Opel zeneva

Opel predstavio četiri svetske premijere na konferenciji za novinare u Ženevi

Sa novim predsednikom upravnog odbora i četiri svetske premijere Opel je poslao jasnu poruku poverenja na konferenciji za novinare na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi (otvoren za posetoce od 7. do 17. marta). Dr Karl-Thomas Neumann je na čelu kompanije od 1. marta, a ovom prilikom je izjavio: “Ponosan sam što mogu da vam predstavim najjači portfolio modela koji je naš brend ikada imao. Naše četiri svetske premijere šalju jasnu poruku da smo sposobni da pravimo uzbudljive, inovativne i lepe automobile.“ Neumann je otkrio novi kabriolet srednje veličine, Cascadu, urbani crossover koncept ADAM ROCKS, rallye koncept ADAM R2 i Zafiru Tourer 1.6 CDTI na Opelovom štandu u Ženeva Palexpo centru, Hala 2, štand 2231.
Dr Neumann nastavlja: “Opel je posvećen proizvodnoj ofanzivi vrednoj više milijardi evra koju će do 2016. godine činiti 23 nova automobila i 13 novih motora. Sa novim proizvodima i brojnim inicijativama, Opel će biti jak i velik igrač na automobilskoj sceni. Imamo jasan plan da vratimo brend na veličinu i nivo koji zaslužuje.“
Premijerno predstavljena, nova Opel Cascada je 4,70 metara dugački, elegantni kabriolet srednje veličine, ali ona je i jedini kabriolet srednje veličine napravljen od strane mejnstrim proizvođača. Klasični četvorosed sa izduženom siluetom, sofisticiranim tehnologijama i mekim krovom, pruža vrhunski osećaj vožnje na otvorenom po veoma atraktivnoj ceni. Cascadin električni platneni krov se otvara pritiskom na dugme, čak i tokom vožnje pri brzini do 50 km/h za samo 17 sekundi ili preko daljinskog upravljača kada auto miruje. Sa svojim izuzetnim utovarnim kapacitetom do 380 litara i FlexFold sistemom za zadnja sedišta, kabriolet za sva godišnja doba pokazuje da su glamur i svakodnevna praktičnost savršeno kompatibilni. Oštre vozne karakteristike su obezbeđene zahvaljujući krutoj šasiji, HiPerStrut prednjem vešanju i adaptivnom mehatroničkom sistemu FlexRide šasije.
Novi 1.6 CDTI ECOTEC je najčistiji dizel motor u istoriji kompanije i deo nove porodice vrhunskih četvorocilindričnih turbo dizel motora. Neumann je izjavio da ovo “označava početak Opelove nove pogonske ofanzive sa 13 novih motora za samo 4 godine.“ On je predstavljen u Zafiri Tourer, koja je opremljena Opel “BlueInjection“ SCR (selektivna katalitička redukcija) tehnologijom i već zadovoljava stroge Euro 6 emisione granice. Nova generacija 1.6 CDTI ECOTEC jedinica dostupna u Zafiri Tourer isporučuje 100 kW/136 ks i 320 Nm obrtnog momenta, zajedno sa izvanrednom efikasnošću goriva u kombinovanom ciklusu od samo 4,1 l/100 km i veoma niskim nivoom emisije od samo 109 g/km CO2. Nijedan drugi kompaktni monovolumen na tržištu ne nudi tako dobru kombinaciju visokog obrtnog momenta, performansi (sa maksimalnom brzinom od 193 km/h) i ekonomične potrošnje goriva.
Sa ADAM ROCKS konceptom, novom trovratnom, urbanom, mini-krosover studijom, Opel istražuje nove načine da dodatno poveća nivo ADAM-ove individualizacije. Sa svojim mišićavim izgledom, žestokim dizajnom i otvorenim krovom, 3,7 metara dugačak ADAM ROCKS otvara vrata ka novom segmentu tržišta. ADAM ROCKS koncept je napravljen za kupce koji traže ličnu slobodu “van utabanih staza.“ Inspirisan Parkour sportistima, on ima veće i šire gazište kao i posebno snažan, kompaktan izgled. Poseban osećaj lične slobode u ADAM ROCKS modelu, dodatno je naglašen kabrio izgledom i platnenim krovom koji nudi jasan pogled na nebo iznad vozača. Vremenska aplikacija automatski inicira zatvaranje krova, ako se loše vreme približava. Neumann je bio oduševljen ovim posebno cool detaljem: “Da, ovaj ADAM ja zaista strava!“
Opelov šampion individualizacije, ADAM, je najbolje konektovan mali automobil na tržištu. ADAM Limited Edition, sa Siri Eyes Free programom, predstavljen danas u Ženevi to i potvrđuje. Ovaj inteligentni asistent pomaže ADAM-ovim vlasnicima da obave sve što žele – sve što treba da urade je da pitaju. ADAM-ov IntelliLink Infotainment sistem će biti dostupan sa podrškom za Siri Eyes Free. Korišćenjem dugmeta na volanu, korisnici sa kompatibilnim iPhone telefonom koji koriste iOS6 sada mogu da narede Siriju da obavi više zadataka dok oni sigurno drže pogled na putu i ruke na volanu. Da bi se dodatno smanjilo ometanje, Siri sa Eyes Free režimom koji omogućava korisnicima da komuniciraju sa svojim iPhone telefonima koristeći samo svoj glas i sprečavajući ekran uređaja da se uključi, podiže bezbednost na još veći nivo nego hands-free funkcije.
Opel se zvanično vratio u motosport sa ADAM “Cup“ verzijom u novembru 2012. Sada je predstavljen i ADAM R2 Rallye koncept, nova Rally Cup varijanta malog Opelovog lifestyle automobila, konstruisana na osnovu FIA R2 propisa. ADAM R2 pokreće 1.6-litarski ECOTEC 16V motor koji pruža oko 136 kW/185 ks i maksimalni obrtni momenat od oko 190 Nm u svojoj takmičarskoj konfiguraciji. Posle homologacije, ADAM R2 će biti vrhunsko vozilo za međunarodne reli trke, pogodan za svaki nacionalni šampionat u Evropi. “Svih 40 vozila sa kojima Opel planira da se trka u Nemačkoj i Francuskoj je već prodato i stiglo je u ruke njihovih ponosnih vlasnika“ kaže Karl-Thomas Neumann.

Povezana vest:  Opel Srbija uvodi nove servise na internetu