Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksandar Čeferin rekao je danas da bi u budućnosti finalne utakmice Lige šampiona mogle da se igraju van Evrope. Čeferin je u intervjuu za Asošiejted pres rekao je da će otvoriti proces kandidature za domaćina najvažnije utakmice u evropskom klupskom fudbalu i da je „otvoren“ za ideju da se finale Lige šampiona odigra u Njujorku.

-Mislim da to može da bude ideja u budućnosti, ali moramo da razgovaramo o tome. Na primer, putovanje od Portugala do Azerbejdžana je skoroo isto kao da putujete u Njujork. To nije problem za navijače, ali videćemo. To je evropsko takmičenje i moraćemo da razmislimo – rekao je Čeferin.

Uefa je do sada sama odredjivala mesto odigravanja finalne utakmice.

-Proces kandidature mora da bude veoma jasan, pošto nije u redu da kao političku uslugu dobijete domaćinstvo Lige šampiona i Lige Evropa. Sa jasnim procesom kandidature zaštitiću administraciju i sebe, pošto će svako ko pokuša da nas pozove, da nas pogura i da nam traži takvu uslugu, dobiti jasan odgovor: ‘Izvinite, postoje jasna pravila, ne možemo to da uradimo’ – rekao je Čeferin.

Povezana vest:  Čeh najbolji češki fudbaler u 2013. godini

Čeferin, koji je prošlog meseca na čelu Uefe zamenio Mišela Platinija, izrazio je spremnost za inovacije, ali da ne ošteti unosna takmičenja Uefe.

-Liga šampiona je najbolji sportski proizvod na svetu – rekao je četrdesetosmogodišnji Slovenac.

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Slovenije naveo je da neće žrtvovati uspeh tog takmičenja tako što će menjati termine utakmica kako bi se prilagodile azijskom tržištu i uvećale gledanost ili sponzore u tom regionu. Veliki broj utakmica u Ligi šampiona uglavnom počinju u 20.45 po srednjoevropskom vremenu.

-Sa finansijske tačke gledišta to nije idealno. Trebalo bi da mislimo i na druga tržišta, ali još nisam siguran kako to da uradimo. Kina je zanimljiva finansijski, SAD još nije, ali tamo je fudbal u porastu – rekao je on.

Povezana vest:  Grizman doneo pobedu Francuskoj

Utakmice finala Lige šampiona igraju se subotom, a jedna od mogućnosti je da se taj meč pomeri i odigra tokom radne nedelje. Predsednik Uefa rekao je da ima problema s kalendarom, pošto su i domaće lige veoma važne.

-Imate Premijer ligu koja je veoma jaka. Još je rano govoriti o promenama – dodao je Čeferin.

On se osvrnuo i na mogućnost promene formata Svetskog prvenstva, pošto je predsednik Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino predložio da na Mundijalu učestvuje 48 umesto 32 ekipe.

-Nismo hteli da glasamo o tome pošto je suviše rano. Jednostavno nismo dobili nijednu informaciju o tome. Ništa. Samo pitanje da li ćemo proširiti ili ne. Rekli smo da ne možemo da odgovorimo – naveo je Čeferin.

Čeferin je rekao da bi bilo pošteno da Evropa dobije dodatnih 16 mesta, a ne da se proširivanje iskoristi za korekciju razlika medju šest konfederacija. Trenutno 13 ekipa od 55 članica Uefe imaju mesto na Svetskom prvenstvu, a Čeferin je rekao da „navijači u Severnoj Americi i Aziji više vole da gledaju evropske timove“.

Povezana vest:  Jovetić ne dolazi u Juventus

-Možda bismo izgubili ako bi se glasalo, ali mi smo najjača konfederacija i to niko ne bi trebalo da zaboravi. Najjači smo po kvalitetu i svim drugim aspektima. Imamo najbolje reprezentacije – dodao je on.

Čeferin je rekao da Uefa ne želi da naudi ostalim konfederacijama, ali da bi dodatna mesta za evropske reprezentacije uvećala kvalitet Svetskog prvenstva.

-Znam da se svi plaše da igraju protiv Evrope u plejofu. Mogu da ih razumem ali ako se plašiš da igraš protiv nekoga, taj tim je verovatno bolji i zaslužuje da ode na Svetsko prvenstvo – rekao je Čeferin.