niko_hukleberg_williamsFORMULA 1

 

Zašto je Niko Hulkenberg vozač sa najmanje grešaka prošle sezone zaradio otkaz

 

 

Uprkos tome što je trenutno u potrazi za novim poslodavcem za 2011. posle dobijenog otkaza u Vilijamsu, Niko Hulkenberg je prošle sezone napravio najmanje grešaka od svih vozača u najbržem cirkusu. Nemac je tokom svih treninga, kvalifikacija i trka imao samo dva incidenta posle kojih je njegov bolid bio oštećen ili nije mogao da se vrati u boks.

Povezana vest:  FORMULA 1, Nemačka slavi trijumf Fetela

Do ovakvog rezultata došao je nemački časopis Automotosport posle opširnog istraživanja u kome se na drugom kraju, u delu sa najviše grešaka našao vozač Zaubera Kamui Kobajaši. Japanac, proglašen za rukija godine je u 2010. imao najviše okretanja, trenutaka van staze i udesa, ukupno 60 grešaka.

Iza Hulkenberga su drugo mesto podelile klupske kolege iz Brona u 2009. Rubens Barikelo i Dženson Baton, sada u različitim ekipama.

– Ne znam da li je to kompliment – nasmejao se Baton. – Možda to znači da nisam dovoljno rizikovao.

Povezana vest:  Titula Al Atijahu na reliju Dakar

Konkurenti za titulu, Fernando Alonso i Mark Veber napravili su po 30 grešaka, dok je osvajač titule Sebastijan Fetel sa 34 ekskurzije van staze rangiran na 13. mestu. Luis Hamilton, još jedan od prošlosezonskih kandidata za titulu, takođe nije bio previše pažljiv, kao ni Vitalij Petrov. Da je povratak u najbrži cirkus bio veoma težak govori i 18. pozicija Mihaela Šumahera.

Povezana vest:  RELI, POSLE PRVOG DANA NA NOVOM ZELANDU PETER SOLBERG U VOĐSTVU

Mada je napravio najviše grešaka, sudeći po istraživanju Nemaca, Kobajši odbija stereotip da je vozač „kamikaza”.

– Da sam zaista takav na stazi ne bih stigao do ovde – uveren je Japanac.

Sa tom tvrdnjom se slaže i gazda Zaubera Peter Zauber:

– Bila bi nepravda ako bi se fokusirali na samo jedan segment njegove vožnje. Kamui je takođe veoma pametan vozač i razume kako da dogovorenu strategiju sprovede u delo.