Jordi-BertomeuBartomeu: Partizan teško do pozivnice za Evroligu

Predsednik i izvršni direktor košarkaške Evrolige Đordi Bartomeu rekao je danas da beogradski Partizan ima veoma male šanse da dobije specijalnu pozivnici da učestvuje u tom takmičenu sledeće sezone.
On je, međutim, istakao da bi Crvena zvezda mogla da dobije organizaciju kvalifikacionaog turnira za elitno klupsko takmičenje.
Partizan i Crvena zvezda nisu izborili učešće u Evroligi pošto su u polufinalu završnog turnira Jadranske lige poraženi u Beogradu od zagrebačkih klubova Cedevite, odnosno Cibone.
-Dodeljivanje vajld karde utemeljeno je principom na osnovu kojeg Evroliga smatra da je određenim zemljama potrebna košarkaška podrška. Tu pre svega mislim na promociju i popularizaciju košarke. Teško da će Partizan dobiti pozivnicu, ali i bilo koji drugi klub iz Srbije – rekao je Bartomeu.
On je naveo da će odluka o tome biti doneta za mesec dana i dodao da je Evroliga zadovoljna što su prošle sezone pozvnice dobili francuski Strazbur i nemački Bajern Minhen.
Na pitanje novinara da li Crvena zvezda može da organizuje kvalifikacioni turnir on je odgovorio „zašto da ne“.
-Još je rano, treba sačekati kraj sezone da vidimo učesnike kvalifikacija. Otvoreni smo za tu opciju. Odluka će biti doneta u saradnji i sa Jadranskom ligom, ne samo sa klubovima – kazao je Bartomeu.
Predviđeno je da kvalifikacioni turnir za učešće u Evroligi bude održan u oktobru.
Na pitanje da li Beograd može da bude domaćin fajnal-fora Evrolige Bartomeu je naveo da „to do sada niko nije tražio“.
-Ukoliko se to desi, razgovaraćemo i potom doneti odluku – poručio je Bartomeu.
Generalni menadžer Jadranske lige Roman Lisac saopštio je da će umesto mađarskog Solnoka od naredne sezone u regionalnom takmičenju igrati Levski iz Sofije, pod uslovom da ispuni sve kriterijume oko ugovora koji bi trebalo da bude potpisan na tri godine.
On je najavio mogućnost da se od sledeće sezone izmeni sistem takmičenja u Jadranskoj ligi, da se ukine završni turnir, a da se uvede plej-of.
-Učinićemo sve što je u našoj mogućnosti da uđemo u završnicu koja će biti pravedna. Sada to očito nije slučaj, ali nije do nas, već do kalendara. Želimo da se dogovorimo sa klubovima i savezima da igramo plej-of – kazao je Lisac.

Povezana vest:  Darušafaka pobedila Zvezdu za prvi trijumf u Top 16 fazi