chevrolet_voltChevrolet Volt: Počinje odbrojavanje!

 

Tri godine nakon predstavljanja prvog koncepta električnog vozila sa produženim dometom Volt, na Sajmu Automobila u Detroitu, Chevrolet je započeo prijem narudžbi za ovaj model na sedam tržišta u SAD, gde će najpre početi njegova prodaja, za svega nekoliko nedelja. Evropski kupci imaće priliku da Volt vide u Chevrolet prodajnim salonima krajem 2011. godine.

 

Volt se izdvaja od drugih električnih ili hibridnih pogonskih sistema. Vozi do 60km na električni pogon, zahvaljujući električnoj energiji litijum-jonskog akumulatora od 16-kWh. Kada se akumulator isprazni, elektro-generator na vozilu stupa na scenu  i proizvodi energiju za pogon električne pogonske jedinice, istovremeno puneći akumulatore. Ovim se domet Volt-a povećava na više od 500 km, što ga čini ekološki prihvatljivom alternativom za kupce koji danas voze automobile sa običnim sagorevanjem ili dizelaše. Radi ponovnog punjenja, Volt se može spojiti na bilo koju kućnu utičnicu od 230V i biće potpuno napunjen za manje od tri sata.

 

„Volt je danas najbolje rešenje na planeti za bezbrižnu vožnju na električni pogon“ istakao je Vejn Brenon, Predsednik i CEO kompanije Chevrolet Europe. „Veoma smo uzbuđeni u vezi sa predstojećim početkom prodaje u SAD. Informacije i saznanja do kojih dođemo tokom prve godine prodaje će biti veoma značajne za nas, obzirom da pripremamo lansiranje i distribuciju Volta u Evropi.“

 

2011. godina će biti obeležena stogodišnjicom Chevrolet brenda. 3. novembra 1911.godine kompanija Chevrolet Motor Car osnovana je od strane švajcarskog inženjera Luisa Ševroleta i američkog preduzetnika Bilija Djuranta. Chevrolet Europe planira da stogodišnjicu obeleži lansiranjem modela Chevrolet Volt u Evropi.

Povezana vest:  „Verano Motors" sa ponosom predstavlja francuski luksuz na beogradskom sajmu

 

„Ubeđen sam da bi Luis Ševrolet, sjajan inžinjer, bio ponosan da zna da automobil poput Volt-a nosi njegovo ime. Volt je oličenje nove kategorije električnih automobila, te predstavlja važan korak prema elektifikaciji vozila u budućnosti. 2011. godine, kada bacimo pogled na sto godina automobilske strasti, naša pažnja biće fokusirana na Volt za narednih uzbudljivih 100 godina Chevrolet-a,“ ističe Brenon.

 

Podaci o Chevrolet Volt-u

 

Kratke činjenice

Potrošnja goriva:       Prvih 60 km: 0 litara

Emisija CO2:              Prvih 60 km: 0 g/km

Električni domet:        60 km (po MVEG ciklusu)

Ukupan domet:          > 500 km (uz upotrebu elektro-generatora u vozilu)

Vrsta vozila:              Petosed, hečbek četvorosed sa pogonom na prednje točkove

Kategorija:               Električno vozilo sa produženim dometom

Najviša brzina:          161 km/h

Snaga:                     111kW / 150ks

Obrtni momenat:       370 Nm

Proizvodnja:              GM Detroit-Hamtramck plant, Mičigen, SAD

Proivodnja akumulatora:     GM Brownston Township plant, Mičigen, SAD

chevrolet_baterijeKako Volt radi?

Volt vozi do 60 km na električnu energiju pohranjenu u njegovom savremenom litijum-jonskom akumulatoru uz nultu emisiju CO2. Kada se akumulator isprazni, benzinski elektro-generator na vozilu proizvodi električnu struju kojom nastavlja da puni akumulator. Sva energija koja se javlja kao posledica kočenja se regeneriše i takođe puni akumulator. Ovim se domet uvećava na više od 500 km, što Volt čini podesnim za putovanja na kratkim relacijama, kao i za duga putovanja. Volt se može ponovo napuniti preko kućne utičnice od 230V za manje od tri sata.

