navijaci_ispred_stadionaSP JAR, NAVIJAČI

 

Orlovi, kenguri i panceri – bliski susret u Kini

 

Srbi, Australijanci, Nemci i još poneko zajedno su gledali odlučujuće mečeve D grupe za prolazak u drugi krug Mundijala – u šangajskom “Sport kafeu_, koji drži jedan Australijanac.

U Šangaju živi manje od 100 Srba, Australijanaca ima oko 10.000, a Nemci su najbrojnija zajednica stranaca u ovom kineskom gradu i po nekim procenama ima ih pola miliona. Proporcionalno, otprilike takav odnos snaga bio je i u večeri odluke.

-Nadam se da ćemo ‘razbiti’ Srbiju, sa četiri-pet golova razlike”, rekla je mlada australijanka koja je ushićeno bodrila svoj tim ogrnuta zastavom, sa kengurom u naručju.

“Orlovi” su bili bolji tokom celog prvog poluvremena, a srpski navijači iščekivali su gol. Sa zastavicom Srbije na stolu, Beograđani Ana i njena “jača polovina” Neđa, koji već nekoliko godina rade u Šangaju, napeto su trljali dlanove i pokrivali oči rukama kad je Miloš Krasić propustio dve prilike za pogodak. Njihov prijatelj Srđan nazdravljao je sa vlasnikom kafića, pevajući _Ni-ko-la Žigić, jedan je Ni-ko-la Žigić_.

Povezana vest:  Ministarska sporta: Loran Blan nije rasista

Nemački navijači gledali su utakmicu svog nacionalnog tima protiv Gane na ekranu u ćošku. Razumljivo, jer je vlasnik “sport kafea” Australijanac, pa je veliki ekran bio rezervisan za duel „orlova“ i „kengura“.

U „svom ćošetu“ Nemci su bili veoma glasni, posebno od 60. minuta kada su golom Ozila “zakucali” prvo mesto na tabeli D grupe.

Povezana vest:  Morati: Žao mi je Juventusa

-Možete da igrate, ali nikad nećete biti bolji od nas – rekao je jedan od navijača “pancera” koji je svih 90 minuta pevao Nemačka, Nemačka, mašući nemačkom zastavom.

Dok su se Nemci držali, srpska reprezentacija iznenada je “pala”, a Australijanci su to odmah iskoristili i postigli prvi gol. U 69. minutu, Kejhil je bolje skočio od Vidića i glavom ubacio loptu iza leđa našeg golmana.

Naš navijač, Neđa, momentalno je zaključio da “više ne može da gleda”, pa se srpska navijačka ekipa prepolovila. Istina, ujutro se mora i na posao, a utakmica je po šangajskom vremenu počela u 2,30 sati noću.

Povezana vest:  Štarke: Raul je lažov, gol je postigao rukom

Pet minuta kasnije, usledio je i drugi pogodak “kengura” u režiji Holmana. Marko Pantelić jedinim golom za “orlove” samo je ublažio poraz, a i Australijanci su, uprkos pobedi, tužni dočekali kraj susreta, pošto se nisu plasirali u drugi krug takmičenja na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

-Ipak sam ponosna na naše momke – konstatovala je Australijanka, žaleći i što Nemci nisu dali više golova Gani – pošto bi njen tim tada imao šansu.

Za Nemce su navijali i Amerikanci koji su se okupili na noćnom gledanju Mundijala, koji od početka prvenstva “puni” sport-kafe u Šangaju do sitnih sati.