Milica_Mandic,_tekvondo1

TEKVONDO

Milica Mandić promoter 11. Galebovog Trofeja Beograda

 

Predstojećeg vikenda (21.- 22. oktobar) u hali „Pionir“ održaće se 11. Galebov Trofej Beograda, tradicionalni turnir A klase u tekvondou, najjači u ovom delu Evrope.

Najbolji kadeti, juniori i seniori Srbije i sveta okupiće se u Beogradu na jednom od prvih turnira ove sezone, koji organizuje tekvondo klub Galeb, na čelu sa Draganom Jovićem, Promotor turnira će biti zlatna olimpijka iz Londona i članica ovog kluba, Milica Mandić.

– Ove godine će Galebov trofej Beograda ostati zapamćen po najvećem broju takmičara. Prijavljeno je 850 takmičara iz 28 zemalja Evrope i sveta. Prvi put su se u ovom broju pojavile zemlje kao što su Danska, Italija, Nemačka, Norveška, Austrija, Amerika. Uvek je to bilo po nekoliko takmičara, ovog puta je dupliran broj. Neke reprezentacije su čak došle sa A i B timom, kao što je Hrvatska odakle imamo i najveći odziv. To nam govori da izuzetno poštuju ono što radimo, iako su oni trenutno najveća sila u regionu. Osvajali su nekoliko olimpijskih medalja do sada a takođe imaju turnir A klase.  Sigurno je da je razlog što je Milica Mandić osvojila zlatnu medalju u Londonu i njihova želja da se vidi kakva se tekvondo radi kod nas – ističe Jović i napominje da mu je žao što se nije prijavio veći broj boraca iz Srbije. Još jedan razlog zbog kojeg dolaze u veliko broju je sjajna organizacija turnira.

Povezana vest:  DŽUDO, DRUGO KOLO SUPER LIGE U DŽUDOU, Crvena Zvezda lider

– To je na neki način standardna situacija iako je kotizacija najmanja u Evropi, u odnosu na ostale A klase u G1 turnire. Tekvondo klub će izaći na turnir u najjačem sastavu, probaćemo da osvojimo što više medalja jer je ovo prvo veliko takmičenje u ovom delu godine.

Milica Mandić nije u mogućnosti da odbrani titulu šampiona u kategoriji do 73 kilograma na Trofeju.

Povezana vest:  BSS odlučio - Sara i Rastko „Zlatni bokserka i bokser“ za 2022.

– Zbog povrede prsta koju je zadobila u Londonu, Milica se posvetila oporavku pa nije bilo vremena da se adekvatno pripremi za Galebov trofej Beograda ali će svoju ulogu imati u promotoru i njen će zadatak biti da na približi deci i odraslima naš sport tokom oba dana takmičenja.

Situacija se vidno promenila u Srbiji posle osvajanja zlatne medalje, ali Jović podseća da su u i pre postojali izuzetni uspesi ostalih boraca.

-Srpska reprezentacija je na evropskom prvenstvu do 21 godine osvojila pet medalja, dve medalje na svetskom juniorskom prvenstvu, da su mnogi osvojili zlatne medalje na nedavno održanom balkanskom prvenstvu, polako postajemo sila u ovom regionu i mnogi žele da se oprobaju na našem tlu i da vide koliko smo zaista napredovali. Jedino pravo merilo svakog sportiste, kluba i države jeste rezultat a mi ga imamo mnogo u proteklih nekoliko godina. Mislim da će iz godine u godinu biti sve više takmičara – objašnjava Jović. – Turnir je značajan i zbog bodova koje nosi za evropsku rang listu, takođe ćemo biti kandidati za G1 turnir već od naredne godine, što je klasa iznad. Što više poena skupe i što se bolje poziciniraju na listi, naši reprezentativci će imati mogućnost da imaju bolji žreb na evropskom prvenstvu za sve uzraste.

Povezana vest:  TEKVONDO, EP MANČESTER, Vanja Babić treći na Prvenstvu Evrope

Turnir su podržali Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Pošte Srbije.