Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Hamilton je trku završio za sat, 37 minuta,36,160 i ostvario 54. pobedu u karijeri, a petu u Šangaju.

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa zaostatkom od 6,250 sekundi, dok je treći bio Maks Verstapen iz Red Bula, koji je trku počeo na 16. mestu. Verstapen je zaostao za pobednikom 45,192 sekunde.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, a peti je bio vozač Ferarija Kimi Raikonen. Bodove su još osvojili Valteri Botas iz Mercedesa, Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, Kevin Magnusen iz Hasa i dvojica vozača Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon.

Hamilton je dobro startovao, zadržao je prvo mesto ispred Fetela i Botasa, a dobro je krenuo i Verstapen, koji se sa 16. probio na 11. mesto. Vozača Vilijamsa Lensa Strola je u drugom krugu udario Serhio Peres iz Fors Indije, zbog čega je uvedeno „virtuelno“ bezbednosno vozilo na stazi. Fetel je odmah otišao u boks na zamenu guma, a na stazi su ostali Hamilton, Botas, Rikardo i Raikonen, kao i Verstapen, koji se popeo na peto mesto. Fetel se vratio na šesto mesto.

Povezana vest:  FORMULA 1, Bolnica u Grenoblu negira da je tu ukraden Šumaherov karton

Kada je trka nastavljena, vozač Zaubera Antonio Đovinaci je udario u zaštitnu ogradu. On je nepovređen izašao iz vozila, a odmah je izašlo bezbednosno vozilo pošto su na stazi ostali delići bolida. Svi vozači su zbog toga morali da prođu kroz boks, a mnogi od njih otišli su na promenu guma. Red Bul je najviše dobio time, pošto je Rikardo preuzeo drugo mesto, a Verstapen četvrto. Na kraju sedmog kruga „sejfti kar“ je izašao sa staze, a ubrzo se na stazi okrenuo Botas i sa petog pao na 11. mesto.

Povezana vest:  RAGBI 13, Zvezda sveti Superkup

Hamilton je imao sekund i po prednosti na prvom mestu, a u borbi dva Red Bula Verstapen je preuzeo drugo mesto u 11. krugu. Hamilton je do 20. kruga stekao 3,5 sekundi prednosti. U tom periodu dobro je vozo Fetel, koji je u 29. krugu obišao Verstapena za drugo mesto i našao se na 11 sekundi zaostatka za vozačem Mercedesa, koji se u jednom trenutku požalio na gume.

Verstapen je otišao u boks i vratio se na šesto mesto, a Fetel je u 35. krugu otišao na zamenu guma i vratio se kao treći, iza Hamiltona i Raikonena. Dva kruga kasnije na zamenu guma otišao je i Hamilton, zadržao je prvo mesto posle toga, sa tri sekunde prednosti nad Raikonenom, koji je tek u 40. krugu otišao u boks, zbog čega je izgubio prednost u odnosu na vozače koji su bili iza njega, pa ga je Sainc obišao za peto mesto, ali je Finac dva kruga kasnije uspeo da vrati poziciju. Odlaskom Raikonena u boks, Fetel se vratio na drugo mesto i vozio je iza Hamiltona, za kojim je u 44. krugu zaostajao 8,4 sekunde.

Povezana vest:  National Geographic predstavlja seriju GENIJE o životu Alberta Ajnštajna

U tim trenucima među vodećim vozačima je bilo mirno, a najzanimljivija je bila borba za 10. mesto i jedan bod između Felipea Mase iz Vilijamsa i Estebana Okona iz Fors Indije, koji je bio uspešniji. U samoj završnici dva Red Bula su se borila za treće mesto, a Verstepen je zadržao prednost nad Rikardom.

Hamilton i Fetel su sada izjednačeni po broju bodova sa po 43.

Naredna, treća trka u šampionatu na programu je u nedelju 16. aprila od 17 časova za Veliku nagradu Bahreina.