24_sata_najavaGT MAŠINE U SENCI KRUŽNIH TRKA ŠAMPIONATA SRBIJE

 

Zahvaljujući izuzetno preciznoj vožnji na novoj stazi Ušče, Zoran Timotić imaće čast da startuje sa prvog mesta u klasi ST(Super turizmo) na trećoj trci šampionata Srbije na krugu. Novu stazu ukupne dužine 2.340 metara Timotić je odradio za 1.09,052 minuta i osvojio pol poziciju.

Samo osam destih delova sekunde nedostajalo je Mikici Vesniću aktuelnom šampionu da bude bolji od kolege, ali ovoga puta moraće da se zadovolji pozicijom dva. Ovakav rasplet na kraju drugog zvaničnog treninga, po rečima proverenih ljubitelja auto sporta, obećava uzbudljivu nedeljnu trku, čiji je start zakazan za 11 časova.

Gledano iz pravca boksa ka startu gde se nalazi foto ćelija, sticao se utisak da je Vesnić brži, jer je tako silovito dolazio, kasnio kočio, traži samo sebe znane repere i ako treba žrtvovao naredni krug zbog štoperice. Timotić je imao sasvim drugi pristup, precizno, idealnom putanjom, sa dobrom pripremljenim autom, odavo je utisak da zna šta radi, ali i da je sporiji. No, na kraju je ispalo da zna šta radi.

Povezana vest:  Borković: Verujem da ću imati uspešne nastupe u Aziji

Gotovo svi takmičari sa neskrivenim osmehom, govore kako je staza neverovatna, da liči na vožnju po parkingu, da je naporna za automobile, ima mnogo kočenja i čestog korišćenja prve brzine, i da je mnogo bolje bilo da su novac uložili u staro Ušće, ali će svi voziti. Čudo je koliko vole taj auto sport.

Povezana vest:  RELI, Latvala vodi, Loeb tek 16. U Australiji

Danima unapred gromoglasno najavljivana prva ulična trke izdržljivosti „24 časa Beograda“ sa učešćem više od 10 timova sa GT automobila iz Evrope i sveta, na dan treninga svela se na tri sata i tri mašine, koje samo izdaleka sliče, moćnim orginalima. Praktično kao antibiotici, jedan auto na sat vremena. U prilog tvrdnji najbolje govore ostvarena vremena po krugu, gde dva pomenuta junaka, voze brže od gostiju iz inostranstva i to par sekundi.

Kako se nezvanično moglo čuti, sva je prilika da će uvaženi gosti na nedeljnoj trci imati privilegiju da sa divizijom ST i SP automobila, voze u isto vreme, kako bi se dobilo na atraktivnosti, dinamičnosti samog trkačkog dana i na kraju krajeva, kako bi se izbegla evidentna sramota.

Povezana vest:  Borković u nedelju započinje novu TCR sezonu

Veliki broj publike iskoristio je subotnje treninge da se na pravi način informiše o nedeljnom programu i oko jedne ocne svi su saglasni, da nije naših, ne bi imalo šta da se vidi, tako da su sa zadovoljstvo odvaljivali reklamne poruke sponzora sa zaštitnih ograda i znatiželjno gledali trkačke automobile kako neumorno ostvaljajući trag pneumatika na betonu, ispisuju krugove u ukosnici i lete put pravca i tako u krug.

Start prve trke zakazan je za 11 časova, svečano otvaranje u 12 sati, a cena ulaznice je 300 dinara.