Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Djani Infantino izjavio je danas u Cirihu da su male šanse da se Svetsko prvenstvo 2022. godine proširi sa 32 na 48 reprezentacije.

Fifa će u martu doneti konačnu odluku o tome da li će se šampionat u Kataru proširiti, ali je Infantino danas kazao da su šanse za to male zbog pitanja vezanih za raspored kao i činjenice da će domaćinu trebati pomoć susednih država.

Povezana vest:  Mesi izabran za najboljeg igrača u Evropi

Svetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija podrazumevalo bi ukupno 80 utakmica, što znači da bi tokom grupne faze nekim danima moralo da se odigra i šest mečeva kako bi se šampionat uklopio u 28 dana.

Fifa je morala da skrati turnir za četiri dana u poredjenju sa ovogodišnjim prvenstvom u Rusiji, jer će se igrati u novembru i decembru kako bi se izbegle vrućine. Evropske lige, koje će izgubiti nekoliko nedelja tokom sezone 2022/23, insistiraju na tome da ne mogu da ponovo izlaze u susret Fifa.

Povezana vest:  Ignjatijević – Jači i spremniji za Evropu

„Turnir ne može biti duži. Nije idealno, to bi dovelo do toga da imamo mečeve u isto vreme“, rekao je Infantino novinarima u sedištu Fifa.

Infantino je prošlog meseca rekao da je zamolio emira Katara da razmotri mogućnost da se neke od utakmica odigraju u susednim državama. Medjutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipta su 5. juna 2017. prekinuli svaku vezu s Katarom koga su optužili da podržava „terorističke pokrete“.

Povezana vest:  Prosinečki: Važan je jedino 28. jul

„U svetlu trenutnih okolnosti u regionu, koje svi znamo, bio bih još srećniji kada bi se to dogodilo. Kakve su šanse? Sigurno male, ali šta ima loše u tome da diskutujemo o tome?“, rekao je Infantino.

Svetsko prvenstvo u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022.