Kik boks

Posle Ozera na meti peti pojas

IVAN STRUGAR ODBRANIO ŠAMPIONSKU TITULU I ZAVRŠIO TAKMIČENJE U KATEGORIJI 85,1KG

 

strugar_pojasJoš jedan meč Ivana Strugara i još jedna pobeda. U okviru profi revije „Splendid Gran pri“ Ivan Strugar je branio i efektno odbranio pojas profesionalnog prvaka planete u lou kiku do 85,1kg. Rival mu je bio Mehmet Ozer iz Turske, a meč je završen prekidom u 4. rundi. Ivan se tako na najlepši način oprostio od kategorije u kojoj je do sada radio – 85,1kg. Kako je i najavio, od narednog proleća takmičiće se u kategoriji do 88,6kg.

Tokom celog meča Ivan je imao inicijativu, pre prekida rivala je u 2. i 3. rundi po jednom bacao u nok daun, i time, praktično, najavio konačni ishod borbe. Tokom samog meča, u nekoliko navrata bilo jasno da Ozer u Crnu Goru nije došao u najboljem izdanju. To je i bilo donekle očekivano jer mu se, posle povrede Slovaka Hromika, neočekivano ukazala prilika za borbu za pojas. Na taj način imao je samo 10 dana da se spremi za meč protiv Strugara. Što, realno, nije bilo dovoljno da se prikaže sve ono što Ozer nesumnjivo zna.

Ivan je u ovom duelu radio u svom stilu. Dobro fizički pripremljen, taktički besprekorno, rivalu nije dozvolio da ni jednog trenutka preuzme kontrolu nad borbom. Ozer se predstavio kao vrlo srčan borac, stalno je išao napred, pokušavao efektnim udarcima nogom iz okreta da pogodi Ivana, ali je Strugar te nalete uspešno eskivirao. Često takmičenje u tajlandskom boksu usadilo mu je refleks da pri blokiranju midl kika rivala uhvati za nogu, što je rezultiralo javnom opomenom već u prvoj rundi. Iako je u ovom meču viđena kvalitetna borba, ostaje žal što Ozer nije bio u najboljem izdanju, jer bi duel bio sigurno atraktivniji za gledanje.

Povezana vest:  Konovalov: Osvojio sam titulu sa polomljenim rebrom

Ivan Strugar je analizirao Mehmeta Ozera:

– Pre duela rival je rekao da je odlično pripremljen. Posle Filaha, gde je krajem oktobra na Svetskom prvenstvu osvojio bronzanu medalju, odradio je još jedan meč i pričao je da je zadovoljan formom. U ringu je delovao sigurno. Meč je bio tačno onakav kakav sam i očekivao da će biti. Ozer je brz, okretan, ima taj ubistevni uširo kojim je nokautirao mnoge. Kad pogodi onako kako je planirao, teško je ostati na nogama. Radi nerezonski i sa takvim borcem je uvek opasno raditi. Uspeo sam da nametnem svoj stil, uspešno neutralisao njegove napade i na taj način sebi trasirao put do pobede.

Koliko ste zadovoljni kako ste odradili meč?

– Posle svakog meča važno je da nema povreda. Osim posekotine na cevanici nisam zadobio nikakve druge, ozbiljnije povrede. Zabeležio sam pobedu prekidom i na taj način se oprostio od ove kategorije. Gledano iz tog ugla, veoma sam zadovoljan. Ali, zadovoljan sam i kako sam odradio sam meč. Kontrolisao sam rivala, konstantno držao visok ritam borbe i uspevao da odolim njegovim nasrtajima. I sa te strane mogu biti vrlo zadovoljan.

Mečom protiv Ozera završili ste takmičenje u ovoj težinskoj kategoriji. Kakvi su planovi za dalji period?