Povezana vest:  Ford proslavlja 20 godina kao oficijelni partner UEFA Lige šampiona; potpuno novi B-MAX otvara vrata na paradi trofeja

Voltov merač efikasnosti na digitalnoj instrument ploči pruža vozaču podatke o efikasnosti vožnje u stvarnom vremenu. Sistem grejanja i hlađenja ima nekoliko modova efikasnosti, dok se pritiskom na taster „Green Leaf“ omogućava uvid u energetske tokove automobila, status punjenja i energetske podatke. Vozač ima mogućnost da podesi plan punjenja unutar vozila ili daljinskim putem, prema delu dana i troškovima. Volt čak poseduje audio i vizuelne znake kojima se vozač obaveštava da je automobil upaljen, kada se ugasio i kada se aktivira punjenje.

Chevrolet Volt je električno vozilo sa produženim dometom

Električno vozilo produženog dometa (E-REV) poput Volt-a razlikuje se od hibridnog vozila po tome  što se točkovi uvek pogone na električnu energiju. Volt koristi električnu energiju kao primarni, te benzin kao sekundarni izvor za generisanje električne energije.

Hibridna vozila zahtevaju oba izvora – generator i akumulator – radi punog učinka vozila. Tipično za hibridna vozila, sklop za benzinsko sagorevanje je veći od dva izvora pogona, te obezbeđuje više energije tokom manevara koji zahtevaju veću snagu.

Sa Volt-om je moguća vožnja u dometu od 60 km na čisto električni pogon

Kada je Volt poptpuno napunjen, energija potrebna za 60km vožnje se doprema kroz struju koja je pohranjena u najsavremenijem litijum-jonskom akumulatoru od 16-kWh. Kada se akumulator isprazni, generator na vozilu proizvodi struju kako bi napajao električnu pogonsku jedinicu, istovremeno nastavljajući da puni  akumulator. Istraživanje pokazuje da 80% evropskih vozača putuje manje od 60 km dnevno.

Povezana vest:  Samo 94 g/km CO2: Opel Astra čistija i štedljivija nego ikada ranije

Sa Volt-om možete da pređete više od 500 km

Ukupan domet Volta je više od 500 km u kombinovanoj vožnji na energiju akumulatora i elektro-generatora. Kada se isprazni akumulator, generator električne energije na vozilu se neprimetno uključuje te povećava ukupan domet na preko 500. Akumulator se može ponovo napuniti u bilo kom trenutku tokom putovanja, prostim povezivanjem na standardnu kućnu utičnicu od 230V. Za potpuno punjenje potrebno je manje od tri sata.

Volt je vozilo za svakodnevnu upotrebu, zabavno za vožnju

Chevrolet Volt sa petora vrata nudi dovoljno prostora za četiri putnika i 300-litarski prtljažnik. Zahvaljujući instatnom obrtnom momentu od 370 Nm, Volt brzo postiže brzinu od 100 km/h – za oko devet sekundi, te ostvaruje najveću brzinu od 161 km/h. U poređenju sa konvencionalnim pogonskim sistemima, trenutni obrtni momenat Volt-a izbacuje automobil poput snažnog V6 motora.

Sa Voltom možete da smanjite emisiju gasova, potrošnju goriva i troškove vožnje

Tokom vožnje na električnu energiju akumulatora, Volt ostvaruje nultu emisiju izduvnih gasova. Chevrolet procenjuje da će Volt godišnje ostvarivati uštedu od 1700 litara benzina, zasnovano na dnevnoj vožnji od 60km, te 22,000 km. Za putnike koji prelaze 100 km dnevno, ili 36.500 km godišnje, ušteda će biti oko 2.200 litara goriva. Radi prostog poređenja, Chevrolet procenjuje da je cena vožnje automobila sa električnim pogonskim sistemom Voltec oko 0.02 evra/km u odnosu na 0,09 evra/km uz korišćenje benzina po ceni od 1,16 evra po litru.