Ženski fudbalski klubovi potrošili su ove godine 375.000 funti na medjunarodne transfere, navedeno je u danas objavljenoj studiji Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa).

Studija, prva takve vrste koju je uradila Fifa, obuhvata period izmedju 1. januara i 1. septembra, odnosno zimski i letnji prelazni rok.

Fifa je navela da je izveštaj pomogao da se prikaže realnost finansija u ženskom fudbalu.

Povezana vest:  Rednap pušta Pavljučenka iz Totenhema

Za razliku od ženskih klubova, muški klubovi su ove godine na medjunarodne transfere potrošili 5,4 milijarde funti.

Direktorka Fife zadužena za razvoj ženskog fudbala Emili Šo rekla je da će finansije u ženskom fudbalu rasti.

„Aktivnosti u transferima su za sada relativno ograničene, ali to je normalna posledica činjenice da je tržište profesionalnih fudbalerki još u ranim fazama razvoja. Stalne investicije svih aktera poslednjih godina su doprinele brzom rastu ženskog fudbala na svim nivoima. Postoje jasni znaci da će brojke rasti u budućnosti“, navela je Šo, preneli su britanski mediji.

Povezana vest:  Arsenal teško do prve pobede u šampionatu

Fifa je uzela u obzir samo one transfere koji su obavljeni preko njenog medjunarodnog sistema, koji je za ženske klubove postao obavezan od januara.

U studiji se navodi da je samo 3,3 odsto transfera uključivalo naknadu, za razliku od situacije u muškim klubovima, gde je cifra iznosila 15,7 odsto. Od ukupno 577 transfera, u 94,5 odsto su bili transferi fudbalerki kojima su istekli ugovori (kod muškaraca 63,6 odsto).

Povezana vest:  Rezultati 20. kola i tabela Premijer lige

Najaktivniji u prelaznim rokovima bili su kolumbijski klubovi, sa 69 transfera, u SAD 63, a u Švedskoj 52.