– Ideja je da podignem kategoriju na 88,6kg i napadanem i peti pojas profesionalnog prvaka sveta. Aktuelni šampion je Španac Mikel Silveira, videćemo da li ću ga izazvati na proleće ili ćemo to ostaviti za kasniji period, ali je sigurno da ću probati da osvojim i peti pojas šampiona sveta. Mislim da sam i sa ova dosadašanja četiri pojasa koja imam jedinstven, ali voleo bih da probam da osvojim i peti pojas.

Povezana vest:  Ivan Strugar odbranio titulu

Ono što je bilo primetno je da se sve češće pominju Ivanove godine. Čak je i u samoj najavi u ringu pomenuto da će za koji dan napuniti 35. Strugaru je to počelo da smeta:

strugar_borba1– Stvaraju mi nepotreban pritisak. Ako u meču ne briljiram, čuju se komentari da je možda vreme za penziju. Kao da ne shvataju da kad su u ringu dva kvalitetna borca odlučuju nijanse. Ne mogu ni ja uvek sve vreme diktirati tempo. Nekada se dogodi da rival iskoristi neku nepažnji zabeleži efektan poen, ostvari pobedu. Te stvari su normalne u sportu i nemaju veze sa godinama već sa kvalitetom protivnika.

Istina je da se sve češće čuju komentari da je vreme za penziju. Da li razmišljate o tome?

– Svestan sam da je normalno da jednog dana prestanem da se aktivno bavim ovim sportom kao takmičar. Ali, mislim da taj dan još uvek nije blizu. Kada će se to dogoditi ne znam. Ono što znam je da mi treninzi, pripreme ne predstavljaju problem, i dokle god je to tako, takmičiću se. Kad osetim da mi je fizički teško da treniram, povućiću se. A, ako sam to ne osetim, treneri, sparing partneri će to videti. Ljudi kojima verujem će mi skrenuti pažnju i to će biti znak za povlačenje.

Povezana vest:  „SERBIA OPEN“ POSLEDNJEG VIKENDA JANUARA U ZEMUNSKOM „PINKIJU“, Evropa stiže u Beograd

I pre postavljenog pitanja Strugar je odgovorio:

– Ne, oproštajnog meča neće biti. Kad se pravi oproštajni meč valjalo bi pobediti, a u ovom sportu se to nikad ne zna. Ako dovedete protivnika koji izaziva respekt, kvalitetnog borca, nemate garanciju da ćete pobediti. A poraz na oproštajnom meču baš i nije sjajan način završetka karijere. Ja ću moju završiti sa regularnim mečom. Znaću unapred da je to taj, poslednji, i na njegovom kraju, nevezano od ishoda, objaviću povlačenje. Ali, o tome je još uvek rano pričati – kroz smeh je zaključio Strugar.

 

Đetići trenirali

U uvodnom programu “Splendid Gran prija” odrađene su četiri borbe. U duelu selekcija Crne Gore i Mađarske slavili su Đetići 3:0.

Svi mečevi su rađeni u discipline lou kik. U kategoriji do 63,5 kg: Marko Nikolić je odmerio snage protiv  Zolta Ferenca I slavio odlukom sudija 3:0. Bio je to, ujedno, I najzanimljiviji meč u kome su oba borca prikazala solidno znanje.

U preostale dve kategorije, do 67 kg i do 71kg nije viđeno ništa.  Do 67kg Milan Jovanović je pobedio Andeasa Baza nokautom u 2. rundi, dok je do 71 kg Ivan Tošković, takođe prekidom u 2. rundi savladao Atilu Fehera. Nisu crnogosrki boric bili toliko superiorni koliko su Mađari bili slabi.

U prestiž meč, discipline K-1 +91kg, snage su odmerili Goran Radonjić (Crna Gora) – Panajotis Totonis  (Grčka). Ni ovaj meč nije oduševio. Totonis daleko slabiji od Radonjića nije pružio nikakav otpor. Kad se tome doda dam u je već u 1. rundi puko nos, jasno je da ni u ovom meču nije viđeno mnogo.