Dva odlaganja zbog uskršnjih praznika i lošeg vremena, kao ni kiša koja je jutros padala nisu sprečila najbrže od 15.000 beogradskih predškolaca da dođu na finalnu priredbu – 24. Smoki Smokić Dečiji maraton u Beo zoo vrtu. Time je broj svih učesnika ove manifestacija na kojoj učestvuju mališani iz beogradskih dečijih vrtića za ove 24 godine porastao na 385.000, a 24. pobednik postao je Nikša Papović (PU „Čika Jova Zmaj”, Voždovac).

Nikša je stazu u kvalifikacionoj trci pretrčao za 38 sekundi, a u finalu za trijumf bilo mu je dovoljno 39 sekundi. Drugo mesto osvojila je devojčica, a to se nije dešavalo često, međutim Nađa Savić (vrtić „Diznilend”) ponovila je svoj rezultat iz kvalifikacija i sa svojih 40 sekundi osvojila titulu vicešampionke. Treće mesto, pošto je stazu oko slonare dugu 230 metara pretrčao za jednu sekundu sporije, osvojio je Jovan Milić (vrtić „Čigra”) s 41 sekundom. Titula „super puža” pripala je Stefanu Kneževiću (PU „Čika Jova Zmaj”, Voždovac) za poslednje mesto u finalu u kojem je nastupilo 11 pobednika kvalifikacionih trka.

Povezana vest:  Veselin Jevrosimović dobio novi mandat

Ostali pobednici kvalifikacionih trka, pored njih, bili su Miljan Knežević (PU „Sima Milošević”, Zemun) i Miša Perišić (PU „Čika Jova Zmaj”, Voždovac), obojica s najboljim rezultatom dana – 37 sekundi, Uroš Kaličanin (PU „Čukarica”) s 38 sekundi, Đorđe Obradović (vrtić „Sunce”) i Uroš Mlađenović (vrtić „lane”) s 39 sekundi, zatim Ema Radosavljević (PU „Čika Jova Zmaj”, Voždovac) i Nina Cvetković (vrtić „Suncokreti”) s 40 sekundi.

Povezana vest:  Gebreselasije pobednik Bečkog polumaratona

Nagrade najbržima i „super pužu” predali su Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika, Saša Tomašević u ime Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, „Smoki Smokić„ – maskota „Soko Štarka” i Dečijeg maratona, Sonja Marić, direktor marketinga „Uniqa osiguranja” i Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Pobednik 24. Smoki Smokić Dečijeg maratona je na poklon, već tradicionalno od Uniqa osiguranja, dobio bicikl.

Povezana vest:  GLOBALNA SPORTSKA MREŽA IT'S MY PLAY PARTNER BEOGRADSKOG MARATONA

Evropska atletika je Dečiji maraton proglasila za događaj od posebnog značaja za razvoj atletskog sporta u uzrasnoj kategoriji 5-6 godina.