nemanja_cerovac_atlCerovac u finalu Svetskog prvenstva

 

Za srpski tim, koji se nalazi na Svetskom juniorskom prvenstvu u kanadskom Monktonu, stigla je prva radost. Član užičke Mladosti, Nemanja Cerovac, uspeo je da se plasira u finale na 1500 metara, posle osvojenog  trećeg mesta u kavlifikacionoj trci, koju je završio u vremenu 3:47,86. Od samog početka svi učesnici ove trke držali su se na okupu, ne retko Cerovac je bio na začelju, ispostavilo se na kraju da je to bila dobra taktička postavka. Brinulo je i to što je tokom trke srpski atletiča često bivao dobro „zatvoren“, ali ni to, ni kasnije izuzetno nesportsko ponašanje Marokanca,Sagira, nije pokolebalo Nemanju da izbori plasman u finale. Najpre je protestovao Cerovac zbog takvog ponašanja, a potom, kada je video rezultate na ekranu, usledila je velika i samo njemu karakteristična radost zabog ostvarenog uspeha.

– Presrećan sam, kako drugo mogu da se osećam. Čekao sam svoj trenutak, želeo sam da se na taj način zaštitim i od vetra, kao i da sačuvam snagu za odlučujuće trenutke. Priželjkivao sam da finiš bude upravo kakav je bio, možda sam i u ovoj trci mogao i bolje, ali najvažnije je da sam se plasirao u finale. U atletici se zna, velika je borba doći do finala, a kada već stignete tamo, onda je sve moguće, rekao je vidno uzbuđeni srpski junak prvog takmičarskog dana Svetskog juniorskog prvenstva u Monktonu, koji će ponovo na stazu, u petak, u ranim časovima u 02.05, u borbu sa svetskom elitom na 1500 metara (četvrtak, 21.05 po vremenu u Kanadi).

Povezana vest:  IAAF osniva svoju Kuću slavnih

Prvog takmičarskog dana, u kavlifikacijama nastupile su Marija Vučenović u bacanju koplja, odnosno, Marija Stambolić na 800 metara. Vučenovićeva je sa daljinom od 48,10 zauzela deveto mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, a to je bilo nedovoljno za finale, za koje je norma iznosila 54 metra. Zapravo, u završnicu se moglo sa boljim ostvarenjem od 48,46 koliko je bacila poslednja fimalistikinja, ali naša takmičarka to ovoga puta nije bila u stanju da učini. Razlog je pre svega povreda, gotovo odmah po dolasku Vučenovićevoj je otekao zglob u priličnoj meri, ni dva terapijska tretmana nisu uticale da se stvari bitno poprave i otklone bol. U prvoj seriji člana Srema postigla je 47,86, u drugoj konačnih 48,10 i u poslednjem pokušaju koplje je palo na daljinu od 46,67. Uz sve to u pehove se može ubrojiti i to što Eir Kanada nije dopsutila da njeno koplje bude unešeno u avion na deonici od Montreala do Monktona.

Povezana vest:  Dragutin Topić: „Top Džamp“ kreće sa radom 1. oktobra

-Lično, očekivala sam ulazak u finale, žarko sam želela da se to dogodi … Stvarno sam dala sve od sebe, kako je takmičenje odmicalo bol je bivao sve izraženiji, borila sam se koliko sam mogla, napomenula je Vučenovićeva.

U principu i za Stambolićevu se može reći to da je bila na nivou svog ličnog rekorda uspela bi da prebrodi prvi krug, što bi za nju, kao jednu od najmlađih u konkurenciji na 800 metara, bio veliki uspeh i podstrek za dalje. Ona je trku završila na petom mestu, ispred nje plasirane atletičarke su prošle u polufinale, dok je na osnovu rezultata za dalju rundu bilo potrebno vreme bolje od 2:08,82. Detalj koji će ostati u sećanje je svakako onaj kada je na nekih 300 metara od cilja Stamoblićeva uspela da prestigne, belorusku i tursku predstavnicu, a u poslednjem metru i takmičarku iz Rusije.

Povezana vest:  Amela Terzić, Dragana Tomašević i Vedran Samac na Memorijalu Hanžeković u Zagrebu

– Jeste da sam dosta uradila u finišu, ali nije to bila trka koja je meni odgovarala. Ne mogu da budem preterano zadovoljna, ali ni razočarana, oko mene su bile devojke u najvećem broju po dve godine starije, tako da u nekom budćem periodu vidim svoju šansu za zapaženijim ostvarenjima, konstatovala je Stambolićeva.

Drugog takmičarskog dana, Srbija će ponovo imati troje predstavnika na borilištima. Na scenu će najpre izaći najveća nada za visok plasman, Božidar Antunović, koji u bacanju kugle ima četvrti ovosezonski, odnosno sveukupuno peti rezultat u svetu. Norma za finale je 19,20 , što ne bi trebalo da predstavlja problem za člana Graditelja iz Inđije. U krug za bacanje, Antunović će ući u 14.10 po vremenu u Srbiji. Pola sata kasnije, na stazu će Emir Bekrić, u kavlifikacijama na 400 metara sa preponama, dok je norma za troskok juniorki, gde će nastupiti Bojana Vuković, od 16.10, izuzetno jaka i iznosi 13 metara i 30 santimetara.