Svetsko seniorsko prvenstvo u tekvondou koje se održava od 24. do 30. jula u Koreji, okupiće rekordan broj takmičara. Skoro hiljadu boraca iz 183 zemlje će se takmičiti za prestižnu titulu svetskog prvaka, a među njima i 13 srpskih boraca. Koliko Koreanci poštuju svoj tradicionalni sport govori i činjenica da će na otvaranju svetskog prvenstva gostovati predsednik države, Mun Džae In.

Ove godine nacionalni tim naše zemlje čine ne samo iskusni, već i mladi borci, željni uspeha. Tim se tokom cele godine pripremao, sakupljanjem bodova na različitim G1 i G2 turnirima, a posle priprema na Kopaoniku, borci su trenirali po klubovima. Kako najavljuje Dragan Jović, trener reprezentacije, očekivanja su velika ali se ne treba zaletati, budući da je konkurencija izuzetno velika.

– Mogu da kažem da odlazimo spremni. Ovo je jedna nova, mlada ekipa i ono što je zanimljivo da svako od njih ima bar po jednu značajnu medalju, pa sa pravom očekujemo da možemo da ostvarimo rezultat u Koreji. Sa druge strane, konkurencija nikad veća, biće potrebno četiri ili pet borbi do polufinala, a na svetskom šampionatu u Koreji, polufinala i finala se ne održavaju isti dan kad i preliminarne borbe, već sledeći. To je jedna od otežavajućih okolnosti, ali kako je za druge tako je i za nas. Imali smo sreće pa smo bar nekoliko dana pred polazak trenirali sa elektronskom opremom u klubu – ističe Jović.

Povezana vest:  Umar Kremlev: Beograd će biti prestonica svetskog sporta

Dejan Burčul, predsednik Tekvondo asocijacije Srbije, izuzetno je zadovoljan atmosferom u timu, ali i spremom tima posle priprema na Kopaoniku gde ih je posetio.

– Mislim da su sjajna ekipa, mlada ali iskusna. Odlično je izbalansirana, većina takmičara iza sebe ima osvojene velike medalje, evropske, svetske, olimpijske I kada spojimo sve to, iskustvo I energiju, zajedno sa trenerima čine sjajnu ekipu koja može mnogo da postigne. Hvala Ministarstvu omladine i sporta koji nas je podržao, i između ostalog, zahvaljujući njima u Koreju šaljemo širi spisak boraca nego što je u startu planirano. Potpuno verujem u trenere i tim, i siguran sam da ćemo se radovati uspesima već za nekoliko dana – rekao je Burčul.

Milica Mandić je svakako takmičarka sa najznačajnijim rezultatom – olimpijsko zlato. Međutim, u timu je i Tijana Bogdanović, srebrna iz Rija, Ana Bajić, bronzana sa svetskog prvenstva, Damir Fejzić, osvajač brojnih međunarodnih turnira, učesnik OI. Zatim, Draško Jovanov osvajač seniorskog evropskog srebra, Miloš Gladović, srebrni sa evropskog juniorskog šampionata, Nikola Vučković, koji je ove sezone osvojio neke od najvećih G1 turnira, Nađa Savković, bronzana sa svetskog juniorskog, Vanja Stanković, zlatna na evropskog za mlade seniore….

Povezana vest:  Bokserka Nina Radovanović je učesnica Olimpijskih igara Tokio 2021 - prva srpkinja u istoriji plemenite veštine

-Od početka godine svima nam je u glavi svetsko prvenstvo, titula odmah posle Olimpijskih igara, sa druge strane nosi najveći broj bodova – 120. Prema nekim procenama ovo je jedno od najmasovnijih svetskih šampionata, oko 1000 takmičara, svaka kategorija je prepuna, neće biti lako, čeka nas pomalo težak žreb što je I normalno. Moramo da se borimo I sa nosiocima kao I sa nekim manje poznatim borcima, ali koji su spremni došli na turnir – ističe Milica. – Sjajno je krenula sezona, osim nekih manjih povreda koje sam imala, ali sve se dobro saniralo I mogla sam da se priključim kako klupskom timu u Galebu, tako I reprezentaciji na pripremama na Kopaoniku.

Tijana je na poslednjem pripremnom turniru, President kupu, osvojila srebro u novoj kategoriji u kojoj se bori, do 53 kilograma.

Povezana vest:  Sombor epicentar svetskog boksa

-Glavna provera pred ovo svetsko prvenstvo je bio President kup gde sam osvojila srebrnu medalju i izgubila na zlatan bod u finalu. Sada, posle nekoliko turnira u novoj kategoriji u kojoj se borim, upoznala sam konkurenciju. Zaista smo imali odlične pripreme I na Kopaoniku, Grčkoj ali I u klubu u Beogradu. Drago mi je što ide veliki tim, sjajna je atmosfera – objašnjava Tijana.

Prvi takmičari su Vanja Stanković i Damir Fejzić i očekujemo da će oni povući ekipu i da ćemo već tog drugog takmičarskog dana osvojiti neku od medalja.

Tim:

Vanja Stanković – 49 kg

Tijana Bogdanović – 53 kg

Aleksandra Radmilović – 57kg

Nađa Savković – 62 kg

Milica Mandić – 73 kg

Ana Bajić + 73 kg

Miloš Gladović – 58 kg

Nikola Vučković – 63 kg

Ivan Purešević – 68 kg

Damir Fejzić – 74 kg

Ivan Karajlović – 80 kg

Draško Jovanov – 80 kg

Marko Đuričić + 87kg

Treneri: Dragan Jović, Borislav Krstić i Mario Dujić