Michael-Schumacher-Mercedes-GPTRKA ŠAMPIONA 2010

 

Mihael Šumahe i Sebastijan Fetel četrvrtu godinu za redom pobednici

 

 

Tradicionalna Trka šapiona, 23. po redu održana u Dizeldorfu potpuno je išla na vodenicu domaćina.

Za takv ishod pobrinuli su se sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher i najmlađi osvajač titule u najbžem cirkusu Seastijan Fetel jer su po četvrti put uzastopno tim Nemačke odveli do trijumfa u Kupu nacija. Po treći put uzastopno je Nemačka u finalu za protivnika imala ekipu Velike Britanije koju su činili Džejson Plato i Endrju Prijol. Za Britance nije bilo treće sreće jer su Šumaher i Fetel bili rešeni da nastave pobednički niz pred domaćom pulikom.

Povezana vest:  Maestralnom Borkoviću nova četiri boda u WTCC u Argentini

-Već je dovoljno dobro bilo što smo pobedili u ovom takmičenju tri puta, ali trijumf četvrti put i to u Nemačkoj je veličanstven – izjavio je sa osmehom na licu Šumaher. – Imali smo izuzetnu podršku publike.

Seastijan Fetel je pre samo dve nedelje postao najmlađi šampion u Formuli 1 čime je ušao u istoriju, ali je četvrtom pobedom u Trci šampiona ulepšao sebi ovu godinu koliko god je to bilo moguće.

-Ovo je bila fantastična noć. Bilo je neizvesno u prvoj rundi, pomislili smo da ćemo ispasti. Ipak imao sam sreće što je Mihael u mojoj ekipi.

Britanci nisu preterano žalili, mada sigurno nije bilko lako Endrju Prijolu jer treći put uzastopno ostaje kratkih rukava u finalu protiv istih protivnika.

Povezana vest:  Postolje, treće i četvrto mesto za Borkovića na trećem trkačkom vikendu u TCR Evropi

-Takmičiti se protvi Šumahera je privilegija. Pobedio sam aktuelnog osvajača titule u Formuli 1 što nije loš rezultat za jednog starog vozača – našalio se Prijol.

Osim Kupa nacija, po običaju je održana i Trka šampiona u kojoj je trijumfovao Filip Albukerki. Portugalac je u premijernom učešću uspeo u finalu da savlada sa 2:1 najuspešnijeg reli vozača u istoriji, sedmostrukog šampiona Sebastijana Loeba.

Do Loeba, Albukerki je u četvrtfinalu pobedio sunarodnika Alvara Parentea, dok je u neizvesnom polufinalu bio bolji od Sebastijana Fetela. Loeb je u četvrtfinalu savladao osmostrukog pobednika Le Mana Toma Kristensena, dok je u polufinalu žrtva bio Endrju Prijol. Četvrtfinale je donelo i veliku bitku dva Nemca na oduševljenje domaće publike u kojoj je uspešniji bio mlađi Fetel za pola sekunde u odnosu na Šumahera.

Povezana vest:  Borkoviću pol-pozicija za drugu trku na Hungaroringu

Dan nije najbolje započeo u Trci šampiona jer je na samom početku Heiki Kovalainen u Audiju R8 udario u betonski zid. Obzirom da je otišao u bolnicu iz predostrožnosti za Kovalainena je takmičenje u kojem je jednom pobedio bilo završeno.

Spektakl u Dizeldorfu osim već pomenutih vozača uveličali su i četvorostruki šampion Formule 1 Alan Prost, legenda motociklizma Mik Duan, zvezde Ekstremnih igara Taner Fust i Trevis Pastrana, vozač NASKAR serije Karl Edvards, Žeroen Blekemolen i Bertrand Baget.