Legendarni vozač Formule 1 Alan Prost rekao je danas da će petostrukom svetskom šampionu Luisu Hamiltonu iz Mercedesa možda trebati drugačija vrsta motivacije za narednu sezonu.

Hamilton je ove sezone osvojio petu šampionsku titulu i izjednačio se sa Huanom Manuelom Fandjom, a ispred je samo Mihael Šumaher sa sedam titula. Britanac se, kao i prethodnih sezona, borio za titulu sa Sebastijanom Fetelom iz Ferarija, a titulu je obezbedio u Meksiku, dve trke pre kraja.

„Ove godine sam već govorio, kada ste Sebastijan ili Luis nemate problema sa motivacijom pošto ste obojica četvorostruki svetski prvaci i znate da ćete se boriti za titulu. Jedan može da osvoji titulu a posle toga, sve je na ličnom nivou. Da li je cilj da osvojiš sedam ili ne? Mislim da im je cilj da ponovo budu svetski šampioni i videćemo šta će se dogoditi sledeće godine“, rekao je Prost za Autosport.

Povezana vest:  Alonso pobedio u trci za Veliku nagradu Španije

„Da to je prvi korak, lična odluka. Kada si petostruki šampion, onda razmišljaš o šestoj, ne razmišljaš o sedmoj ili osmoj. Na primer, sledeće godine mogu da se promene prvila i uvek možete da imate dodatnu motivaciju“, dodao je Prost.

On je naveo da će sigurno doći trenutak kada će se Hamilton jednoga dana probuditi i reći: „Da li želim to da ponovim“.

Povezana vest:  Luis Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Rusije

Prost je rekao da je Hamilton obavio skoro savršen posao ove godine.

„Ovo je možda jedna od njegovih najboljih sezona, pošto je borba trajala od početka do kraja. Ono što tražite od vozača i ekipe, je mešavina stabilnosti, konstantnosti, da ne pokušava da osvoji neke glupe bodove kada ne može, pošto nekada morate da prihvatite da ste osvojili drugo, treće ili četvrto mesto“, rekao je Francuz.

Povezana vest:  Sena želi da završi trku u Bahreinu

On je dodao da je Hamilton bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, ali i da je iskoristio greške Ferarija i Fetela, pre svega u Bakuu, Nemačkoj i Kini.

„Šta onda radite, da li ih jače pritisnete? Zbog toga su Hamilton i njegova ekipa bili dobri u ovoj sezoni“, rekao je Prost.

On je rekao da je teško porediti Hamiltona sa prethodnim šampionima Formule 1.

„Teško je porediti generacije, ali Luis je sigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji u svojoj generaciji“, naveo je Prost.