Srb Gbr 4Mladi košarkaši Srbije ubedljivi protiv Britanaca

Reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, vratila se na pobednički kolosek na Evropskom prvenstvu koje se doržava u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića posle minimalnog poraza od domaće selekcije Grčke, danas su u drugom kolu grupe „E“ uverljivo na Kritu savladali selekciju Velike Britanije čime su obezbedili plasman u četvrtfinale šampionata. Ostrvska selekcija je samo u prvih pet minuta uspela uspešno da parira, ali kad je naš tim pojačao intenzitet odbrane i počeo da dominira u skok igri postavljalo se samo pitanje sa kolikom će prednošću trijumfovati na kraju susreta: Srbija U20 – Velika Britanija U20 74:57 (22:19, 17:7, 20:17, 15:14).

Uspela je selekcija Velike Britanije da na samom startu agresivnom i borbenom igrom, iznenadi naš mladi tim, natera ga na priličan broj izgubljenih lopti(7) i u petom minutu povede sa 10:15. Do tog trenutka sve poene za Srbiju postigli su Nikola Janković i Đoko Šalić, ali su u nastavku sureta do izražaja došli naši spoljni igrači. Mahajlo Andrić, Ognjen Jaramaz i Nikola Rebić bili su precizni iza linije 6,75 što se već u 13. minutu bitno odrazilo na rezultat – 26:19. Do kraja prvog poluvremena izabranici selektora Mijatovića su uvećali vođstvo na 39:26. Naš tim je zaigrao daleko čvršće u fazi odbrane, imao apsolutnu prednost u skoku (28), a Nikola Janković (13) je u prvih 20 minuta uvatio lopti koliko i kompletan sastav Velike Britanije.

Povezana vest:  Radonjić: Teško do pobede, čestitke Metalcu

Početak drugog poluvremena obeležio je raspoloženi Marko Tejić koji je brzo nanizao osam poena za prednost Srbije 50:31 u 26. minutu. Opao je posle toga ritam u igri reprezentacije Srbije, ali to nije bitnije uticalo na rezultat na kraju treće četvrtine – 59:43. Pitanje pobednika odavno je bilo rešeneo što je omogućilo selektoru Mijatoviću da isproba još neke taktičke varijante, razigra igrače sa manjom minutažom koji su rutinski priveli meč kraju – 74:57.

Povezana vest:  Igokea definitivno prihvatila organizaciju Fajnal-fora

– Bila je ovo za nas najvažnija utakmica u dosadašnjem delu turnira. Posle jučerašnjeg poraza, imali smo imperativ pobede koja nam je garantovala plasman u četvrtfinale. Analizirali smo utakmicu protiv Grčke i videli gde smo grešili. Najviše smo propusta napravili u odbrani, dopustili previše pena rivalu posle prodora. Zato smo u duelu sa selekcijom Velike Britanije zaustavili njihove opasne šutere, spustili loptu ispod koša gde imamo veliku prednost. Još jednom se ispostavilo kad kontrolišemo skok i igramo čvrsto u odbrani da nemamo većih problema tokom utakmice. Momci zaslužuju sve česitke, jer su se brzo oporavili od jučerašnjeg poraza, odigrali na pravi način i došli do trijumfa koji nam je otvorio vrata četvrtfinala. Nema opuštanja, jer želimo trijumf i protiv Litvanaca i prvo mesto u našoj grupi – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.

Povezana vest:  Bogdanović jedinstven u Evropi

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 8, Pot, Kaplanović 4, Dobrić 2, Aranitović, Novak 2, Jaramaz 13, Janković 15, Andrić 3, Šalić 8, Tejić 19.

VELIKA BRITANIJA U20: Grem 6, Oukros, Nelson 18, Spenser 4, Mvuezolo, Martah 8, Jang 6, Mekej 11, Sentens 5, Rajt, Loson, Vilijams.