FUDBALSKA-LOPTATuča turskih i grčkih navijača u istanbulu

 

Policija u Istanbulu je večeras uspela da razdvoji turske i grčke fudbalske navijače pre no što su se potukli. Turska policija se umešala dok su navijači solunskog PAOK-a i domaćeg Fenerbahčea jedni druge gađali bocama ispred stadiona. Utakmica Lige Evropa je završena sa 1:1.

Po turskim izveštajima, autobusi sa grčkim navijačima su uoči utakmice napadnuti kamenicama. Turska TV-stanica NTV kaže da nema izveštaja o povređenima i da je „jedan broj“ izgrednika priveden.

Povezana vest:  Partizan čeka Zvezdu u polufinalu Kupa, Čukarički domaćin Vojvodini

PAOK čiji pun naziv na grčkom znači „Svesolunski sportski klub Konstantinopoljana“, direktan je naslednik sportskog kluba Hermes iz 1875. godine. U Istanbulu su ga osnovali Grci koji su tada tamo živeli. Grci Istanbul nazivaju Konstantinopoljem. Proterani posle grčko-turskog rata 1919-1922, okončanog „razmenom stanovništva“, Grci su klub preselili u Solun 1926. godine i nazvali PAOK.

Povezana vest:  Lalatović: Meč protiv Radničkog je jedan od najbitnijih u sezoni

Taj izgubljeni rat koji se u Grčkoj zvanično naziva „Katastrofom u Maloj Aziji“, nije zaboravljen. Svaka njihova poseta, a posebno žitelja Soluna – potomaka prognanika, tamošnjoj „izgubljenoj domovini“, pokreće duboke emocije i gnev na obe strane.