Košarkaši Klivlenda osvojili su svoju prvu titulu u NBA ligi, pošto su u noći između nedelje i ponedeljka savladali Golden Stejt sa 93:89 i finalnu seriju završili sa 4:3 u pobedama.

Najbolji u odlučujućoj utakmici bio je Lebron Džejms. Imao je 27 poena i po 11 skokova i asistencija. On je proglašen najkorisnijim igračem finala NBA lige.

„Vraćam se kući sa onim što sam rekao da ću da uradim. Jedva čekam da vidim sve naše navijače na aerodromu u Klivlendu“, rekao je Džejms, koji je kada se pre dve sezone vratio u Klivlend obećao da će osvojiti trofej sa klubom u kojem je počeo karijeru.

Povezana vest:  Tomić: Duel protiv FMP-a u Železniku uvertira za plej-of

Džejms se vratio u Klivlend nakon uspešnih sezona u Majamiju sa kojim je osvojio dve titule. „Kod kuće sam, igram za Klivlend, zato je ova titula posebna“, dodao je on.

Klivlend je bio bolji od Golden Stejta, iako je gubio sa 3:1, a takav preokret je prvi put viđen u NBA ligi.

Džejms je veliku podršku imao u Kajriju Irvingu, koji je utakmicu završio sa 26 poena. Džej-Ar Smit dodao je 12, a Kevin Lav i Tristan Tomson po devet.

Najefikasniji u Golden Stejtu bio je Drejmond Grin sa 32 poena. MVP NBA lige Stefon Kari postigao je samo 17, a Klej Tompson 14.

Povezana vest:  Odložen košarkaški derbi u NLB ligi

Stefon Kari je 30 sekundi pre kraja mogao da izjednači rezultat, kada je šutirao trojku preko ruke Lava i promašio. Džejms je tada fauliran i dao je jedan koš sa slobodnih bacanja i postavio konačan rezultat.

„Ovo stvarno boli. Ali, ponosan sam na svakoga ko je bio sa nama na terenu ove sezone. Na sreću, imaćemo još mnogo prilika da se borimo za trofej jer ovo nije sve što možemo da uradimo“, rekao je Kari, kome je teško pala promašena trojka pred kraj utakmice.

Povezana vest:  Mladi košarkaši Srbije nastavili pobedonosnu seriju na EP

„Proganjaće me to neko vreme jer mi je značilo to da vodim svoj tim do pobede. Ranije sam to uradio, sada nisam“, dodao je Kari.

Košarkaši Klivlenda otputovaće u svoj grad na slavlje, godinu dana pošto su izgubili u finalu upravo od Golden Stejta i gledali protivnike kako slave svoju prvu titulu posle 40 godina.

Odlučujuću utakmicu uživo je gledao i predsednik SAD Barak Obama, deklarisani ljubitelj košarke, koji je odmah po završetku susreta napustio dvoranu i vratio se u Vašington.