sep_blaterBlater poručio Sarkoziju da prestane da se meša u fudbal

 

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater poslao je upozorenje francuskom predsedniku Nicolasu Sarkoziju da prestane da se mešati u rad nacionalnog saveza.

-Francuskoj vladi i predsedniku Sarkoziju šaljem jasnu poruku. Francuska reprezentacija rizikuje suspenziju ukoliko političari nastave da se mešaju u rad saveza. Francuski fudbalski savez (FFF) može da računa na našu zaštitu od političara, čak i ako se radi o predsedniku države – oštro je poručio Blater.

Povezana vest:  Požar na stadionu Rada

Tricolori su, podsetimo, ispali sa Svetskog prvenstva u Južnoj Africi već posle takmičenja po grupama, osvojivši samo jedan bod. Odigrali su nerešeno protiv Urugvaja na startu SP-a (0:0), nakon čega su izgubili od Meksika (2:0) i domaćina (2:1).

Uz to, atmosfera u svlačionici francuske ekipe je bila  izuzetno loša, što je posebno došlo do izražaja kad je Nikolas Anjelka u poluvremenu utakmice protiv Meksika uvredio sada već bivšeg selektora Rajmonda Domeneka. Napadač Čelzija je nakon toga poteran iz reprezentacije, a njegovi su saigrači u znak protesta protiv takve odluke odbili da treniraju.

Povezana vest:  U neredima uhapšeno 196 navijača u Gelzenkirhenu

Sve je to dovelo do uzbune u Francuskoj. U raspravu se uključio i sam Sarkozi koji je održao sastanak s ministrima na temu reforme FFF-a. Pozvao je pritom i predsednika saveza Žan-Pijerea Eskaletesa da podnese ostavku, što je ovaj u ponedeljak, zbog Sarkozija ili ne, i uradio.

Naravno takvo se mešanje predsednika i ministara nimalo nije svidelo Fifi koja ne toleriše uplitanje politike u rad nacionalnih saveza. Zbog tog je razloga nedavno pod suspenzijom bio i Irak.

Povezana vest:  Abete ponovo predsednik FS Italije