aerts_kyotaro_1_K1_2010K-1

IZJAVE POSLE PRVOG K-1 GRAND PRIXA U „YOKOHAMA ARENI“

Od zadovoljstva do kritika

 

Po završetku borbi u „Yokohama areni“ akteri mečeva su se na kratko osvrnuli na ostvareno u ringu. Kako se i očekivalo, pobednici nisu krili zadovoljstvo, a kod poraženih su ocene išle od kritika do zadovoljstva ostavrenim.

Bez obzira na činjenicu da su u „Yokohama areni“ rađena dva meča za profi pojas, epitet borbe večeri turnira pripao je duelu između Badr Harija i Alekseya Ignashova.

„Bad boy“ Hari je bio prva zvezda GP Yokohame, a o meču je rekao:

– Zadovoljan sam, a verujem da su i gledaoci. Koliko sam mogao da pratim, i ostale borbe su bile na očekivanoj visini i mislim da to potvrđuje da će K-1 ove godine biti još bolji nego ranije. Ignashov je sve vreme bio u defanzivi. To je negde i bilo očekivano jer kad naspram sebe imate protivnika koji sve vreme napada, ide na nokaut onda nemate drugog izbora. I sam sam bio iznenađen snagom i brzinom koju sam demonstrirao u ovom meču.

Dosta se proteklih dana nagađalo oko vaše umešanosti u tuču u Amsterdamu, što su mnogi povezali sa vašim kašnjenjem u Japan.

– Te dve stvari nemaju nikakve veze. Avion je kasnio zbog jakog vetra, ali se to odlaganje nije negativno odrazilo na mene. Odmoran sam stigao u Yokohamu i to se videlo u ringu. Što se tiče glasina, činjenica jeste da se u Amsterdamu dogodila jedna tuča, bio sam na informativnom razgovoru, ali nemam nikakve veze sa tim događajem. Uostalom moj dolazak u Japan to potvrđuje. Ne bih bio ovde da sam osumnjičen, optužen za nešto.

Povratnik u K-1 ring Aleksey „Red Scorpion“ Ignashov je prokomentarisao:

– Dugo sam bio van K-1 ringa i drago mi je što sam se vratio upravo protiv jednog od najboljih boraca današanjice. Žao mi je što sam izgubio, ali sada smo Hari i ja izjednačili skor. Ja sam njega pobedio prekidom, on mene na poene, u trećem meču ćemo videti ko je bolji. Naravno, pre tog duela, želeo bih da odradim još neke mečeve kako bi se vratio u pravu formu. Hari se mnogo promenio u odnosu na naš prethodni susret, da bi ga pobedio treba još da radim.

Povezana vest:  Pagonisu kruna u Monaku

Koliko ste zadovoljni svojim izdanjem, da li ste bili spremni za veliki povratak?

– Odvikao sam se od „velike scene“ i to je jedan od problema sa kojim treba da se izborim. Čuo sam glasine da sam proteklih godina, dok me nije bilo u sportu, ogrezao u alkohol. Nije istina. Bio sam mlađi pet-šest godina, želeo sam da se opustim i uživam u životu. Distancirao sam se od sporta, ali sada sam odlučan da se vratim na pravi način.

Semmy Schilt je odbranio pojas profesionalnog prvaka u K-1 +100kg. Na poene je bio bolji od Errola Zimmermana:

– Bio je to odličan meč. Možda je drugima izgledalo da sam lako zabeležio pobedu, ali nije tako. Zimmerman se pokazao kao izuzetno snažan rival. Dosta je napredovao u poslednje vreme. Iz ovog meča sam izašao sa nekim sitnijim povredama, što je još jedna potvrda kvaliteta i visokog tempa borbe.

U istom ste timu, koliko je to otežavajuća okolnost u vašim duelima?

zimmerman_schilt_1_K1_2010– Meni predstavlja problem da protiv klupskih drugova radim svom snagom i to moram da ispravim. Neobično jeste. Nekad se srećemo na treninzima, kad se organizuju sparinzi radimo jedan protiv drugog, ali imamo različite trenere pa nismo često zajedno. Što se tiče narednog meča, nemam neku listu želja kada su rivali u pitanju. Idem tamo gde me pozovu, i pobeđujem rivale, jednog po jednog.

Errol Zimmerman je potvrdio da poseduje kvalitet da se bori protiv najboljih. Po završetku meča nije krio zadovoljstvo svojim izdanjem:

– Izgubio sam meč, ali sam zadovoljan kako sam odradio borbu. Dao sam sve od sebe, nisam imao šta da izgubim i mislim da su gledaoci mogli da se uvere u moje kvalitete. Sa druge strane, uverio sam se da Schilt poseduje kvalitet, snagu, potvrdio je da je odličan borac. Ovo je bilo veliko iskustvo za mene.

