kik boks ringEVROPSKO PRVENSTVO ZA SENIORE 2014
Zlatni Miljan Vidović

U Bilbau je završeno Evropsko prvenstvo za seniore u disciplinama lou kik, K1 stil i ful kontakt. Učestvovalo je 480 boraca iz 29 zemalja, a boje Srbije je branilo 23 rrezentativaca. Osvojena je ukupno 15 medalja: jedna zlatna, osam srebrnih i šest bronzanih.
Miljan Vidović je apsolutni vladar planete u kategoriji do 81 kg. U Bilbau je u finalu pao Laslo Sabo (Mađarska). Tokom celog meča Miljan je bio bolji, napadao, pravio sjajne serije udaraca i na kraju slavio jednoglasnom odlukom sudija. Ovom pobedom Miljan je svetskom zlatu iz Brazila 2013. dodao još evropsku krunu i potvrdio da je najbolji borac VAKO federacije u K1 stilu, kategoriji do 81 kg..
Sanja Sučević, srebrna sa EP u Ankari 2012. i SP u Brazilu 2013, i ovoga puta je morala da se zadovolji vicešampionskom pozicijom. U meču za zlato rivalka joj je bila Turkinja Jeliz Koblaj. Posle žestokih duela slavila je Turkinja, odlukom sudija, a Sanja se okitila srebrnom medaljom u disciplini K1 stil do 52 kg.
I Aleksandra Krstić je radila finale u disciplini K1 stil do 70 kg. Rivalka joj je bila Čehinja Lusi Mlenjkova. Viđena je dobra borba, nekoliko sjajnih razmena, a kad su sudije podvukle liniju pobedu su dale Čehinji.
U disciplini lou kik smo imali dve devojke u finalu. Teodora Manić je u kategoriji do 65 kg za protivnicu imala Mariju Domeniku Mandolini, dok je Tijana Srdić u kategoriji do 70 kg snage odmerila sa Helenom Jurišić (Hrvatska). Nažalost, nijedna od njih nije uspela da ostvari pobedu, tako da su im pripala srebrna odličja.
Stevan Dukić (lou kik do 75 kg) je posle odličnih izdanja tokom eliminacija poklekao u finalu protiv Rusa Kasana Kalijeva. Iskusni Rus je slavio prekidom u 1. rundi. Posle jednog snažnog lou kika Dukić nije mogao da nastavi meč.
Saša Polugić (K1 +91 kg) je pružio sve od sebe u duelu protiv Rusa Olnjika. Nažalost, to nije bilo dovoljno za pobedu. Jednoglasnom odlukom sudija zlato je otišlo u Rusiju.
Nenad Pagonis, zlatni sa EP u Ankari 2012. i SP u Brazilu 2013. pretrpeo je poraz. Rus Bašir Abrakov je slavio jednoglasnom odlukom sudija, a Pagonisu je ovo prvi poraz na velikim takmičenjima od Evropskog prvenstva u Bakuu 2010. kad je ostao bez medalje.
Nikola Stošić (lou kik do 81 kg) je u finalu za rivala imao domaćeg takmičara Anhela Valoviesu. Pružio je sjajnu partiju, borio se kao lav, ali su na kraju sudije podigle ruku Španca, a Nikola je oko vrata stavio srebro.
Uz ove medalje, reprezentativci Srbije su osvojili i šest bronzanih odličja kojim su se okitili Saida Bukvić, Ajla Lukač, Milena Švonja, Ljubo Jalovi, Dimitrije Tadić i Andi Đurđević.

Povezana vest:  ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA KBS SRBIJE, Borislav Pelević jednoglasno

REZULTATI

Lou kik, devojke do 65 kg: Teodora Manić – Maria Domenika Mandolini 1:2. Do 70 kg: Tijana Srdić – Helena Jurišić (Hrvatska) 0:3.
Muškarci do 75 kg: Stevan Dukić – Kasan Kalijev (Rusija) 0:3. Do 81 kg: Nikola Stošić – Anhel Valovieso (Španija) 0:3. Do 91 kg: Nenad Pagonis – Bašir Abarkov (Rusija) .

Povezana vest:  Novopazarke se bore za svetske titule u lou-kiku

K1 stil, devojke do 52 kg: Sanja Sučević – Jeliz Koblaj (Tusrka) 0:3. Do 70 kg: Aleksandra Krsić – Lusi Mlenjkova (Češka) 0:3.
Muškarci do 81 kg: Miljan Vidović – Laslo Sabo (Mađarska) 3:0. +91 kg: Saša Polugić – Volodimir Olinjik (Rusija).