Vozač Ferarija Kimi Raikonen rekao je da je srećan zbog večerašnje pobede u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD, prve od marta 2013. godine.

„Bili smo dovoljno brzi i bili smo konstantni. Prošlo je dugo, ali opet sam tu“, rekao je Raikonen, koji je delovao gotovo ravnodušno posle trke.

„Mnogo sam srećniji nego da sam završio na drugom mestu. Srećan sam. Možda su navijači srećniji, ovo je bio sjajan vikend, bolid je bio konstantno dobar. Dobro sam startovao, vozio sam najbolje što sam mogao, a na kraju gume nisu bile u najboljem stanju. Maks je imao isti problem, kao i Luis, ali bili smo dovoljno brzi“, dodao je Raikonen.

Povezana vest:  FORMULA 1, FIA saopštila kalendar F1 za narednu sezonu

On je pobedio prvi put od 2013. godine i trke u Australiji. To je bila njegova 21. pobeda u karijeri. Pobedio je rezultatom sat, 34 minuta, 18,643 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen sa 1,281 sekunde zaostatka, a treći je bio vozač Mercedesa Luis Hamilton sa 2,342 sekunde zaostatka.

„Uništio sam patiku, mislim da sam prejako pritiskao papučicu za gas. Mučio sam se sa zadnjim gumama i borio sam se sa Luisom. To je bila dobra borba, Luis je bio na ivici i srećan sam što sam ostao drugi“, rekao je Verstapen.

Povezana vest:  FORMULA 1, Alonso najbrži na prvom treningu u Šangaju

On je trku počeo sa 18. pozicije.

„Pomalo neočekivano, dobar je bio start, dobar prvi krug, vrlo brzo sam bio peti odakle sam mogao da pratim vodeće. Napravili smo dobru odluku posle koje smo pretekli Botasa“, dodao je Verstapen.

Hamilton je u trku ušao sa 67 bodova prednosti nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija i bilo mu je potrebno da osvoji osam bodova više od Nemca za osvajanje pete šampionske titule. Hamilton sada ima 70 bodova više od Fetela.

Povezana vest:  Fernando Alonso pobednik Velike nagrade Velike Britanije

„Naravno, mislio sam da ćemo moći da ostvarimo bolji rezultat, ali ostvarili smo najbolje što smo mogli. Moramo da nastavimo da radimo za narednu trku. Posle mog prvog odlaska u boks imao sam 12 sekundi zaostatka i bio sam daleko. Znao sam da ću dva puta u boks i sami smo sebi otežali. Nisam siguran kako smo završili sa takvom strategijom“, naveo je Hamilton.

Naredna trka u šampionatu na programu je 28. oktobra u Meksiku.