serbian_open_finale_jurkovicFINALNE BORBE „SERBIA OPENA“ ODUŠEVILE PUBLIKU U „PINKIJU“

Igor Jurković junak Pinkija

 

„Serbia open“ je opravdao sva očekivanja i dokazao da su Beograđani željni dobre borbe. U poprilično ispunjenom „Pinkiju“ 11 finalnih borbi međunarodnog turnira, koji je organizovao Kik boks savez Srbije pod pokroviteljstvom Ministastva omladine i sporta, ispraćeno je, praktično, bez daha.

Veče je počelo prestiž mečom do 60kg između Makedonca Ninoslava Sabatkovskog i Miloša Cvetkovića iz Vranja. Posle izjednačene borbe pobeda je odlukom sudija 3:0 pripala borcu iz Vranja.

Finalni deo „Serbia opena“ otvorile su dame Jovana Nježič i Nataša Radović u kategoriji do 65kg. Posle izjednačenog početka mlada Nišlijka Radović je preuzela inicijtivu. U 3. rundi dva puta rivalku slala u nokdaun, i na kaju pobedila odlukom sudija 2:1.

Aleksandar Gogić (60kg) se u ringu zadržao nepunu rundu. Toliko mu je trebalo da nokautira Marinka Matičića iz beogradskog kluba Makoto.

Jedini Zemunac u finalu „Serbia opena“ bio je Sreten Miletić (do 63,5kg) kome je protivnik bio Vranjanac Predrag Cvetković. Interesantan meču kome je Miletić sve vreme imao iniijativu. Uzdanica Zemunaca je publiku podigao na noge sjajnim kombinacijama učnih i nožnih daraca, posebno „letećim kolenom“ u 2.rundi. Sudije na kraju nisu imale dilemu, jednoglsno su pobedu dodelile Miletiću.

Reprezentativka Srbije Jovana Krstić odmerila je snage sa iskusnom Barbarom Plazzoli. Prva runda protekla je u inicijativi Srpkinje koja je i 2.rundu „otvorila“ sa dva direkta. Do kraja runde je bila izjednačena borba,sa malom prednošću reprezentivke Srbije, ali je u samom finišu Plazzoli pogodila Krstićevu u lice i slomila joj nos što je i označilo kraj meča.

serbian_open_finale_pagonisMiki Ivankovski iz Makedonije i Miroljub Nedeljković član vranjanskog Juniora odmerili su snage u kategoriji do 67kg .Takmičar iz Makedonije pokazao je srčanost, ali je to bilo sve. Tehnički bio je daleko od Nedeljkovića koji je iskusno prikupljao poene. U 2. rundi je rivala slao u nokdaun, a efektnim potezima u 3.rundi osigurao je bodovnu prednost za trijumf 3:0.

U 7.meču večeri snage su odmerili Dalibor Andrić iz Vranja i „udarač“ iz Bugarske Vladimir Vylev (do 71kg).U polufinalu Vylev se predstavio u sjajnom izdanju, a u finalu protiv Andrića takođe je bio u elementu. Dobre kombinacije ručnih i nožnih udaraca, nekoliko razornih aperkata kombinovanih sa efektnim udarcima kolenom Bugarinu su obezbedili maksimalnu pobedu.

Povezana vest:  K-1, MEČ ZA POJAS PROFESIONALNOG PRVAKA SVETA U MILANU, Pagonis nokautom do pojasa

Miloš Mihaljević iz Futoga i Steva Živković iz Niša su odmerili snage u finalu kategorije do 75kg. Prva runda je protekla u blagoj inicijativi Mihaljevića. Već u drugoj Živković je preuzeo kontrolu nad mečom i lagano „lomio“ rivala do konačne pobede 2:1.

