Kreirati dizajn koji kombinuje osobine SUV modela sa karakteristikama automobila stilizovanog za urbani način života. To je bio izazov sa kojim su trebali da se izbore dizajneri modela Crossland X, Opelovog novog krosovera, koji je premijeru imao u Berlinu prvog februara ove godine. Zajedno sa potpuno električnim modelom Ampera-e i novom Insigniom Grand Sport i Sports Tourer, model Crossland X čini „7 u 17“ tržišnu ofanzivu  – sedam novih modela u 2017. godini.

Novi Crossland X zajedno sa robustnim modelom Mokka X zaokružuje Opelovu ponudu modela u rastućem B-CUV/SUV tržišnom segmentu. Dizajneri su kreirali jedinstvenu interpretaciju korosover modela u skladu sa Opel stilskom filozofijom – „Skulpturalan dizajn spojen sa nemačkom preciznošću“ – sve to su elementi koji oslikavaju stilizovan, ali i funkcionalan karakter modela Crossland X.

„Novi Crossland X je već na prvi pogled pravi Opel, kao i šampion stila i funkcionalnosti“ rekao je Mark Adams, potpredsednik dizajn centra u Evropi. „Ponosni smo što smo kreirali vozilo sa tako dobrim balansom elemenata, koji kombinuju maksimalnu ponudu prostora sa kompaktnim spoljnim dimenzijama.“

Povezana vest:  GM prodao Saab holanskom proizvođaču luksuznih vozila

Crossland X odlikuje vrhunska izrada, kao i harmonija oblika i formi tipičnih za Opel dizajn. Karakteristični obrisi modela iz Riselhajma se ogledaju u oštroj i smelo stilizovanoj maski hladnjaka i hromiranim lajsnama koje ponosno ističu Opel logo. Tu je i grafika prednjih svetlosnih grupa u obliku krila, kao i prelomi na bokovima karoserije u obliku oštrice noža. Površine su fluidne i skulpturalne, sa oštrim i preciznim linijama, dok dvobojni krov sa efektom lebdenja i hromiranim lajsnama daje visok novo mogućnosti personalizacije karoserije. Visok kvalitet izrade se ogleda i u tehnološki savremenim LED prednjim svetlosnim grupama, dok horizontalne linije koje opasuju automobil u kombinaciji sa uzvišenom pozicijom zadnjih svetala, naglašavaju širinu i dinamiku karoserije.

Povezana vest:  Euro NCAP: pet zvezdica za novi Opel Grandland X

Na atraktivnu stilizaciju karoserije se nadovezuje dizajn enterijera, koji naglašava osećaj prostranosti, a praktičnost dopunjuje veliki broj pregrada za odlaganje sitnica. Uticaj modela Insignia i Astra je očigledan, a ogleda se u kokpitu koji je usmeren ka vozaču, dok se na obe strane stapa sa vratima, kreirajući tako prijatan ambijent koji uliva osećaj sigurnosti. Bogata završna izrada se savršeno dopunjuje sa dizajnom, dajući svakom nivou opremljenosti ovog modela poseban karakter. Diskretne hromirane aplikacije oko ventilacionih otvora, kombinovane sa mekom površinom svih panela oko instrumenata i na vratima, naglašavaju visok nivo kvaliteta. Veliki i lako dostupan ekran osetljiv na dodir i zadnja klupa deljiva u odnosu 60/40, čine unutrašnjost modela Crossland X savršenom za porodice. Opciono je dostupna i zadnja klupa koja je uzdužno pomična za 150 milimetara, kako bi se oslobodilo više prostora za noge na zadnjoj klupi, ili da bi se prtljažnik uvećao do zapremine od 520 litara. Obaranjem zadnje klupe, prostor za smeštaj prtljaga se uvećava na 1.255 litara.

Povezana vest:  Skupština FSS odbacila predlog direktora Rada za smenjivanje Kokeze

Orijentisanost aktivnom načinu života se ogleda u nekoliko robustnih rešenja karakterističnih za SUV modele, kao što su ojačanja u donjem delu, kao i dodatna zaštita napred i pozadi. Tipično za SUV modele je povišena pozicija sedenja, a sve to u automobilu koji je 16 centimetara kraći i 10 centimetara viši od modela Astra.

Kompaktni, ali praktični automobili koji su pogodni za kraća putovanja, kao i za duže destinacije, su sve popularniji, posebno među porodicama koje žive u urbanim sredinama. Ta popularnost se ogleda u prodajnim rezultatima modela B-CUV/SUV segmenta, gde je jedan od lidera trendseter Mokka X. Model Crossland X uspešno dopunjuje ovaj rastući tržišni segment i dodatno pospešuje rast prodaje Opel automobila.