Kakvi su planovi za dalje?

Povezana vest:  WAKO PRO GRAND PRI, Živković: Pobeđujemo Grčku!

– Za ovaj meč sam podigao kilažu, ali sam uspeo da zadržim brzinu, pokretljivost. U odličnoj sam kondiciji. Spreman sa za borbu, i svejedno mi je ko će biti naredni rival.

Pre godinu dana iznenadio je mnoge kada je na turniru četvorice osvojio pojas profesionalnog prvaka u K-1 do 100kg. Japanac Kyotaro je pobedom prekidom protiv Petera Aertsa dokazao da to nije bilo slučajno.:

– Ovoga puta nisam imao nikakvu strategiju za meč. Trener je rekao da ni po koju cenu ne pređem u defanzivu i to me odvelo do pobede. U ringu sam stekao utisak da je Aerts slab i da ga moji udarci ozbiljno povređuju. Skinuo je kilažu na 97kg i, ne znam da li je to želeo ili ne, tek zaista je izgledao mršavo. Aerts je odradio 16 mečeva protiv boraca iz Japana, samo ga je Musashi pobedio. Kako se on danas zvanično povukao iz K-1 ringa, želeo sam da ja ostvarim drugu pobedu.

Kakvi su dalji planovi posle odbrane titule?

– Sad ću malo da uživam i odmaram.

Peter Aerts je morao da prizna poraz u ovom meču, a kao glavnog „krivca“ za slabo izdanje obeležio je svoju kilažu. Verovatno prvi put od kada je u K-1 ringu, Aerts ima samo 97kg:

– Veoma mi je teško da se borim sa ovom kilažom. Kyotaro se kreće veoma brzo i teško ga je pogoditi. Mnogo sam kilograma skinuo, nisam imao ni snage ni izdržljivosti. Nisam bio ja u tom ringu. Osećao sam da nemam dovoljno snage, nisam bio pokretan. Iskreno, ne sećam se ni šta se sve izdešavalo. Moraću da pogledam snimak da vidim kako se završio meč.

Tom Harink, trenere Petera Aertsa, je izneo podatke o kojima Aerts nije želeo da priča:

– Mnogo je problema prethodilo ovom meču. Pored skidanja kilaže Peter je imao problema sa levim laktom. Mislim da će po povratku u Holandiju morati na operaciju. Uz to, „zaradio“ je upalu desnog oka i nije mogao da ga otvori. Uz pomoć antibiotika problem je privremeno rešen, ali je činjenica da je i to otežalo situaciju. Kad se tome doda da zbog predugačke ceremonije oproštaja Musashija nije mogao adekvatno da se zagreje, jasno je da nije bio sav svoj.

Povezana vest:  Srbi u Bangkoku

Alistair Overeem je posao završio već sredinom prve runde kada je desnim kolenom nokautirao Dževada Poturka:

– Dobar meč, za mene važan i zbog toga što sam iz njega izašao bez povreda. Dokazao sam koliko sam snažan, stekao sam dodatno samopouzdanje. Nisam se nešto pripremao za Poturka, u smislu neke posebne taktike. Moje oružje je moja snaga. Iz meča u meč proveravam koliko mi snage potrebno da potrošim da bih pobedio. Ovog puta nije trebalo mnogo.

Da li mislite da ste napredovali u K-1?

– Siguran sam da sam napredovao. Iz meča u meč učim, posle svakog treninga sam bolji. Primenjujem naučeno i sve sam kvalitetniji. U maju me očekuje meč u MMA i unapred se radujem tome.

Dževad Poturak je debitovao porazom. Posle meča je kritikovao Overeema zbog upotrebe nedozvoljenog udarca – dva kolena u jednom klinču:

– Ovo je bila moja prva borba u Japanu u K-1 i žao mi je što je prošla je kako jeste. Želeo sam da pokažem mnogo više, ali ponavlja se duplo koleno kod Alistaira Overeema. Nisam očekivao, mislio sam da je završen problem vezano sa pravilma K-1, ali se Overeem ponovio. Nadam se da će ili čelnici K-1 to pravilo promeniti ili će početi da kažnjava one koji se o njega oglušuju. Alistair je dobar borac, veoma jak, ali mislim da treba da se pridržava pravila. Ovo je, ipak, K-1 a ne muay thai.

Kakav je program u narednom periodu kada su vaši mečevi u pitanju?

– Sledeći meč je krajem maja u Amsterdamu, rival će mi biti Holanđanin Rico Verhoeven. Što se tiče Japana i K-1 ringa, čekam neku novu priliku, meč u kome ću dati sve od sebe, u kome ću se prikazati u pravom svetlu, u kome će publika imati šta da vidi. Željan sam borbe i ne bojim se nikoga.