Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Belgije i na 17 bodova smanjio zaostatak u generalnom plasmanu za vozačem Mercedesa Luisom Hamiltonom.

Fetel je ostvario 52. pobedu u karijeri, a petu u sezoni. On je u prvom krugu obišao Hamiltona i do kraja trke nije imao problema da sačuva prvo mesto.

Drugo mesto zauzeo je Hamilton sa 11,061 sekundi zaostatka, a treći je bio vozač Red Bula Maks Verstapen sa zaostatkom od 31,372 sekunde.

Vozač Mercedesa Valteri Botas zauzeo je četvrto mesto, iako je krenuo sa 17, a peto i šesto mesto zauzeli su vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon.

Bodove su još osvojili vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen, vozač ekipe Toro Roso Pjer Gasli i Markus Erikson iz Zaubera.

Povezana vest:  Hamilton najbrži na treninzima u Šangaju

Hamilton je dobro krenuo sa pol pozicije, odbranio se od Fetelovog napada i sačuvao prvo mesto. Medjutim, na pravcu Kemel, Fetel je uspeo da obidje Hamiltona i preuzme vodjstvo, a to je pomalo ostalo u senci incidenta na startu. Vozač Renoa Niko Hulkenberg je otpozadi udario u bolid Meklarena Fernanda Alonsa. Alonso je preleteo i zakačio nekoliko bolida, medju kojima i Šarla Leklera iz Zaubera pa su sva trojica završili trku.

Odmah je izašlo na stazu vozilo bezbednosti, što je iskoristio Kimi Raikonen iz Ferarija, pa je zamenio gumu, dok je Danijel Rikardo iz Red Bula promenio prednje krilo. Takodje, prednje krilo zamenjeno je i na bolidu Mercedesa Valterija Botasa.

Iza „sejfti kara“ vozili su Fetel, Hamilton, Peres, Okon, Verstapen i Grožan. U petom krugu trka je nastavljena, Hamilton je odmah napao Fetela, ali se Nemac odbranio. Tri kruga kasnije Raikonen je otišao u boks, duže se zadržao zbog problema sa bolidom, a krug kasnije završio je trku.

Povezana vest:  FORMULA 1, Hamilton: Nisam tražio od Eklstona ugovor sa Red Bulom

U tim trenucima dobro je vozio Verstapen, uspeo je da obidje Okona i Peresa i popeo se na treće mesto. Dobro je vozio i Botas, koji se do 14. kruga popeo na 10. Fetel je u medjuvremenu stekao 3,8 sekundi prednosti nad Hamiltonom.

Botas se popeo na osmo mesto, a njegov klupski kolega je u 22. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao treći, iza Verstapena. U narednom krugu Fetel je otišao u boks i vratio se na prvo mesto ispred Verstapena i Hamiltona. Odmah je Hamilton obišao vozača Red Bula i našao se iza Fetela na 1,7 sekundi zaostatka.

Povezana vest:  Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule jedan

Verstapen je u 27. krugu otišao na zamenu guma i vratio se iza Hamiltona, a ispred Botasa, koji je iskoristio odlaske u boks nekolicine vozača i popeo se na četvrto mesto. On je ubrzo otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao peti. Rikardo je u 37. krugu otišao u boks i parkirao se u garaži, nakon što je rekao ekipi da ne može mnogo da izvuče iz bolida.

Fetel je bio siguran, imao je više od pet sekundi prednosti nad Hamiltonom, a jedino uzbudjenje do kraja trke vidjeno je kada je Botas obišao Peresa za četvrto mesto.

Naredna trka u šampionatu vozi se u nedelju 2. septembra za Veliku nagradu Italije, na slavnoj stazi u Monci.