Na poslednjem susretu s medijima u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 22 časa uoči starta 31. Beogradskog maratona Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, i Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, najavili su da će ova manifestacija oboriti prošlogodišnji rekord od 7.000 maratonaca i polumaratonaca iz 70 zemalja. U rekordan broj učesnika u Trci zadovoljstva na 5 km takođe niko ne sumnja. Trkači iz zadovoljstva imaće posebno lepe vremenske uslove.

– Grad Beograd je spreman za spektakl koji ga sutra očekuje i najznačajniju gradsku manifestaciju obeležiće novi rekord po masovnosti i broju zemalja iz kojih dolaze učesnici.To dokazuje da Beograd postaje regionalni centar i u ovoj oblasti, a mene raduje što imamo i veliki broj humanitarnih programa, što ćemo u trkama imati više od 400 osoba sa invaliditetom, veliki broj učesnica u Mama fit programu, 250 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i svi oni doprineće lepšoj slici Beograda. Zahvalan sam Ivanu Tasovcu koji će sa Beogradskom filharmonijom na najtežem delu staze, na Mostu na Adi davati podstrek trkačima i tako doprineti sutrašnjem spektaklu u kojem će zajedno učestvovati najmlađi trkači, oni stariji i oni najstariji. Zahvaljujem se Dejanu Nikoliću i njegovom timu na istrajnom i kvalitetnom radu. Pozivam Beograđane da nam se pridruže sutra na startu u 10 časova – rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Ivan Tasovac je rekao da je zadovoljan što je prihvatio neobičnu ponudu da Beogradska filharmonija priredi koncert za učesnike polumaratona i maratona na najnovijem beogradskom mostu:

Povezana vest:  Španovićeva otvara sezonu na mitingu Dijamantske lige u Rimu

– Beograd će sutra pokazati svoje najlepše lice i, moram da priznam, da sam potpuno impresioniran logistikom ove manifestacije i kako sve diše. Mi ćemo imati prvi put publiku koja “beži”, ali uprkos tome svi smo uzbuđeni. Čast nam je i zadovoljstvo što ćemo biti deo ovog velikog tima. Uostalom, dvojica naših članova su iskusni maratonci, tako da i preko njih imamo veze s Beogradskim maratonom i od ranije.

 

IDEA je petu godinu zaredom sponzor Beogradskog maratona i za nas je to mali jubilej. Ono što mi je posebno drago, je to da mi nismo samo sponzori. Mi smo i učesnici. Zato će sutra, pod sloganom „Ko na maraton dođe, taj maraton i stvara”, više od 50 mojih koleginica i kolega trčati ulicama Beograda i, zajedno sa svim ostalim učesnicima, doprineti tome da ova manifestacija bude još veća i lepša. – izjavio je Matija Protić izvršni direktor marketinga kompanije Mercator-s.

Susret sa medijima iskorišćen je i za potpisivanje ugovora između Beogradskog maratona i kineske agencije Visdom sport, koja organizuje 30 maratona u Kini. Tim povodom predstavnik Visdom sporta Kevin Li je istakao:

– Mi smo pokrenuli inicijativu “Pojas i put maratonska serija”, koju je podržao i predsednik Kine Si Đinping, koja povezuje zemlje na istorijskom putu svile. Za sada, povezali smo 65 zemalja, a Srbija će biti među prvim evropskim zemljama koja će povodom ovoga potpisati ugovor sa Vladom Kine. Ova inicijativa služi još boljem upoznavanju i građenju prijateljstva i ja sam uveren da će u budućnosti sve više kineskih građana dolaziti u Beograd i Srbiju povodom Beogradskog maratona, prvog maratona van Kine s kojim sarađujemo.

Povezana vest:  Beogradski maraton obara rekord po broju učesnika

Ovaj ugovor pozdravio je i Trejsi Sandland, osnivač Rokendrol maratona koji se iz Arkanzasa raširio po celoj planeti i sada ima 30 maratona u osam zemalja. Trejsi Sandland je rekao.

– Jako sam uzbuđen i što sam čuo da će na maratonu svirati Beogradska filharmonija. Velika je stvar što Beogradski maraton spaja sport i rekreaciju sa zabavom i muzikom i to je sjajno, pogotovo kada se vratimo u istoriju i setimo 1999. godine i bombardovanja Beograda i Srbije. Sjajno je što se maraton iz pepela vratio na beogradske ulice, to je važno da znaju trkači širom sveta, važno je da znaju da se život vraća, a to važi i za Njujork, Boston, London…

Susretu sa novinarima prisustvovala su i  dvojica sjajnih maratonaca – najbolji srpski maratonac Darko Živanović i nekad najbrži maratonac sveta Amerikanac Halid Hanuči. Prvi kao učesnik polumaratonske trke, a drugi kao promoter.

– Srećan sam što sam i ove godine deo Beogradskog maratona mada nisam uspeo da ostvarim svoj plan i trčim maraton. Počeo sam na vreme s pripremama, ali sam zbog bolesti morao da odustanem od ideje da se borim za pobedu u maratonu. Međutim, potpuno sam spreman za polumaraton i, kao i uvek, daću sve od sebe i pokušati da ostvarim četvrtu pobedu, prvu na novoj stazi – rako je Darko Živanović.

Povezana vest:  Juniori Srbije spremni za šampionat u Kanadi

Halid Hanuči, jedan od samo petorice maratonaca koji su svetski rekord postavili više od jednom, prvi je čovek koji je maratonski rekord spustio ispod granice od 2:06 č – trčao je 2:05,42. Bilo je to u Čikagu 1999. u kojem je zabeležio čak četiri trijumfa. Sopstveni rekord oborio je u Londonu 2001. s 2:05,38, a poziv iz Beograda prihvatio je rado:

– Uzbuđen sam što sam ovde sa vama, pogledao sam istoriju ovog maratona i svestan sam šta on znači za Beograd. Kao i svuda maraton donosi takmičenje, lepotu i nadu, ali i novac za humanitarne kampanje i različite potrebe ljudi u nevolji. Siguran sam da ćemo sutra pristustvovati lepom događaju koji prevazilazi granice sporta.

Dejanu Nikoliću preostalo je samo da zahvali svim učesnicima današnje konferencije, da se pridruži njihovim pozivima Beograđanima da uzmu učešće u nekoj od trka na 31. Beogradskom maratonu.