Filip Bertl iz Austrije pokazao je da je suvereni vladar šampionskog trona najvećeg Hard Enduro događaja u Srbiji jer je odbranio titulu i po drugi put uzastopce trijumfovao na Xross Challenge trci. Njegova nestvarna izdržljvost, upornost i hrabrost imale su rešenje za svaku prepreku koju je Tara stavila pred njega. Na drugom i trećem mestu pratili su ga Matija Zec (Hrvatska) i Miha Špindler (Slovenija)

Četvrta Xross Challenge trka ugostila je oko 180 vozača iz 10 evropskih zemalja. Oni su tokom tri paklena enduro dana prevalili skoro 200 kilometara i uhvatili se u koštac sa nemilosrdnim preprekama koje su ih čekale u divljini Tare.

Ova planina bacila je na kolena i najspremnije vozače, vozili su kroz blato, upadali u potoke u kojima je voda bila previše duboka pa su sve vreme morali da drže gas, u suprotnom bi im bujica odnela motore. Ostavljali su poslednje atome snage na super teškim uzbrdicama uz koje je trebalo izgurati mašine teške i do 100 kilograma. I ove godine jedan od najvećih izazova bila je čuvena “Mišolovka” – uzbrdica na kojoj motori vrlo lako završe iznad glava vozača i poklope ih poput mišolovke. Tu je bio još jedan pakleno težak uspon uz koji su morali da voze “cik-cak”, a neretko im je bila potrebna i pomoć publike kako bi stigli do vrha.

Povezana vest:  Fantastični Borković pobedio i u Brnu

Otpadala su sedišta, pucali su lanci, vozači su gubili svoj put u šumi, upadali u potoke, ali i uspevali da uživaju u jedinstvenoj i nestvarnoj lepoti Tare doživljavajući je iz uglova iz kojih se malo kome pruži prilika. Uprkos paklu kroz koji su prolazili na cilj su pristizali sa blatnjavim osmesima na licu, srećni što su nadmudrili prirodu i pomerili sopstvene granice.

Povezana vest:  FORMULA 1, Batona na ulici presreli naoružani pljačkaši

Prvi dan trke obeležio je napet duel između branioca titule Filipa Bertla i vozača iz Slovenije, inače miljenika srpske publike, Mihe Špindlera. Njih dvojica su sve vreme jedan drugom bili na repu, ali je Špindler u finišu bio brži od Austrijanca za nepun minut. To je bio jedini dan kada je delovalo da Bertlu odbrana titule neće biti laka. Međutim, ovaj momak čelične volje uspevao je da savlada baš svaku prepreku i naizgled lako stigne do cilja prvi, daleko ispred svih.

– Najlepši delovi trke za mene su oni najteži, prošle godine to je bila nizbrdica, a ove godine smo išli uzbrdo uz nju. Delovalo je nemoguće, morali smo da vozimo cik-cak. Nije lako, ali onog momenta kad uhvatim zalet samo se trudim da ne omašim stazu i koncentrišem se na vožnju. Ključ svega je balnas, naročito kada imaš trku dan za danom i kada si po nekoliko sati na motoru, moraš da nađeš način da odmoriš telo u toku vožnje. Srećan sam zbog toga što sam ponovo pobedio, bio je ovo odličan vikend i radujem se dolasku iduće godine – prokomentarisao je šampion.

Povezana vest:  Automobilski as pruža podršku srpskim studentima, Borković uz Formula Student tim

U klasi B na postolju su se našli Tomas Župan, Ivica Platužić i Andrej Crnković, dok su u klasi C trijumfovali Vanja Fabijančić, Niki Brec i Gregor Križman.

Vozači su i ove godine sa Tare otišli zadovoljni, za stazu kažu da je jedna od najboljih koju su do sada imali priliku da voze, a da su i težina trasa i organizacija trke na zavidnom, svetskom nivou, te da će se i sledeće godine rado vratiti i prihvatit izazov.

Kompletne rezultate sa trke pogledajte na www.xross-team.com

PHOTO: Aleksandar Dmitorvić