Opel Astra GTC

Opelove svetske premijere: Četiri odjednom

Četiri svetske premiere su u centru Opelove pažnje na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu (15-25.septembar). Opel će po prvi put predstaviti kompaktni Astra GTC kupe, gospodara raznovrsnosti Zafira Tourer i najnoviju generaciju kompaktnog Combo kombija na njegovom novodizajniranom D 09 štandu na 3.200 kvadratnih metara u Hali 8. Sa predstavljanjem eksperimentalnog električnog automobila RAK-e, Opel otvara novo poglavlje u domenu urbane mobilnosti. Ampera, prvo električno vozilo u Evropi pogodno za svakodnevnu upotrebu, debitovaće u Nemačkoj malo pre njegovog lansiranja na tržište. Opel takođe pokazuje da konvencionalni pogonski sistemi još uvek imaju potencijala za uštedu goriva sa sedam novih ecoFLEX modela koji su među najboljima u svojim klasama, u pogledu potrošnje goriva i emisije CO2.

Astra GTC, svetska premijera: Precizan dizajn i konačna preciznost u vožnji

Nova Opel Astra GTC na prvi pogled pokazuje kvalitete dinamike vožnje koju otelovljuje sa svojim izvanrednim dizajnom. Zahvaljujući njenom ekskluzivnom prednjem vešanju visokih performansi (HiPerStrut) i patentiranoj zadnjoj osovini sa Wattovom vezom, ovaj sportski kompaktni kupe donosi vrhunsku preciznost u vožnji. Na lansiranju ovog modela biće ponuđena linija od pet motora sa izlaznom snagom između 74 kW/100 ks i 132 kW/180 ks. Opel će na IAA sajmu po prvi put prikazati 1,7-litarsku CDTI ecoFLEX verziju novog Astra GTC modela koji će biti ponuđen sa 81 kW/110 ks i 96 kW/130 ks, a obe verzije će imati ekonomični Start/Stop sistem. Astra GTC će se naći u prodaji ove godine.

Opel Zafira ecoFLEX

Zafira Tourer, svetska premijera: Novi gospodar raznovrsnosti sa prvoklasnim kvalitetima

Nova Zafira Tourer definiše nove standarde za raznovrsnost i atmosferu u unutrašnjosti kabine, sa kompletno redizajniranim Flex7 konceptom sedenja. „Salon na točkovima“ prenosi vrednosti i prvoklasan kvalitet, inovativne tehnologije i skulpturalan, dinamičan dizajn Insignije u segment monokeb modela. Unapređena šasija omogućava opuštenu vožnju uz maksimalnu udobnost i bezbednost. Druga generacija Opel Eye prednje kamere stvara osnovu za liniju inovativnih pomoćnih sistema na Zafira Toureru, uključujući i prilagodljiv tempomat zasnovan na tehnologiji radara.

Povezana vest:  Prvi u klasi: Opel ADAM nudi interaktivnu kontrolu glasom

Combo, svetska premijera: Pametno rešenje za transport

Novi Combo je raznovrsan putnički automobil-kombi za posao, porodicu i odmor. Ponuđen je sa pet ili sedam sedišta, sa dva međuosovinska rastojanja i sa ispoliranom karoserijom ili kao kombi bez prozora sa strane (panel van). Sa do 3.800 litara prtljažnog prostora u formi kratkog međuosovinskog rastojanja (sa spuštenim sedištima za putnike) i 4.600 litara sa dužim međuosovinskim rastojanjem, Combo nudi najveću zapreminu u obe klase. Njegova niska visina za utovar od 54,5 cm i spektar mogućeg tereta do jedne tone su vrednosti koje su najbolje u klasi.

Svetska premijera RAK-e: Opušten eksperimentalni automobil za električnu mobilnost budućnosti

RAK- e model je dvosed koji radi na bateriju i predstavlja dinamičan koncept vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, a Opelov pionirski duh u alternativnim konceptima vodi još jedan korak dalje. Sa svojim fanki i inovativnim dizajnom, dometom vožnje od 100 km i maksimalnom brzinom od 120 km/h, ovaj električni gradski automobil sa nutom emisijom izgleda dobro i na autoputu. Ovaj revolucionarni koncept seže mnogo dalje od bilo kog konvencionalnog vozila. Vožnja od 100 km će koštati samo 1 euro. RAK-e takođe nastoji da obezbedi mogućnost vožnje i mlađim vozačima (preko 16 godina).

Premijera Ampere u Nemačkoj: Električno vozilo se približava tržišnom lansiranju

Ampera je prvo električno vozilo nekog evropskog proizvođača koje omogućava da idete bilo gde i bilo kada, a biće u ponudi u prodajnim salonima do kraja godine. Litijum-jonska baterija od 16 kWh napaja električnu pogonsku jedinicu od 111 kW/150 ks. U zavisnosti od tehnike vožnje, terena i temperature, ovaj automobil omogućava između 40 i 80 km čisto električnog rada uz nultu emisiju štetnih gasova – što je apsolutno dovoljno za većinu svakodnevnih potreba u Evropi. Kada idete na duža putovanja, benzinski motor služi kao generator za nastavak električnog napajanja automobila. To čini putovanje od preko 500 km bez potrebe da stanete na pumpi, mogućim.

