Planovi da se sportistkinje klasifikuju na osnovu nivoa testosterona krše medjunarodna ljudska prava, saopštio je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Prema pravilima Medjunarodne atletske federacije (IAAF), koja još nisu stupila na snagu, od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži se da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

Povezana vest:  Isinbajeva učestvuje na tri takmičenja pre OI

Olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja žalila se Sudu za sportsku arbitražu (CAS), tražeći da se to pravilo proglasi nevažećim, nezakonitim i bez efekta.

Kako su preneli britanski mediji, UN su planove IAAF nazvali „nepotrebnim, ponižavajućim i štetnim“ i izrazili zabrinutost zbog tog predloga.

O tom pitanju diskutovano je ovog meseca na Savetu UN za ljudska prava, na kome su delegati tražili detaljniji izveštaj za naredno zasedanje.

Povezana vest:  Emir Bekrić prvi na dvoranskom mitingu u Budimpešti

Savet UN tražio je od sportskih federacija da se „uzdrže od razvoja i primena praksi koje primoravaju, prisiljavaju ili na drugi način vrše pritisak na žene i devojčice da prodju nepotrebne, ponižavajuće i štetne medicinske procedure kako bi učestvovale u takmičenjima“.

IAAF je nameravala da primeni nova pravila od 1. novembra, ali je to odloženo dok CAS ne donese odluku o žalbi. Prethodno je bilo predvidjeno da odluka bude doneta do 26. marta, ali je odložena za april.

Povezana vest:  Prvenstvo Balkana za mlađe juniore i juniorke

Semenja je dvostruka olimpijska i trostruka svetska šampionka na 800 metara.

Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama.