FUDBALSKA-LOPTAFIFA za potpunu kontrolu trensfera

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) promovisala je danas novi sistem kontrole transfera igrača, s ciljem da se konačno stane na put zloupotrebama, pa i „pranju novca“.

FIFA navodi da se radi o jednostavnom sistemu, koji bi putem Interneta „umrežio“ sve klubove, kako bi podaci o transferu igrača bili transparentni i lako dostupni.

Precizira se da će od oktobra ove godine biti zatraženo od oko 3.000 klubova iz 150 zemalja da sve podatke vezane za transfer igrača unose u zajedničku bazu podataka.

Povezana vest:  Prvi meč Zvezda - Krasnodar u Rusiji

Klubovi će biti obavezni da svaki transfer igrača prijave FIFA i da podnesu dokaze o plaćanju, uz navođenje imena menadžera koji učestvuju u posredovanju, kao i sva ostala dokumenta kojim se potvrđuje da je igrač promenio poslodavca.

-Fudbalski transferi su jedine novčane transakcije u svetu u kojima otprilike milijardu dolara na godišnjem nivou niko ne proverava – izjavio je šef FIFA zadužen za borbu protiv korupcije Mark Godard.

Povezana vest:  Pogba može u Real za 120 miliona evra

On je to tržište slikovito nazvao „nepreglednom džunglom“.

-Novim transparentnim sistemom tom haosu će doći kraj – rekao je Godard.

On je podvukao prednosti novog sistema, koji je praktično već u funkciji, pošto je kroz njega registrovano više od 4.000 transfera od 2008. godine.

-Ovo sigurno nije najbolje moguće rešenje. Ipak, na ovaj način želimo da osiguramo da će novac sigurno doći do klubova, kao i da će predmet kupovine i prodaje biti fudbalska, a ne komercijalna, ili neka druga vrednost – istakao je Godard.