Vrhovni apelacioni sud Južne Afrike uvećao je danas kaznu zatvora paraolimpijcu Oskaru Pistorijusu na 13 godina i pet meseci zbog ubistva devojke Rive Stenkamp.

Pistorijus je prošle godine osuđen na šest godina zatvora, a tužilaštvo je odmah najavilo žalbu na tu presudu uz ocenu da je ona „šokantno blaga“.

Oskar Pistorijus je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio svoju devojku vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Povezana vest:  Topićeva oborila državni rekord, Srbija bolja od Hrvatske i Slovenije u tromeču

On je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je u Rivu Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

U saopštenju koje je pročitao za samo nekoliko minuta, sudija Vrhovnog suda Vili Serti naveo je da je taj sud potvrdio žalbu tužilaštva na šestogodišnju zatvorsku kaznu. Presudu je donelo petočlano veće sudija Vrhovnog suda u Blumfontejnu.

Povezana vest:  BEOGRADSKI MARATON 2012, Ana Subotić pobedila na Beogradskom polumaratonu , druga i treća takođe iz Srbije

Sudija je rekao da je Pistorijus trebalo da bude osuđen na propisanu minimalnu kaznu od 15 godina zatvora za ubistvo u Južnoj Africi.

„U novu kaznu od 13 godina i pet meseci uzeto je u obzir i vreme koje je Pistorijus proveo u zatvoru i u kućnom pritvoru“, dodao je Serti.

Portparol porodice Stenkamp rekao je da je današnja presuda „potvrda da pravda postoji“.

Pistroijus, koji je pre dva dana napunio 31 godinu, danas nije bio u sudu.

Povezana vest:  SP JUNIORI, Cerovac jedanaesti na svetu

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. On je na Igrama u Londonu 2012. godine trčao pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.

Njemu su kao bebi amputirane obe noge ispod kolena.

Pistorijusovi advokati mogu da se žale na današnju presudu još samo Ustavnom sudu Južne Afrike.