Povezana vest:  Mazda CX-5 sa karoserijom od novog, ekstremno čvrstog čelika

Glavni noviteti u efikasnosti: Sedam novih ecoFLEX modela predstavljeno na IAA

Opel na IAA sajmu u Frankfurtu predstavlja sedam novih ecoFLEX modela koji spadaju među najbolje u svojim klasama kada su u pitanju potrošnja goriva i emisija CO2: Agila 1.0 (benzin, 109 g/km CO2), Meriva 1.3 CDTI (109 g/km CO2), Astra 1.7 CDTI (99 g/km CO2), Insignia 1.4 Turbo (benzin, 134 g/km CO2) i Insignia 2.0 CDTI (115 g/km CO2) – kao i ecoFLEX verzije svetskih premijera Astra GTC i Zafira Tourer. Gospodar u uštedi goriva, Corsa 1,3  CDTI ecoFLEX sa samo 94 g/km CO2 koja je ponuđena na tržištu od proleća takođe može da se vidi na Opelovom štandu na IAA sajmu.

Veliki broj od preko 60 ecoFLEX verzija imaju Start/Stop tehnologiju, koja doprinosi daljem unapređenju ekološke kompatibilnosti. Start/Stop sistem razvijen od strane Opela će biti ponuđen u 34 kombinacije vozila i motora do proleća 2012. godine.

Opel model za 2012. na IAA: Više efikasnosti i udobnosti

Promene na modelima za sledeću godinu kod Opela podrazumevaju manju potrošnju kao i nove modele i verzije opreme.

Opel Agila 1.0 ecoFLEX ima 3 ks veću izlaznu snagu (50 kW/68 ks) i u isto vreme nižu potrošnju i emisiju CO2. Pri kombinovanom ciklusu, Agila 1.0 ecoFLEX sada treba samo 4,8 litara benzina na 100 km, što je u proseku 0,3 litre manje. Ovo smanjuje emisiju CO2 na 109 g/km.

Start/Stop tehnologija je sada dostupna i u Opel Corsa modelima sa benzinskim motorom. Kod 1,2 i 1,4-litarskih modela smanjuje potrošnju u proseku za 0,4 litre na 100 km i može da smanji emisiju CO2 na 119 g/km. Novorazvijeni 1,2-litarski LPG ecoFLEX (tečni naftni gas) motor je novina u liniji Corsa. Euro 5 motor radi na dve vrste goriva, na benzin (63 kW/85 ks) ili na jeftini TNG (61 kW/83 ks). Emisija CO2 za modele sa troja vrata ide do 110 g/km pri upotrebi TNG-a.

Povezana vest:  Opel 4x4: Inteligentni sistemi vožnje sa pogonom na sva četitri točka daju poboljašanja u bezbednosti i efikasnosti

Novi vrhunski model u Corsa liniji, Corsa OPC Nürburgring Edition verzija sa 1,6-litarskim turbo motorom, nudi još više snage (155 kW/210 ks umesto 141 kW/192 ks) i veći obrtni momenat (sa funkcijom dodatnog pritiska do 280 Nm umesto 266 Nm) nego kod normalnog Corsa OPC modela.

Opel Meriva 1.3 CDTI ecoFLEX sa Start/Stop tehnologijom je zabeležila prosečno smanjenje potrošnje pri kombinovanom ciklusu od 0,4 litre na 4,1 l/100 km, dok je emisija CO2 smanjena na 109 g/km –  to je jedna od najboljih vrednosti u ovoj klasi.

Opel Astra ecoFLEX je idealan primer smanjene potrošnje koju ecoFLEX tehnologija može da ostvari zajedno sa Start/Stop tehnologijom. Sa samo 99 g/km CO2 (3,7 litara dizela na 100 km) ovo je najčistija, najekonomičnija Astra ikada – čak i sa impresivnom izlaznom snagom od 96 kW/130 ks.

Opel Insignia ulazi u sezonu 2012. sa proširenom i optimizovanom linijom motora koja uključuje osam benzinskih i tri dizel jedinice. Nivoi izlazne snage benzinskih motora se kreću od 85 kW/115 ks do 239 kW/325 ks, a snaga tri CDTI turbo dizel verzije se kreće od 81 kW/110 ks na 118 kW/160 ks. Novina u ovom portfoliju je 1,4.litarski turbo ecoFLEX motor koji Insigniju čini najekonomičnijim benzinskim modelom u čitavoj klasi vozila srednje veličine, sa potrošnjom goriva od 5,7 litara na 100 km. Insignia 2.0 CDTI ecoFLEX sa 118 kW/160 ks i Start/Stop tehnologijom troši samo 4,3 litre dizela na 100 km i emituje samo 115 g/km CO2. 2,0-litarski turbo motor Opelovog predvodnika ponude sa direktnim ubrizgavanjem ukombinovan sa prilagodljivim  4×4 pogonom na sve točkove dostiže 184 kW/250 ks. Unapređena oprema uključuje i nove sisteme za informacije i zabavu i prvoklasne detalje od napa kože, „Indijanska noć“ (“Indian Night”).