FUDBALSKA-LOPTA

Poljski navijači skandirali “Ovo je Srbija” u Sarajevu

Navijače poljskog Fudbalskog kluba “Leh”?, koji su učestvovali u noćašnjem sukobu sa navijačima domaćeg FK Sarajevo u sarajevskoj opštini Vogošća, čuvaju jake policijske snage u hotelu.
Oni su, kako prenose federalni mediji, spremni da napuste hotel u kojem su odseli po dolasku u Sarajevo i prisustvuju večerašnjoj utakmici. Različite su, međutim, medijske informacije da li će oni biti transportovani za Poljsku ili će, ipak, prisustvovati utakmici koja počinje u 21 sat.
Kako portal Klix.ba javlja, od Doboja prema Sarajevu kreće se nova grupa poljskih navijača u četiri autobusa, nekoliko kombija i automobila, uz pratnju policije.
Portal „Dnevni avaz“ piše da su poljski mediji o tom događaju izvestili pod naslovima „Noćna bitka u Sarajevu“, „Navijači Leha sukobili se u Sarajevu“, „Navijači Leha skrivili sukobe u Sarajevu“, „Isprovocirani navijači Leha“…
Pojedini poljski portali, kako se navodi, pišu da su Poljaci počeli tuču, da su uzvikivali „Ovo je Srbija“, drugi, pak, da su poljski navijači uzvikivali „Srbija, Srbija“ dok je po trećim najviše kriva policija koja je intervenisala tek nakon nekoliko sati. 
Okolina Hotela Sunce sinoć je, naime, tokom više sati bila poprište žestokog obračuna Lehovih i navijača FK Sarajevo.
Zbog nereda je reagovala i policija, a konačan bilans je 27 povređenih i materijalna šteta na automobilima MUP-a Kantona Sarajevo i stanovnika Vogošće.
Od tada navijači Leha su pod jakom policijskom zaštitom, a kretanje im nije dozvoljeno. Njihov oštećeni autobus osposobljen je za vožnju.
U hotelu Sunce kažu da će navijači uskoro napustiti objekat, ispred koga je nekoliko policijskih kola, javio je portal Klix.ba.
Na Kliniku urgentne medicine noćas je primljeno 18 pacijenata – 11 državljana BiH i sedam državljana Poljske. Među povređenima je i devet pripadnika policije.
Od ukupnog broja povređenih, trojica su zadobila teške povrede i zadržana su na lečenju. Reč je o domaćim navijačima. Sa vidnim povredama glave u bolnicu je prevezen i jedan navijač Leha.
Inače, poljski Leh iz Poznanja i FK Sarajevo trebalo bi večeras na Koševu da odigraju prvi meč drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.
Sarajevski mediji prenose kako je u Poljskoj predstavljen sinoćnji incident, koji su počeli u centru Sarajeva, na Baš-čaršiji, nedaleko od prepune Husrev begove džamije, gde je upravo počinjala molitva povodom svete ramazanske noći Lejletu-l-kadr, a nastavljeni su u naselju Vogošća.
BNeredi su trajali više sati, a u razdvajanju sukobljenih grupa učestovao je veći broj policajaca, uključujući i specijalce.
U tuči su korišćene palice, plastične stolice iz obližnjih letnjih bašti i baklje, a na ulicama Vogošće, nakon sukoba, ostale su razbacane letve i kamenje, kao i tragovi vatre. U tuči je korišćen i susavac.
Nastala šteta još se sumira, a prema prvim informacijama, uništeni su invetar hotela u kojem su smešteni poljski navijači i autobus kojim su stigli u Sarajevo.

Povezana vest:  PORTUGALSKA LIGA,Danas na program dve utakmice 2. kola