Continental, kompanija za razvoj novih tehnologija i proizvodnju premijum guma otvorila je istraživačku laboratoriju “Taraxagum Lab Anklam”. Zgrada površine 30.000 kvadratnih metara biće razvojni centar za proizvodnju automobilskih guma dobijenih od ruskog maslačka. Cilj ovog istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru – drveću iz Tropskih šuma. U slučaju pozitivnih rezultata, planirano je da se u narednih deset godina ovaj sirovi materijal uvede u serijsku proizvodnju kako bi povećao potrebu za prirodnim gumama proizvedenim upravo od ove biljke.

“Veoma smo ponosni na ovaj projekta. Continental je prvi proizvođač guma na svetu koji se odlučio na ovako veliku investiciju u industriju gume od maslačka. Ovu biljku vidimo kao važnu alternativu koja je komplementarna standardnom prirodnom kaučuku (hevea brasiliensis). To će nam omogućiti da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za gumama proizvdenim na ekološki prihvatljiv i pouzdan način“, rekao je Nikolai Setzer, član izvršnog odbora Continental AG i šef odseka za proizvodnju guma.

Povezana vest:  Hyundai najavljuje novi model – u martu stiže i40

Investicija u novu istraživačku laboratoriju je još jedna tehnološka prekretnica na putu za implementaciju Vision 2025 koji Continental razvija u svom poslu sa gumama.

„Kao deo strategije Vision 2025, od 2011. godine uložili smo preko 2 milijarde evra u proizvodnju, istraživanje i razvoj, kao i u nove poslove i proizvode širom sveta. Ove godine Anklam se značajno ističe u nizu jedinstvenih projekata u Evropi, Americi i Aziji“, naglasio je Setzer.

U razvojnom periodu, oko 20 zaposlenih sa znanjem iz poljoprivrednih nauka, hemije i proizvodnih i procesnih tehnologija će raditi na uzgoju biljke, kao i razvoju, postavljanju i upravljanju mašinama za proizvodnju ruskog maslačka na novoj lokaciji. Ministarstvo ekonomije  Meklenburga (Zapadna Pomeranija), podržalo je projekat orijentisan ka budućnosti sa 11,6 miliona evra kako bi se stvorili uslovi za kvaliteno zaposlenje na lokalnom nivou. Nova poslovna lokacija stvara prilike za poljoprivrednike u regionu i njihove poljoprivredne oblasti.

Povezana vest:  49. MEĐUNARODNI SAJAM AUTOMOBILA, Srpske hostese spremne za posetioce (FOTO)

“Otvaranjem u Anklamu fondacija ide ka istraživanju i razvoju u jednoj sasvim novoj dimenziji i raznolikosti. Potpuno smo sigurni u ovaj projekat koji ima potencijal da oblikuje budućnost regiona. Nova istraživačka laboratorija predstavlja važan korak ka budućim radnim mestima u Zapadnoj Pomeraniji. Naš cilj je da se uz uspeh istraživačkog projekta pojavi proizvodni pogon za prirodni kaučuk. Ovo preduzeće doprinosi stvaranju veće direktne vrednosti, a lokalna poljoprivreda, kao i industrija u regionu, biće ojačana „, naglasio je Harri Glave, ministar ekonomije.

Povezana vest:  NOVA POGODNOST PRI KUPOVINI PUNTO CLASSIC-a

„Već dugi niz godina, radili smo na razumevanju molekularne osnove gume kao i biosinteze u maslačku. Ovo biološko istraživanje sada je učinilo industrijsku upotrebu dostižnom. Sa novom laboratorijom za testiranje, Continental je razvio jedinstveno područje i učinio ovaj koncept veoma vidljivim javnosti“, naglasio je Dirk Prufer, profesor biotehnologije bilja na Univerzitetu u Minsteru.

Continental je svoje prve planove za laboratoriju predstavio u avgustu 2016. godine. Već sledeće godine u novembru započeta je izgradnja centra u Anklamu. Prvi uzorak premijum zimske gume sa gazećim slojem napravljenim od maslačka, našao se na putu 2014. godine. Potom je usledio prvi pneumatik sa gazećim slojem od Tarakaguma IAA 2016. godine.