Tura trofeja Lige šampiona treći put zaredom posetiće Beograd, a ova godina ima simbolični značaj jer je fudbalski klub Crvena zvezda pre 25 godina postao šampion Evrope.

Kapiten te Zvezdine generacije Stevan Stojanović, koji je zajedno sa Brazilcem Markosom Kafuom na Kalemegdanu predstavio trofej, rekao je da mu je izuzetna čast što ponovo ima priliku da Beograđanima predstavi originalni pehar, u godini jubileja njegovog kluba.

-Zaista mi je čast što imam ponovo priliku da budem deo Ture, ne samo zbog toga što mi omogućava da ponovo proživim najslavnije momente svoje karijere, već i što sa najmlađim fudbalerima mogu da podelim svoja iskustva. Pre 25 godina nisam bio svestan uspeha, a sada sam svestan koja je vrednost ovog trofeja – rekao je Stojanović na konferenciji za novinare u Barutani.

Stojanović se prisetio finala iz Barija 1991. godine protiv Olimpik Marseja, kada je u penal seriji odbranio šut Amorosa, tako što se bacio u svoju desnu stranu.

Povezana vest:  Savović: Da nastavimo pobednički niz

-To nije bilo slučajno. Vodio sam evidenciju svih evropskih igrača gde šutiraju penale. Bilo je zabeleženo da je Amoros šutirao tri penala, a sva tri u golmanovu desnu stranu. Odlučio sam da idem u tu desnu stranu, samo sam čekao do poslednjeg momenta da krenem, da ne vidi i ne promeni odluku – kazao je Stojanović.

Taktiku trenera Zvezde iz tog peridoa Ljupka Petrovića nazvao je „čudnom“. „Pitao nas je da li ćemo igrati kako on misli i da osvojimo trofej ili da igramo kao do tada i ne osvojimo trofej. Pojednci su se pitali kako ćemo dati gol, ali je on rekao da ne brinemo jer ćemo osvojiti trofej na penale“, dodao je legendarni golman Zvezde.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da mu je čast što se srpska prestonica treću godinu zaredom našla na listi gradova u kojima je izložen trofej.

Povezana vest:  FINALE ABA LIGE, Zvezda u Zagrebu ima prvu meč loptu za titulu ABA lige

-Ovo je lepa šansa za promociju grada i dokaz da smo posvećeni sportu. Omogućili smo da trofej bude izložen na najprometnijim lokacijama u gradu. Na taj način velikom broju naših sugrađana i gostiju dali smo šansu da osete delić atmosfere ovog najprestižnijeg evropskog fudbalskog klupskog takmičenja – rekao je Mali.

Kafu, koji je osvojio trofej dok je igrao za italijanski Milan, kazao je da izuzetno ozbiljno shvata ulogu ambasadora Ture i da je srećan što trofej može da predstavi građanima Beograda.

-Izuzetno sam srećan, naročito zbog toga što u Srbiji ljudi žive za sport. Stoga ću dati sve od sebe da obožavaocima fudbala u Beogradu prenesem divne trenutke koji me podsećaju na osvajanje ovog prestižnog trofeja – kazao je Kafu.

Nekadašnji fudbaler Partizana Mustafa Hasanagić, koji je sa crno-belima pre 50 godina igrao finale Kupa šampiona u kom je poražen od Real Madrida, rekao je da je radostan i tužan zbog te utakmice.

-Prošlo je 50 godina od utakmice u Briselu, a osećanja su ostala ista. Radostan sam jer sam bio učesnik tako velikog događaja, a tužan zato što je bolja ekipa izgubila. Partizan je tada bio mnogo bolji od Reala, imao je više od igre i bolje šanse. Bilo je i objektivno suđenje, što u tom vremenu nije bio slučaj, sve uslove da pobedimo, ali sticajem kojekakvih okolnosti smo izgubili – rekao je Hasanagić.

Trofej će u Beogradu biti izložen dva dana, u subotu 1. i nedelju 2. oktobra.

Povezana vest:  Izglađen sukob kineskih i američkih košarkaša

Prvo će Kafu i Stojanović u subotu svečano otvoriti kamion sa trofejom na Trgu republike u 11.30, a posetioci će imati priliku da se fotografišu sa trofejom do 22.00. Drugog dana će trofej biti izložen u tržnom centru Ušće, od 10.00 do 21.00.

Tura je počela u Bukureštu, a potom je trofej od srpskih gradova bio izložen u Nišu, Subotici i Novom Sadu, a potom će nastaviti put u BiH, Hrvatsku i Mađarsku.