Sjajni Uroš Bogojević iz Vojvodine Veletabak u finalu kategorije do 81kg za protivnika je imao Dimitry Ilieva. Prva runda protekla je u apsolutnoj dominaciji Bogojevića. U nastavku inicijativu je preuzeo Bugarin, praktično do pred sam kraj 2. runde kada je Bogojević sa par efektnih udaraca uspeo da anulira prednost protivnika. U 3.rundi viđena je najbolja borba, svesni da je meč rezultatski neizvestan obojica su krenuli na sve ili ništa. Do kraja meča blagu prednost na listama imao je Bogojević koji je slavio 2:1.

Nenad Pagonis, najbolji srpski, evropski i svetski borac u kategoriji do 86kg, odmerio je snage sa uzdanicom Surčina Markom Milinkovićem. Dobri prijatelji van ringa, cimeri sa piprema, nisu se štedeli tokom meča. Iako je Milinković dao sve od sebe, Pagonis je imao konstantnu inicijativu. Posle serija dobrih udaraca kolenom, sjajnim aperkatom poslao je Milinkovića prvi put u nokdaun, a u samom finišu meča Milinković se ponovo našao u nokdaunu, ali nije odustao. Publika je to nagradila gromoglasnim aplauzom, a pobeda je na kraju pripala Pagonisu, jednoglasno 3:0.

Meč u kategoriji do 91kg između Darijana Paladina iz Poreča i Novosađanina Luke Stajića, na žalost svih poklonika kik boksa, trajao je samo jednu rundu. Za nepuna dva minuta borci su se predstavili u sjajnom svetlu. Odlične razmene u kojima je blagu predost imao Stajić, srčanost i efektnost obeležile su meč. Sjajnim lou kikovima Stajić je uspo da onesposobi Paladina koji je posle prvog nokdauna probao da nastavi meč, ali nije mogao da se osloni na nogu i usledila je predaja.

Vrhunksa poslastica viđena je na kraju „Serbia opena“. U superteškoj kategoriji snage su odmerili Zvezdin Delija Mladen Božić i Igor Jurkovića iz Poreča.  Ubedljivo Bila je to ubedljivo najbolja borba celokupnog turnira. Prva runda izjednačena, obojica su imali svoje trenutke. U 2.rundi posle jednog udarca Jurkovića Božiću je završio sa posekotinom iznad desnog oka.To ga međutim nije omelo, posle lekarske intervncije nastavio je još silovitije. Sjajne razmene, jaki udarci rukom i kolenima obeležile su ovaj meč. Na kraju jednoglasna odluka sudija 3:0 za pobedu Jurkovića.

Povezana vest:  POČEO „SERBIA OPEN 2014“, Odlične borbe u Šumicama

 

Rezultati finala

Prestiž borba do 60kg: Ninoslav Sabotkovski (Makedonija) – Miloš Cvetković (Vranje) 0:3.

ŽENE

Do 60kg: Barbara Plazzoli (Italija) – Jovana Krstić (Niš) 3:0.

Do 65kg: Jovana Nježić (Radnički, Kragujevac) – Nataša Radović (Niš) 1:2.

MUŠKARCI

Do 60kg: Marinko Matičić (Makoto) – Aleksandar Gogić (Vojvodina Veletabak) 0:3 (KO 1.runda).

Do 63,5kg: Predrag Cvetković (Vranje) – Sreten Miletić (Zemun) 0:3.

Do 67kg: Miki Ivankovski (Makedonija) – Miroljub Nedeljković (Junior, Vranje) 0:3.

Do 71kg: Dalibor Antić (Vranje) – Vladimir Vylev (Bugarska) 0:3.

Do 75kg: Miloš Mhaljević (Futog) – Steva Živković (Niš) .

Do 81kg: Uroš Bogojević (Vojvodina Veletabak) – Dimitry Iliev (Bugarska) 2:1.

Do 86kg: Marko Milinković (Surčin) – Nenad Pagonis (Novi Sad) 0:3

Do 91kg: Darijan Paladin (King, Poreč) – Luka Stajić (Vojvodina Veletabak) 0:3 (TKO 1.runda).

