ikar_kasiljas_golman_spanijaSP JAR, ŠPANIJA – ČILE

Meč odluke u Pretoriji

 

U odlučujućoj utakmici za plasman u osminu finala u poslednjem kolu H grupe sutra se u Pretoriji sastaju reprezentacije Španije i Čilea, a ukoliko ne pobede južnoamerički tim izabranici Visentea Del Boskea završiće učešće na Mundijalu u Južnoj Africi.

Evropski prvak doputovao je na planetarni šampionat sa najvišim ambicijama i očekivanjima mnogih fudbalskih poklonika koji su smatrali da je da je „crvena furija“ prvi favorit za osvajanje pehara.

Startni poraz od Švajcarske preko noći je uvećao kritike na račun Del Boskeovog vođenja ekipe, pa će njegovi izabranici u pripremi za odlučujući meč u grupi morati da se izoluju od javnosti.

Glavni uzrok slabije igre Španaca na početku Mundijala Del Boske je pronašao u „nedovoljnoj ambicioznosti“ od samog starta koja je bila skupo kažnjena.

Povezana vest:  Bašanović: Nastavlja se pljačka Crvene zvezde

Španci su u drugom kolu kolu protiv nejakog Hondurasa uspeli da dođu do tri boda i vrate se u igru, a oporavljeni Fernando Tores našao se u startnoj postavi i imao par prilika za gol.

Fudbaler sredine terena Andres Inijesta smatra da „svako ima pravo da iznese svoje mišljenje o igri“ i dodao da je reprezentativcima Španije sada potrebna „izolacija od spoljašnjih uticaja“.

-Ne možemo da promenimo situaciju u kojoj smo se našli nakon prva dva kola. Jasno nam je šta trebamo da uradimo protiv Čilea da bi ispunili ambicije i našli se u osmini finala. Puni smo samopouzdanja pred odlučujući meč, a sve ostalo što se dešava je potpuno nevažno – poručio je Inijesta.

Čile je u pva dva kola osvojio maksimalan broj bodova, ali izabranici argentinskog stručnjaka Marsela Bijelse još nisu sigurni učesnici eliminacione faze.

Povezana vest:  Još se ne zna kada će se Mario Gomes vratiti na teren

Ukoliko izgube od Španije, a Švajcarska dobije Honduras sa više od jednog gola razlike, Čileanci će završiti takmičenje u Južnoj Africi.

Za najgori mogući scenario po njih Južnoamerikanci su donekle i sami krivi, pošto su u mečevima sa Hondurasom i Švajcarskom zabeležili minimalne pobede iako su na obe utakmice propustili dosta izglednih prilika za ubedljiviji trijumf.

Čile će sutra biti značajno oslabljen, pošto zbog parnih kartona izostaju dva igrača sredine terena – Karlos Karmona i Matijas Fernandes. Umesto njih Bijelsa će u prvi tim ubaciti Rodriga Milara i Horhea Valdiviju.

Štoper Valdo Ponse naglasio je da reprezentacija Čilea sasvim sigurno neće menjati taktiku ni protiv Španije, bez obzira na ime rivala i činjenicu da će sa osvojenim bodom zauzeti prvo mesto u grupi i izbeći meč sa Brazilom u osmini finala.

Povezana vest:  JSD Partizan: Stadion je naš

-„Mi igramo na isti način bilo da su u pitanju prijateljske utakkmice, međusobni okršaji prvog tima i rezrevista na treningu ili takmičarski mečevi. Samo na taj način možemo da postanemo veliki tim – ocenio je Ponse.

On je napomenuo da remi nije opcija o kojoj razmišljaju Čileanci, koji se nimalo ne plaše duela sa jednom od najkvalitetnijih reprezentaicja na svetu.

Utakmica Španija – Čile igra se sutra od 20.30 časova na stadionu „Loftus Versfeld“ u Pretoriji, a sudiće Marko Rodriges (Meksiko), kome će pomagati sunarodnici Hose Luis Kamargo i Alberto Morin.

Verovatni sastavi:

Španija: Kaslijas, Serhio Ramos, Pike, Pujol, Kapdevilja, Buskets, Ćabi Alonso, Ćavi, Inijesta, Fernadno Tores, David Vilja.

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponse, Jara, Vidal, Milar, Valdivija, Suazo, Busežur, Sančes.