Fudbalska reprezentacija Rusije pobedila je danas u Moskvi Saudijsku Arabiju sa 5:0, u prvoj utakmici na Svetskom prvenstvu.

Na stadionu Lužnjiki Rusija je povela u 12. minutu golom Jurija Gazinskog, a prednost je udvostručio Denis Čerišev u 43. minutu. Treći gol postigao je Artem Dzjuba u 71. minutu, a zatim je svoj drugi gol na utakmici postigao Čerišev, u prvom minutu nadoknade vremena. Konačan rezultat postavio je Aleksandar Golovin u trećem minutu nadoknade vremena.

U drugoj utakmici prvog kola u Grupi A, u petak od 14 časova igraju Egipat i Urugvaj.

Prvi put u istoriji dva najslabija tima sa rang-liste Fifa igrala su na otvaranju Mundijala, Rusija je 70. na listi, a Saudijska Arabija 67.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP 2012, Hantelar najbolji strelac kvalifikacija

Obe ekipe su na početku igrale otvoreno, a Rusija je povela u 12. minutu golom Gazinskog. Posle kornera odbrana Saudijske Arabije se nije dobro snašla, Aleksandar Golovin je centrirao pred gol, gde je pronašao Gazinskog, koji je neometan loptu zahvatio glavom i poslao je u mrežu.

Domaći tim je posle gola nastavio da napada, u 17. minutu je mogao da udvostruči prednost, kada je posle šuta Fedora Smolova lopta visoko krenula ka golu, ali je golman Abdula Al-majuf uspeo da je izbije.

U 25. minutu povredio se ruski igrač Alan Džagoev i morao je da napusti teren, a zamenio ga je Denis Čerišev, koji je u 43. minutu udvostručio prednost domaćih, posle dodavanja Fedora Smolova. Saudijska Arabija je imala nešto veći posed lopte u prvom poluvremenu, ali to nije uspela da iskoristi, pošto nijednom nije šutnula u okvir gola.

Povezana vest:  Ferguson ne pušta Ovena na pozajmicu

Drugo poluvreme počelo je šansom Semedova, koji je šutirao preko gola, a u 56. minutu Saudijska Arabija je mogla do gola. Reprezentativac Saudijske Arabije oštro je centrirao pred sam gol sa desne strane, ali njegovi saigrači Mohamed al Sahlavi i Tasir al Džasim nisu uspeli da je zahvate.

Novu šansu Saudijska Arabija propustila je tri minuta kasnije, kada je Al Faradž glavom poslao loptu preko gola.

Povezana vest:  Arsenal pobedio Vigan i poslao ga u Čempionšip

Rusija je te promašaje kaznila u 71. minutu, kada je posle dobre kombinacije ruskih igrača i centaršuta Romana Zobnina, Džjuba bio najviši u skoku i postigao gol glavom. Posle njega, u prvom minutu nadoknade vremena gol je postigao Čerišev sa ivice šesnaesterca, a konačan rezultat postavio je Golovin dva minuta kasnije iz slobodnog udarca sa oko 20 metara.

U drugom kolu Grupe A 19. juna, Rusija će igrati protiv Egipta, a Saudijska Arabija dan kasnije protiv Urugvaja.