fifaFIFA istražuje prodaju glasova za organizaciju SP-a

 

Svetska fudbalska federacija (FIFA) istražuje tvrdnje da su dva njena činovnika ponudila na prodaju svoje glasove u takmičenju za domaćina Svetskog kupa 2018. Novinari Sandej Tajmsa predstavili su se kao lobisti konzorcijuma američkih firmi koji žele da dovedu turnir u Sjedinjene Američke Države. Oni su prišli Amosu Adamuu, Nigerijcu koji je član Izvršnog odbora FIFA. On je navodno rekao novinarima da bi hteo novac za izgradnju igrališta u Nigeriji.

Povezana vest:  Brandao i drugi dan u pritvoru

Adamu, koji je predsednik zapadnoafričke fudbalske unije, tražio je novinarima 800.000 dolara za izgradnju četiri terena za fudbal, što je, naravno, potpuno protivno pravilima FIFA, javlja BBC.

Snimak u vlasništvu Sandej Tajmsa prikazuje kako Adamu želi novac da bi odobrio američku ponudu. Pitali su ga hoće li novac za „privatni projekt“ imati uticaja na njegovo glasanje, a on je odgovorio potvrdno.

Rejnald Temarii, predsednik fudbalske konfederacije Okeanije, takođe je, prema tvrdnjama, tražio novac, u njegovom slučaju za finansiranje sportske akademije.

Povezana vest:  ngleska pobedila Španiju u Ligi nacija, dva gola Džeka za pobedu Bosne

U saopštenju u kome se oglasila FIFA rečima kako su oni i njihova etička komisija pratili takmičenje za domaćinstvo Svetskog kupa 2018. i 2022. godine, kao i da će to nastaviti to da čine.

-FIFA je već zatražila sve informacije i dokumente vezane za to pitanje i čeka da primi taj materijal. U svakom slučaju, hitno ćemo analizirati sav dostupni materijal, a potom poduzeti odgovarajuće korake. U međuvremenu nismo u poziciji da dajemo bilo kakve dalje komentare o ovome – naveli su u saopštenju.

Povezana vest:  Vignjević: Neće biti lako protiv Javora

Evropska zemlja, ili njih dve, svakako će biti domaćin Svetskog kupa 2018. nakon što su se Sjedinjene Američke Države, posljednji neevropski kanidat, povukle iz trke za taj turnir. SAD će preusmeriti svoje napore na Svetski kup 2022.

Od kandidata ostali su Engleska, Rusija, Belgija/Holandija i Španija/Portugal. FIFA-in odbor će 2. decembra tajnim glasanjem odlučiti o domaćinu SP-a 2018.