Televizijska ekipa auto mobil, emisije na VOX kanalu je pokušala da sazna koliko trenutni šampion autonomije u klasi električnih automobila zaista može da pređe sa jednim punjenjem baterije i da li može da prevali put od najzapadnijeg grada Nemačke, do grada na krajnjem istoku ove zemlje. U pitanju je razdaljina duga ukupno 750 kilometara, od Görlitz-a to Aachen-a. Sa fabrički deklarisanom autonomijom od 520 kilometara po NDEC (New European Driving Cycle), Opelov električni automobil značajno prednjači u odnosu na direktne konkurente. Takođe, Opel Ampera-e impresionira i kada se testira po WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) test proceduri. Ovim ispitivanjima u kombinovanom WLTP režimu Opel Ampera-e je imala autonomiju od 380 kilometara. Naravno, u svakodnevnoj upotrebi potrošnja električne energije zavisi od mnogo faktora, kao što je stil vožnje, ali utiču i spoljašnji faktori. Upravo je to detalj koji su iskoristili šef VOX test tima Albert Königshausen i prezenter Alexander Bloch. Dvojac novinara-test vozača išao je krajem avgusta sa krajnjeg zapada nemačke i zaputili se na istok ka gradu Aachen-u.

Povezana vest:  Nova Insignia OPC: Svetska premijera Opelovog vrhunskog pogonskog sistema

Dvijica novinara su veoma strpljivo brojali kilometar po kilometara nemačkih puteva i to uglavnom brzinom koja je se kretala između 40 i 50 kilometara na čas. Ovo je bio najefikasniji način da se energija iz baterije modelela Ampera-e iskoristi što efikasnije, a samo putovanje je trajalo 25 časova i 30 minuta. Podrazumeva se, svako usporavanje i nizbrdica su korišćeni da se baterija dopuni, što je glavna prednost električnih automobila u odnosu na klasične pokretane motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. A kako su na ovo testiranje uticali spoljašnji faktori? Zbog preusmeravanja, ruta putovanja je bila produžena za 20 kilometara više nego što je planirano. U trenutku kada je baterija bila potpuno prazna, na displeju je bio ispisan broj od 754,9 kilometara. I sve to sa jednim punjenjem baterije!
Ampera-e kombinuje praktičnost sa ekonomičnošću i temperamentom

Povezana vest:  PEUGEOT SKUTERI NA POPUSTU UZ POKLON

Pored izuzetne autonomije, 4.16 metara duga Ampera-e nudi obilje prostora za pet putnika, plus prtljažni prostor zapremine 381 litar (1.274 litara kada je zadnja klupa oborena). To je omogućeno praktičnim rešenjem smeštanja baterija u duplom podu vozila. Opel Ampera-e je opremljena i poslednjom generacijom IntelliLink infotaiment sistema, koji je kompatibilan sa Apple CarPlay i Android Auto, u paketu sa Opel OnStar.

Povezana vest:  Chevroletu uručena nagrada SPORTBEST

Pored toga, Opel Ampera-e blista i na putu zahvaljujući temperamntu i performansama koje obezbeđuje elektromotor snage 150kw/204ks i sa obrtnim momentom od 360 njutnmetara, koji je dostupan u svim radnim režimima. To modelu Ampera-e omogućava da do sto kilometara na čas ubrza za 7,3 sekunde, što je vreme koje je konkurentno i u klasi automobila sa sportskim temperamentom. Međuubrzanje od 80 do 120 kilometara na čas, koje je veoma važno prilikom preticanja, Amper-e izvršava za samo 4,5 sekundi. Kako bi bila očuvana putna autonomija, maksimalna brzina je limitirana na 150 kilometara na čas.