Vozač Ferarija Kimi Raikonen pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu SAD u Ostinu u Teksasu, čime je nastavljena borba za šampionsku titulu.

Raikonen je ostvario 21. pobedu u karijeri, a prvu posle 113 trka, od marta 2013. godine u Australiji.

On je na startu obišao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona i u uzbuljivoj i neizvesnoj trci uspeo je da zadrži prednost i pobedi.

Hamilton je u trku ušao sa 67 bodova prednosti nad Sebastijanom Fetelom iz Ferarija i bilo mu je potrebno da osvoji osam bodova više od Nemca za osvajanje pete šampionske titule. Hamilton sada ima 70 bodova više od Fetela.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen, a treći kroz cilj prošao je Hamilton.

Vozač Ferarija Fetel zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Renoa Niko Hulkenberg i Karlos Sainc. Bodove su još osvojili Esteban Okon iz Fors Indije, Kevin Magnusen iz Hasa i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Povezana vest:  Sebastian Vetel: Bila bi mi čast da vidim svoje ime na popisu Ferarijevih vozača!

Hamilton je krenuo sa pol pozicije ali ga je odmah napao Raikonen, obišao i preuzeo prvo mesto. Iza su vozili Botas i Danijel Rikardo. Fetel je pokušavao da obidje Rikarda, oni su se sudarili, posle čega se bolid Ferarija okrenuo na stazi i pao na 15. mesto.

Start je bio haotičan i u drugom delu staze, bilo je sudara umešani su bili brojni vozači, posle čega su u boks morali Alonso i Grožan, a Lekler je pao na 17. mesto.

Fetel je popravljao poziciju, u petom krugu bio je 10. a njegov klupski kolega stekao je 1,4 sekunde prednosti nad Hamiltonom. Britanac se zatim požalio na menjač, kao i da ne može da parira Raikonenu, koji je tada imao 2,6 sekunde prednosti. Odustao je Rikardo, koji je parkirao bolid pored staze, pa je bilo na snazi virtuelno vozilo bezbednosti.

Povezana vest:  Berni Ekleston: Razočaran sam Šumaherovim povratkom

To je iskoristio Hamilton, u 11. krugu otišao je na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći iza klupskog kolege Botasa, kome je iz boksa rečeno da ne zadržava Britanca, koji se bori za šampionsku titulu. Trka je nastavljena, a Fetel je ubrzo obišao Hulkengberga za peto mesto i našao se iza Verstapena.

Hamilton se vratio na drugo mesto i smanjivao je zaostatak za Raikonenom, koji je u 17. krugu iznosio oko dve sekunde. Britanac se primakao Fincu, koji se dobro branio i sačuvao prvo mesto, sve dok u 22. krugu nije otišao na zamenu guma, pa se na stazu vratio iza Fetela, na peto mesto.

Posle toga u boks je otišao Verstapen i vratio se kao peti, a za njim je na promenu guma otišao i Botas, koji je izugubio poziciju i vratio se iza Verstapena, na peto mesto. Fetel, koji nije išao u boks, vozio je iza Hamiltona, sve dok mu iz ekipe nisu rekli da propusti klupskog kolegu, koji ima svežije gume.

Povezana vest:  Eklston: Velika nagrada Japana održava se po planu

U 27. krugu Fetel je otišao u boks i na stazu se vratio kao peti. Raikonen je u medjuvremenu smanjivao zaostatak za Hamiltonom, koji je u 38. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti, iza Botasa. Vodio je Raikonen, ispred Verstapena, Botasa, Hamiltona i Fetela.

Botas je ubrzo propustio Hamiltona na treće mesto, a Britanac je zatim pokušavao da „skine“ zaostatak za vodećima. U 54. krugu Hamilton je napao Verstapena i pokušao da ga obidje, ali se vozač Red Bula dobro odbranio i zadržao drugo mesto. Nakon toga Fetel je uspeo da obidje Botasa za četvrto mesto, a posle toga su se delići Mercedesa razleteli po stazi.

Raikonen je zatim prvi prošao kroz cilj i pobedio posle 2.044 dana.

Naredna trka u šampionatu na programu je 28. oktobra za Veliku nagradu Meksika.