološkog zavoda za subotu 29. aprila nije povoljna. Velika je mogućnost za kišu i u nedelju 30.04. takođe – tako da smo u dogovoru s našim partnerima u organizaciji – Beogradskim zoo vrtom i Sekretarijatom za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda odlučili da danas Dečiji maraton samo najavimo, a da ga održimo kada se za to steknu povoljni vremenski uslovi – rekao je na susretu s medijima Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona. U dosadašnjoj istoriji Dečijeg maratona kroz kvalifikacije prošlo je preko 385 000 mališana što je prepoznato i od strane Evropske atletike koja je ovaj projekat podržala kao izuzetno značajan za razvoj atletskog sporta u ovoj uzrasnoj kategoriji. Organizacija Dečijeg maratona deo je misije Beogradskog maratona da obuhvati što šire kategorije stanovništva da počnu da se bave rekreativnim sportom – zaključio je Nikolić.

Povezana vest:  Poznati kandidati za najbolje atletičare sveta

– Ono što je za Beograd „veliki“ maraton, za nas u Beogradskom zoo vrtu to je dečiji maraton i to već 24 godine. Staza oko slonare je spremna, slonica Tvigi koja je ispratila sve dosadašnje male maratonce takođe je spremna, tako da će najlepša manifestacija u našem vrtu moći da se održi čim vreme dozvoli – rekao je Srboljub Aleksić, direktor Beogradskog zoo vrta.

Kao i svake godine u organizaciji ove manifestacije, kako kvalifikacija u beogradskim dečijim vrtićima, tako i završnog takmičenja, ključnu ulogu ima Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda.

– Dečiji maraton je najbolji primer koliko grad Beograd posvećuje pažnju pravilnom razvoju najmlađih sugrađana. Oni u Beogradskom zoo vrtu dobijaju veliki komad prirode, dobijaju priliku da se druže i da upoznaju takmičarski duh – rekao je Saša Tomašević iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, dodavši da je ove godine u kvalifikacijama učestvovalo između 15.000 i 16.000 mališana. Na finalno takmičenje dolaze najbrža deca iz beogradskih vrtića, tako da će Smoki Smokić Dečiji maraton biti prava Liga šampiona za njih.

Povezana vest:  Potpuno drugačija telenovela, od ponedeljka 06.02. radnim danima od 14h, brazilska serija IMPERIJA

Na završnoj priredbi, pored najboljih u svojim vrtićima, učestvovaće i mališani s posebnim potrebama, među kojima će biti i Pavle Pavlović, koji je došao na konferenciju za štampu.

– Zahvaljujem organizatorima što i naša deca učestvuju u najlepšoj manifestaciji u našem gradu. Oko dvadeset mališana dobiće priliku da uživa zajedno s vršnjacima, a za razliku od ostalih svako od njih biće pobednik – rekao je Aleksandar Vujičić stručni savetnik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda.

Učesnici najlepše gradske manifestacije zaslužuju lepe nagrade a za to je, kao i oduvek, zadužen „Soko Štark”.

Povezana vest:  Kolašinac: Lep način da se završi sezona

– „Soko Štark” koji posluje u sastavu „Atlantik grupe” je uz Dečiji maraton od samog početka, biće to i ubuduće. Naš legendarni brend „Smoki” slavi ove godine 45. rođendan, naš ovogodišnji slogan je „svaki dan je rođendan” i svi učesnici 24. Smoki Smokić Dečijeg maratona dobiće „Štark” poklone – rekla je Radojka Ilić, brend menadžer „Soko Štarka”.

Mališanima koji su izborili pravo učešća na 24. Smoki Smokić Dečijem maratonu, ostaje da vredno treniraju dok se vreme ne prolepša ne bi li nadmašili rekord 230 m duge staze koji je s 36 sekundi prošle godine postavio Andrej Nikolić iz vrtića „Mala sirena” u Zemunu, da bi i oni jednog dana postali pravi sportisti poput Natalije Blagojević (rođena 2004), prvakinje Beograda u skoku uvis i Ognjena Milenkovića (rođen 2004) prvaka glavnog grada na 60 metara koji su prva sportska iskustva stekli upravo na Dečijem maratonu.