+91kg: Igor Jurković (King, Poreč) – Mladen Božić (Crvena zvezda Delije) 3:0.

 

 

 

Pagonisu „Zlatni kikbokser“

Najveće priznanje Kik boks saveza Srbije, prelaznu statua „Zlatnog kikboksera“ koja se uručuje najboljem takmičaru naše zemlje, dodeljena je na početku „Serbia opena“.

Laskavo priznaje za 2008. i 2009. pripalo je Nenadu Pagonisu osvajaču zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Filahu. Titulom svetskog šampiona Pagonis je samo potvrdio dominaciju koja traje četiri godine. Pagonis je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Skoplju u lou kiku do 81kg, godinu dana kasnije u Beogradu posto je svetski šampion u istoj disciplini i kategoriji. Da to nije sučajno pokazala su i naredna dva takmičenja. U portugalskom gradu Gimaraešu 2008. Bio je najbolji na Starom kontinentu u disciplini K-1 do 86kg, a u Filahu je evropskoj dodao i svetsku krunu i istoj disciplini i kategoriji. Prošle godine pripalo mu je i „Majska nagrada“.Statutu mu je uručio predsdnik WAKo federacije Enio Falsoni.

Povezana vest:  EP ZA JUNIORE U POLJSKOJ, Osam trijumfa Orlova na startu

 

serbian_open_finale_jurkovic_trofejNajbolji Igor Jurković

U okviru „Serbia opena“ podsetili smo se i nekadašnjih šampiona. U dogovoru sa Kik boks savezom Srbije najboljem borcu turnira uručena je statua „Zorana Šijana“.

Petočlani žiri, koji su činili Božidar Tadić, Bojan Pančo Ostojić i Dejan Milosavljević članovi Organizacionog odbora „Memorijala Zoran Šijan“, selektor Nebojša Milošević, i savezni trener Neven Dondur za najboljeg takmičara „Serbia opena“ proglasili su Igora Jurkovića koji je na „Serbia openu“ zabeležio tri pobede i ostavio zaista sjajan utisak.

U trajno vlasništvo pripala mu je manja verzija statue, a ista je uručena i Mirku Šijanu, sinu pokojnog Zorana Šijana.

 

Najava profi meča

Dok je Nenadu Pagonisu uručivao „Zlatnog kikboksera“ Enio Falsoni je najavio i da će 30. marta u Milanu Pagonis raditi za titiulu šampiona planete u disciplini K-1 kategorija do 88,2kg. Rival će mu biti Portugalac Antonio Souza.

 

Svečano otvaranje

Urnir su svčano otvorili Borislav Pelević, predsednik Kik boks saveza Srbije, Enio Falsoni, predsdnik WAKO federacije, i Dane Korica, generalnis sekretar Sportskog saveza Srbije.

Dane Korica je istakao:

– Čast da vas pozdravim. Želim da čestitam Kik boks savezu Srbije na veikim rezultatima postignutim prošle godine, i verujem da će biti uspešni i u ovoj.

Enio Falsoni, predsednik WAKO federacije je podvukao:

– Zadovoljstvo je biti u Beogradu. Nisam došao samo zbog finala „Serbia opena“, već i zbog konačnih dogovor oko Svetskog šampionata za kadete i juniore koje će se održati u septembru ove godine. Očekujemo oko 2000 učesnika. Gledao sam polufinalne duele i uživao. Uveren sam da ćemo svi zajedno uživati u finalima.

Borislav Pelević, predsednik Kik boks saveza Srbije, je između ostalog rekao:

– Srbija je prošle godine ostvarila sjajne rezultate na Svetskom prvnstvu u Filahu.Naši bori su osvojili jedno zlato, i po pet srebrnih i bronzanih odličja. U ukupnom plasmanu bili smo treći. Ove godine smo odlučili da organizujemo međunarodni turnir „Serbia open“ koji je već sada pokazao visok kvalitet.Verujem da će vrlo brzo prerasti u Svetski kup u ovoj disciplini.