Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina.

Fetel je u ostvario 49. pobedu u karijeri, a drugu uzastopnu u šampionatu, nakon što je trijumfovao i u prvoj trci u Australiji.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, sa zaostatkom od 0,699 sekundi a treće mesto njegov klupski kolega, aktuelni svetski prvak Luis Hamilton sa zaostatkom od 6,512 sekundi. On je startovao sa devetog mesta.

Vozač ekipe Toro Roso debitant u Formuli 1 Pjer Gasli zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Kevin Magnusen iz Hasa, a šesti je bio Niko Hulkenberg iz Renoa. ;

Sedmo i osmo mesto zauzeli su vozači Meklarena Fernando Alonso i Stofel Vandorn, a bodove su još osvojili vozač Zaubera Markus Erikson i Esteban Okon iz Fors Indije.

Fetel je dobro startovao sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, a dobro je krenuo i Botas koji je obišao Raikonena i zauzeo drugo mesto. Gasli je pretekao Rikarda, ali je Australijanac ubrzo vratio poziciju, a Alonso je obišao Hamiltona za deveto mesto.

Povezana vest:  Felipe Masa: Cilj mi je da osvojim šampionsku titulu

Posle toga u duelu su bili Hamilton i Verstapen, a ubrzo je vozaču Red Bula pukla guma, pa je morao u boks. Vozač Red Bula Danijel Rikardo se zatim zaustavio pored staze i napustio bolid, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbednosti.

Kada je trka nastavljena u petom krugu Hamilton je izveo dobar manevar, ; nadoknadio je tri pozicije pošto je u isto vreme obišao Hulkenberga, Alonsa i Okona i popeo se na šesto mesto. Aktuelni svetski prvak je nastavio sa dobrom vožnjom, prvo je obišao Magnusena, a u osmom krugu i Gaslija za četvrto mesto.

U međuvremenu odustao je Verstapen i parkirao se pored staze. Fetel je sigurno vodio i stekao 2,7 sekundi prednosti do 10. kruga.

Povezana vest:  FORMULA 1, Alonso: Nebitno je što sam na pol poziciji

Botas je dobro vozio iza Fetela, koji je u 19. krugu otišao na zamenu guma. On se vratio kao četvrti na stazu, a vođstvo je preuzeo Botas. Ubrzo je i Raikonen otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti, iza klupskog kolege, a u tim trenucima vodeće pozicije držao je bio dvojac Mercedesa Botas i Hamilton.

Botas je u 21. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio ispred Raikonena, na treće mesto, a ispred su bili Hamilton i Fetel. Fetel je u 26. krugu obišao Hamiltona i vratio se na prvo mesto, a krug kasnije Britanac je otišao na zamenu guma i vratio se na četvrto mesto. Ferari je bio na mekim gumama a Mercedesovi bolidi na srednjim.

U 36. krugu Raikonen je otišao u boks, prilikom izlaska povređen je jedan mehaničar, a zatim su Finca obavestili da mora da zaustavi bolid pošto mu nije pričvršćena leva prednja guma. On je posle toga izašao iz bolida i završio trku.

Povezana vest:  Baton i Hamilton prvi put u javnosti kao klupski drugovi

U međuvremenu Fetel je stekao 7,5 sekundi prednosti nad Botasom. Hamilton se u tim trenucima raspitivao putem radija šta treba da uradi kako bi prestigao Fetela, pošto Nemac nije išao drugi put u boks, ali je uprkos tome sigurno čuvao prvo mesto.

Botas se do kraja trke primakao Fetelu, pokušavao je da ga pretekne, ali nije uspeo pošto je Fetel dobro vozio na veoma istrošenim gumama, uspeo je da sačuva prvo mesto i pobedio je u svojoj 200. trci u Formuli 1.

Naredna trka u šampionatu vozi se 15. aprila za Veliku nagradu Kine.