FUDBALSKA-LOPTA

Bi-Bi-Si: Pijani navijači Liverpula krivi za Hilsbrou

 

Glavni krivci za tragediju u kojoj je 1989. godine na stadionu Hilsbrou u Šefildu poginulo 96 osoba bili su „pijani navijači Liverpula“, naveli su lokalni policijski čelnici u tadašnjem izveštaju, čije delove je danas objavio Bi-Bi-Si.

Kao glavni krivac u zvaničnom izveštaju britanske vlade tada je bila označena policija južnog Jorka koja nije uspela na pravi način da iskontroliše masu. Bi-Bi-Si je došao u posed poverljivog dokumenta, samo jednog u nizu koji je britanska vlada obećala da će objaviti kasnije ove godine.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Anri sutra kod Sarkozija

-Glavni uzrok tragedije je činjenica da je došao veliki broj navijača Liverpula, koji nisu imali kartu za utakmicu. Na to se zaboravilo, a za sve su okrivljeni policija i fudbalske vlasti – navodi se u pismu, koje je neimenovani savetnik Margaret Tačer poslao tadašnjoj premijerki Velike Britanije nakon sastanka sa načelnikom liverpulske policije Kenetom Oksfordom.

Povezana vest:  Ljorente: Pobeda u Udinama rešila šampionat

Do tadašnje britanske premijerke stiglo je i pisano svedočenje jednog policijaca iz Liverpula:

-Jedan od policijaca, rođen u Liverpulu, rekao je da se stidi, jer su pijani navijači tog kluba doveli do katastrofe, kao što je to bio slučaj i na Hejselu – navodi se u dokumentu u koji je Bi-Bi-Si imao uvid.

Navijači Liverpula izazvali su 1985. godine tragediju i na briselskom stadionu Hejsel, kada je uoči finala Kupa šampiona sa Juventusom poginulo 39 navijača italijanskog tima.

Povezana vest:  Partizan odbacio navode o umešanosti u nameštanje utakmice