Fudbalski klub Partizan dobio je danas odluku o suspenziji trenera Marka Nikolića za utakmicu u Nišu, posle čega je saopštio da ovu odluku prati „nekoliko pravnih nejasnoća i logičkih protivrečnosti“.

Nikolić je na utakmici protiv Voždovca proteklog vikenda isključen u drugom poluvremenu, zbog čega ga je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije suspendovala sa jednom utakmicom zabrane vođenja ekipe, kao i sa 100.000 dinara. Partizan je danas u šest tačaka naveo šta mu je sporno u vezi sa rešenjem.

Prvo je hitnost postupka. Partizan je naveo da se Disciplinska komisija sastaje jednom nedeljno, „i to četvrtkom u popodnevnim časovima“. U saopštenju crno-belih navodi se da su odluke o kažnjavanju tog kluba donete u sredu, 10. i ponedeljak, 15. maja.

„Nije teško uočiti da je ova Komisija naprasno postala veoma ažurna, ali izgleda samo u slučajevima u kojima se kao okrivljeni nalazi FK Partizan. U danu u kojem je odigrana utakmica Partizan – Voždovac, pred praznim tribinama (odlukom iste ove Komisije) dogodili su se teški incidenti u Novom Pazaru, gde je učinjeno više prekršaja koje su pratile i fizičke povrede i znatna materijalna šteta. Disciplinska komisija se povodom ovog incidenta ne sastaje po hitnom postupku. Štaviše, ne sastaje se i dalje“, piše u saopštenju.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA SP 2018, Nigerija, prva afrička reprezentacija na SP

Partizan navodi se komisija sastala po hitnom postupku „samo radi nekoliko reči“ koje je Marko Nikolić rekao, a koje je čuo četvrti sudija.

Crno-beli su imali i zamerku na sazivanje sednice, jer to nije učinio njen predsednik, a ni potpredsednik, koji joj nisu prisustvovali. Partizan je upitao i ko je zakazao sednicu i upitao kada je ona zakazana, pošto je Nikolić isključen u subotu, a u ponedeljak mu je izrečena kazna, dok je nedelja neradni dan u FSS.

„Kako je moguće da, ako je sednica zakazana u ponedeljak hitno za ponedeljak, sazivač njoj ne prisustvuje, a predsednik je, svakako, nije zakazao? Da li je ona zaista uopšte legalno zakazana?“, piše u saopštenju kluba.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Jako obezbeđenje za otvaranje Mundijala, počela euforija

Partizan je naveo i da je nejasno kako je Disciplinska komisija utvrdila činjenice i sakupila dokaze na osnovu kojih je izrekla kazne.

„Ostaje potpuno nejasno i provizorno kojim se metodima služila Komisija kada je odlučivala o prijavi protiv Marka Nikolića? Kojim je pravničkim veštinama izvela dokaze…u sednici (upitno) zakazanoj u ponedeljak i donela odluku â?? u ponedeljak? Da li je ovde krunski dokaz bila samo okolnost da se naredna Partizanova utakmica igra u sredu i da valja neizostavno 48 časova ranije doneti odluku, kako to Disciplinski pravilnik nalaže?“, naveo je klub.

Partizanu je sporan i sastav komisije, koju inače čine pet članova, a odluku o suspenziji donela su tri člana, isti oni koji su doneli odluku o suspenziji stadiona. Tim sednicama nisu prisustvovali predsednik i potpredsednik.

Partizanu su sporne i greške, pošto se o Nikoliću u odluci piše kao o „igraču“.

„FK Partizan bi, kada bi želeo da bude maliciozan, svečano obećao da igrač Marko Nikolić zasigurno neće biti u protokolu za utakmicu u Nišu. Ovako, preostaje nam samo (znajući, pri tom, da je obavezujuća samo izreka u odluci) da poučimo članove Komisije da je sve što je brzo, ujedno i kuso. Ta se svojevrsna error in persona (zabluda o ličnosti) ne bi ni dogodila da se ovaj po svim obrisima kafkijanski proces nije odvijao mimo svih pravila službe, metodom ‘kopi-pejst’ (copy/paste).“, naveo je klub.

Povezana vest:  FIFA želi promenu pravila ofsajda i crvenog kartona

Partizan je posebno istakao činjenicu da je Nikolić isključen na intervenciju četvrtog sudije Zoran Širokog, koji je delegiran za glavnog sudiju sutrašnje utakmice Radnički-Partizan.

„Rimljani bi na ovo rekli: sapienti sat – pametnome dosta. Najzad, a ne na kraju, odmeravanje pravde je težak i odgovoran posao. Statueta boginje Pravde uvek je prikazana sa povezom preko očiju, kako bi bila slepa za sve pritiske i uticaje sa strane, a ne da bi slepo izvršavala naloge i naređenja“, navodi se u saopštenju crno-belih.